Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Στο νησί της Ζακύνθου πέρα από τις όμορφες τοποθεσίες που μπορεί κάποιος να δεί και να αισθανθεί την ομορφιά της φύσης και του περιβάλλοντος υπάρχει και ένα πραγματικά μαγευτικό μέρος όπου μπορεί να ξεναγηθεί και να θαυμάσει πάνω από 3.000 είδη φυσικής κληρονομιάς .

Αναμφισβήτητα , ο λόγος για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Χέλμη στην Αγία Μαρίνα της Ζακύνθου.
Αν και λίγο μακριά από την χώρα η διαδρομή και το Μουσείο θα ανταμείψει στο έπακρο ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Με εκθέματα που δεν περιορίζονται μόνο στα είδη του νησιού αλλά είναι εμπλουτισμένα από όλες τις περιοχές του κόσμου, έχει ο επισκέπτης την ευκαιρία να δει μπροστά στα μάτια του να ξεδιπλώνεται όλη η Ιστορία της Φύσης.
Συλλογές από πουλιά, από ψάρια και  όστρακα από τις επτά θάλασσες του κόσμου,
ακόμη και  φυτά και ζώα που έχουν εξαφανιστεί από τη Γη.
Οι δε συλλογές από ορυκτά και πετρώματα θα εκπλήξουν ευχάριστα τον επισκέπτη.
Το Μουσείο πραγματικά αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της ευαισθησίας για την Φύση και το Περιβάλλον του Ιδρυτή του  κ. Παναγιώτη Χέλμη.
Εγκαινιάστηκε στις 10 Αυγούστου το 2000 πλησιάζοντας αισίως και με τεράστια επιτυχία τα 25 χρόνια λειτουργίας του συμβάλλοντας στην προβολή της Ζακυνθινής Φύσης τόσο στον Ελληνικό όσο και στον Διεθνή χώρο.
Ακόμη και το παραδοσιακό κτίριο που στεγάζεται δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο Μουσείο το οποίο θεωρείται το καλύτερο στο είδος του στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια.
Αξίζει να αναφερθεί η συνεχής εξέλιξη του Μουσείου και ο εμπλουτισμός του σε εκθέματα, γεγονός που το καθιστά μια τράπεζα φυσικού πλούτου και παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές.
Ιδιαίτερη και σημαντικής αξίας είναι  η αίθουσα Περιβαλλοντικής Αγωγής που λειτουργεί στο Μουσείο ως εργαλείο ενημέρωσης, μάθησης, και εκπαίδευσης για τους επισκέπτες , ειδικά στα νεαρά άτομα με στόχο την ευαισθητοποίηση τους σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αφού θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς ενεργούς πολίτες της κοινωνίας.
Ως στόχοι του Μουσείου από την έναρξη της λειτουργίας του έχουν τεθεί η ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού όπως ο οικοτουρισμός,ο φυσιοδιφικός και γενικά  ο τουρισμός καθ’ όλη την διάρκεια του
 έτους στο νησί χωρίς περιορισμό μόνο στην θερινή τουριστική περίοδο.
Όλα αυτά επιτυγχάνονται δίνοντας στους επισκέπτες και την δυνατότητα να ενημερωθούν από τις θεματικές διαδρομές που προτείνει το Μουσείο ωθώντας τους να περιηγηθούν και να γνωρίσουν τα ορεινά χωριά του νησιού και αξιόλογες περιοχές του με πλούσιο οικολογικό ενδιαφέρον .
Η προσέλκυση  φυσιολατρών ως ειδικού κοινού επισκεπτών μεταξύ των άλλων από όλο τον κόσμο αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές του νησιού και κατ επέκταση της χώρας μας στον Διεθνή χώρο.
Για την κοινότητα του νησιού αποτελεί το μέσο για την ευαισθητοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και διαμόρφωσης περιβαλλοντικού ήθους ώστε να προχωρήσει μελλοντικά με επιτυχία στην πολυπόθητη αειφορία και βιώσιμη ανάπτυξη .
Επίσης ως Μουσείο συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων.
Αναμφισβήτητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Χέλμη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του νησιού και σαφώς είναι ένα από τα μέρη που κάθε Έλληνας η ξένος που θα βρεθεί στην Ζάκυνθο πρέπει να το βάλει στο πρόγραμμα επισκέψεων του.
Απο τον Στελιο Ταντουρη
για το Salaminionvima.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά