Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

 

  Φωτορεπορτάζ :  Γιαννης Φαρσαρακης

Βορειανατολικά από το γραφικό Ορεινό Κορακοβούνι της Κυνουρίας, σε απόσταση 1,5χλμ, βρίσκεται το βυζαντινό Κάστρο της Αρτίκαινας.

H ιστορία του κάστρου δεν είναι γνωστή. Δεν πρέπει να ήταν φράγκικο μιάς και δεν περιλαμβάνεται -εξ όσων γνωρίζουμε- στις σχετικές απογραφές. Άρα μάλλον ήταν βυζαντινό. Σύμφωνα με μια άποψη, μπορεί να χρονολογηθεί στο τέλος της κυριαρχίας του Δεσποτάτου του Μυστρά και στην αρχή της Τουρκοκρατίας.

Η θέση είναι φυσικά προστατευμένη σχεδόν από όλες τις κατευθύνσεις, ενώ επιβλέπει πανοραμικά τα περάσματα για την πελοποννησιακή ενδοχώρα καθώς και την κίνηση στο λιμάνι του Άστρους.

Το κάστρο βρίσκεται στην κορυφή υψώματος και ακολουθεί τη διαμόρφωση του εδάφους. Είναι απροσπέλαστο από όλες τις πλευρές, εκτός από την νότια, η οποία έχει ενισχυθεί με ισχυρό τείχος.


Η είσοδος βρίσκεται στη νότια πλευρά του. Διακρίνονται στον περίβολο τρεις τουλάχιστον πύργοι. Ο νοτιότερος και ισχυρότερος από αυτούς ήταν τουλάχιστον διώροφος με κινστέρνα στη βάση του. Ερείπια κινστέρνας υποδηλώνουν την ύπαρξη και άλλου πύργου στα δυτικά.

Η τοιχοποιία του περιβόλου αποτελείται από αργούς λίθους, ασβεστοκονιάμα και κεράμους. Η νότια πλευρά του τείχους σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση, ωστόσο οι επάλξεις και ο περίδρομος δεν διατηρούνται.

Λείψανα κτηρίων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται περίπου στα τριάντα, διακρίνονται σε όλο το εσωτερικό του κάστρου σε πυκνή διάταξη, σχηματίζοντας έναν μικρό οχυρωμένο οικισμό.

Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά