Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Η ατομική έκθεση » Απέραντο Γαλάζιο » της Νάνσυ Ναουμίδου στην Vasiliki – galerie d’art στο Ναύπλιο.
   Γράφει ο κριτικός τέχνης και λογοτεχνίας ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ
Το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 θα γίνουν τα εγκαίνια – vernissage της ατομικής έκθεσης της εικαστικού Νάνσυ Ναουμίδου με θέμα «Απέραντο Γαλάζιο», σε επιμέλεια της Βασιλικής Ξυλινά, στην Vasiliki – galerie d’art, Σταϊκοπούλου 50 και Φαβιέρου 1, στο Ναύπλιο.
Η εικαστικός Νάνσυ Ναουμίδου μεγάλωσε, ζει και δουλεύει στο Πειραιά. Παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας και γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Έχει παρουσιάσει τις δημιουργίες της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι η δεύτερη φορά που παρουσιάζει τη δουλειά της στο αγαπημένο της Ναύπλιο.
Μέσα από τα έργα της, η Νάνσυ Ναουμíδου αποκαλύπτει, με την ερωτική της ματιά και με τη δροσιά των χρωμάτων της, την αγάπη της για τη Θάλασσα και την Φύση.
Στη δουλειά της η Νάνσυ Ναουμίδου βρίσκει κάτι περισσότερο από ένα καταφύγιο, βρίσκει έναν τρόπο ζωής και θέασης του κόσμου, μια αληθινή «ζωγραφισμένη ζωή».
Η ίδια δηλώνει:
«Η θάλασσα έχει ένα μυστήριο, μια γοητεία είναι το ταξίδι στην περιπέτεια.
Ο πολιτισμός της Μεσογείου είναι δεμένος με την θάλασσα και την ενέργεια που εκπέμπει σε συνδυασμό με το ελληνικό φως.
Το γαλάζιο υδάτινο τοπίο είναι η συντροφιά μικρών και μεγάλων . Οι χρυσές αμμουδιές, οι βραχώδεις παραλίες, τα καταγάλανα νερά, η άγρια ομορφιά της μάς μαγεύει.
Οι αντανακλάσεις, το διάφανο γαλάζιο ταξιδεύει τις αισθήσεις μας σε ονειρικούς κόσμους.
Ένα ταξίδι στην φαντασία, τον στοχασμό, την αυτοσυγκέντρωση, την περιπέτεια και τη ζωή.
Η θάλασσα είναι η πρόκληση για την υπέρβαση και ανακάλυψη ενός κρυμμένου εαυτού.»
Όπως λέει και ο Κ. Καρυωτάκης στο ποίημά του «Το Εγκώμιο της θαλάσσης»
Η ψυχή του ανθρώπου λούζεται στην αγνότητα της θαλασσής .
Βρίσκει η νοσταλγία μας διέξοδο και ο πόνος μας την έκφραση του.
Η δημιουργός κινείτε στα συνήθη όρια και τους υπάρχοντες όρους της αποκάλυψης . Σηματοδοτεί με σταθερά, σίγουρα και ξεκάθαρα βήματα μετατροπές που μεταλλάσουν το γήινο και το οικείο μοτίβο .Οι συλλήψεις της διαθέτουν μια ζώνη ευστάθειας και ευφρόσυνους συνειρμούς κραδασμούς . Οι συνθέσεις της τροφοδοτούν ατέρμονα και πληθωρικά εικονολογικά, εννοιολογικά και συμβολικά οράματα προβάλλοντας το άμεσο κληροδότημα της γνώσης από ένα ευκρινή κόσμο με απόλυτο ιδίωμα .
Ο διαυγής εικαστικός λόγος της συνεπαίρνει καθώς δένει ουσιαστικά με το σήμερα . Εκθέτει μια συγκομιδή γραφής με προσεγμένη άποψη κοντά στο σύνηθες τοπίο της θάλασσας .Το μεγαλείο στις συνθέσεις της διαδέχεται με συνάρτηση διαστάσεις και παραλλαγές που εκθειάζουν την παραστατικότητα της πραγματικότητας. Παραθέτει προς επίρρωση μια μυθοπλαστική διείσδυση που αναδύει την ζώσα ομορφιά. Συνιστά στο κοινό την αποκρυπτογράφηση της πορείας της με ζωντάνια και επιγραφική εργασία .Διαθέτοντας βαθιά συναίσθηση προβάλει την αλήθεια της οξυδέρκειας και την ζέστη της υπέρβασης που επιβάλλει σηματοδοτήσεις ,βιωματικές σημειολογίας, αισθητικές κινήσεις και κινητήριες δυνάμεις πρόκλησης . Αγγίζει τις ψυχικές παρυφές και αναδεικνύει ένα περιεχόμενο με ευμένεια ,ενδόμυχη αποστολή και αισθαντικότητα.
Με σαφήνεια το ύφος της εκφράζει ιδιωματικά περάσματα και εκτεταμένες επιμηκύνσεις με ρυθμό αρμονίας και μετρική επάρκεια που συγκλίνει σε σημαίνοντα μέρη αναφερόμενη από την φλόγα του μεταίχμιου της δημιουργικής δύναμης.
Οι επιφάνειες των έργων εποικίζονται με σύμβολα σε συνδυασμό με άλλα σημεία και σχηματισμούς του υγρού στοιχείου . Αποκαλύπτουν έναν ρυθμό πέρα τα όρια της σιωπής. Αντηχούν ένα αινιγματικό τοπίο που παράγεται από μία διαδικασία βαθιάς και ισχυρής έντασης.
Ο θεατής αφουγκράζεται τα διαχρονικά νοητικά πεδία, που οδηγούν τον εσωτερικό τόπο του εαυτού μας προς τον εξωτερικό χώρο της τρέχουσας πραγματικότητας .Οι πολυεπίπεδες δημιουργίες αποτελούν έναν οδηγό προς νέες επιθυμίες.
Ενεργοποιούν την αέναη συλλογική συνείδηση και την γλώσσα που εκρήγνυται δυναμικά ως μια κατάσταση ελπίδας και αισιοδοξίας με σχεδόν θεραπευτική ιδιότητα.
Τα καθηλωτικά περιβάλλοντα είναι δοχεία ευφορίας που καλλιεργούν μια νέα κοινωνική σύνδεση, ενώ επαναπροσδιορίζουν την αίσθηση του μεγέθους και του χώρου.
Η έκθεση μας προσκαλεί να γίνουμε μάρτυρες ενός κόσμου από διαφορετική οπτική γωνία.
Είναι η θέα του θησαυρού πηγάζει από σκέψεις του μυαλού και μετατρέπει την υπάρχουσα φυσική οντότητα σε μία αδιαμφισβήτητα ποιοτική απεραντοσύνη .
Η έκθεση της Νάνσυς Ναουμίδου θα διαρκέσει  έως την Κυριακή 12 Μαΐου 2024.
Καθημερινά: 19:00 – 22:30

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά