Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούνε την λέξη έρημος, το μυαλό τους πάει σε συνθήκες όπως αυτές των ερήμων της Σαχάρας και της Καλαχάρι στην Αφρική η της ερήμου Γκόμπι στην Ασία.

Στον πλανήτη μας πάντα υπήρχαν περιοχές που χαρακτηρίζονται ως έρημοι οι οποίες δημιουργήθηκαν με την πάροδο εκατοντάδων χρόνων.
Το ανησυχητικό όμως σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα στις επόμενες δεκαετίες θα έχουμε περιοχές του πλανήτη που θα χαρακτηρίζονται ως έρημοποιημένες.
Ας δούμε όμως τι σημαίνει ερημοποίηση μιας περιοχής. Ερημοποίηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη συνθήκες αφρικανικής έρημου όπως ανέφερα προηγουμένως, ερημοποίηση σημαίνει η  υποβάθμιση των εδαφών σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάσουν τη γονιμότητα τους και να «πεθάνουν»,το έδαφος γίνεται πολύ φτωχό σε συστατικά και δεν μπορεί να στηρίξει καλλιέργειες και βλάστηση.
Η διάβρωση,η αλάτωση και η ξήρανση του δεν θα δίνουν πλέον την δυνατότητα ανάπτυξης σε οποιοδήποτε φυτό.
Ο όρος  της ερημοποίησης χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει ανθρωπογενείς και κλιματικές διαδικασίες που προκαλούν προβλήματα τα οποία επηρεάζουν ξηρές περιοχές με αποτέλεσμα όπως  αυτά της μείωσης της παραγωγής τροφίμων, της  έλλειψης γονιμότητας του εδάφους, της μείωσης της φυσικής ανθεκτικότητας της γης και της  υποβάθμισης της ποιότητας των υδάτων.
Ειδικά για την  Ευρώπη το φαινόμενο αποτελεί μια όλο και πιο διογκούμενη απειλή.
Δυστυχώς οι προβλέψεις των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη δείχνουν ότι ο κίνδυνος ερημοποίησης αυξάνεται.
Ειδικά στην Νότια Ευρώπη που ήδη υπάρχουν περιοχές με εύκρατο κλίμα λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας σε λίγα χρόνια αυτό θα μετατραπεί σε ξηρό.
Η χώρα μας δεν πρόκειται να μείνει εκτός του φαινομένου αφού το ένα τρίτο των εδαφών της υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης .
Ιδιαίτερα σοβαρές θα είναι  και οι συνέπειες  για χώρες όπως την Πορτογαλία , την Ισπανία,την Κύπρο, και την  Ιταλία.
Και μην νομίσει ο οποιοσδήποτε ότι δεν τον αφορά, γιατί η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες, την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια της ποιότητας ζωής μας.
 Μετά την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της απερήμωσης (UNCCD) αν και είναι διεθνής συμφωνία, η οποία καθορίζει ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την καταπολέμηση της ερημοποίησης η οποία  καταρτίστηκε το 1994 (μετά τη διάσκεψη κορυφής για το περιβάλλον στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992 )τα βήματα που έχουν γίνει είναι ελάχιστα.
Αν και στόχος των συμβαλλόμενων μερών ήταν η συνεργασία για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων στις ξηρές περιοχές, τη διατήρηση και την αποκατάσταση της παραγωγικότητας της γης και τον μετριασμό των συνεπειών της ερημοποίησης και της ξηρασίας  ο κίνδυνος όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά επιδεινώθηκε επικίνδυνα.
Ακόμα και το 2015 όταν ο ΟΗΕ έθεσε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και ενέταξε στο Στόχο 15  τον υποστόχο 15.3 με χρονικό περιθώριο επίτευξης του μέχρι το 2030 την καταπολέμηση της απερήμωσης, την αποκατάσταση υποβαθμισμένων γαιών και εδαφών, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών που επηρεάζονται από την απερήμωση, την ξηρασία και τις πλημμύρες, και επιδίωξη της επίτευξης ενός κόσμου με μηδενική υποβάθμιση της γης ,ο καθένας από εμάς που έχει την δυνατότητα της ανάγνωσης και κατανόησης των στοιχείων είναι σε θέση να καταλάβει ότι οδηγείται σε αποτυχία της επίτευξης του.
Η όλη κατάσταση μας οδηγεί σε συμπεράσματα όπως , την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, την έλλειψη κοινού οράματος από της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , την ανάγκη εντατικοποίησης ακόμα και αλλαγής του νομικού πλαισίου για την υλοποίηση της δέσμευσης των χωρών,την ανάγκη ξεχωριστής στρατηγικής με ξεχωριστά σχέδια δράσης , προγραμμάτων και δαπανών που να επικεντρωθούν μόνο στην καταπολέμηση της ερημοποίησης.
Ταντούρης Στέλιος
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά