Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Στην Βορειοδυτική Τροιζηνία – Φωτογραφιες Γιαννης Φαρσαρακης

Η Δρυόπη είναι ένας όμορφος, ορεινός οικισμός ο οποίος για πρώτη φορά καταγράφεται επίσημα το 1834.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί ίχνη της αρχαίας πόλης των Δρυόπων (1400-1300 πΧ.). Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Αγιος Χαράλαμπος. Από την πλατεία της με το ηρώον, θα απολαύσουμε την θέα προς τον κόλπο της Επιδαύρου και τα Μέθανα. Στην Δρυόπη υπάρχει επίσης ο βυζαντινός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Από την Δρυόπη ανηφορίζουμε για τέσσερα χιλιόμετρα για να φθάσουμε στο γραφικότατο Ανω Φανάρι, που και αυτό καταγράφεται επίσημα για 1η φορά το 1834. Αξίζει να περπατήσουμε στους δρόμους του χωριού για να το γνωρίσουμε καλύτερα. Η κεντρική εκκλησία είναι ο Αγιος Αθανάσιος. Στον οικισμό θα συναντήσουμε επίσης τους παλιούς ναούς της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Νικολάου. Από τον Κοκκινόβραχο ξεκινά το γραφικό «Φαράγγι του Ερωτα» όπου έπεσε και σκοτώθηκε ο Ιππόλυτος.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο στο Φανάρι είναι το κάστρο του, στην κορυφή του λόφου ΒΑ πάνω από το χωριό. Από τον Αγιο Αθανάσιο, ξεκινά το καλοσχηματισμένο μονοπάτι που φεύγει από το χωριό και μας οδηγεί σε 10′ στο κάστρο. Το κάστρο είναι μία από τις πέντε διασωζόμενες ως σήμερα μεσαιωνικές οχυρώσεις της Τροιζηνίας.

default
default
default
default
default
default
default
default
default

Αναφέρεται σε πηγές του 15ου αι. μχ. Τοιχίστηκε πάνω σε αρχαία οχύρωση σημαντικά σημάδια της οποίας συναντούμε στην νότια πύλη του. Στην κορυφή του, δίπλα στο τσιμεντένιο κολονάκι της ΓΙΣ, στην ΝΔ πλευρά του κάστρου, διασώζονται τα ερείπια ορθογώνιας κιστέρνας (δεξαμενής).

Μέσα στο κάστρο,στο ΒΑ άκρο του, θα βρούμε το κατάλευκο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων που ατενίζει από ψηλά, την Δρυόπη, τα Μέθανα και τον κόλπο της Επιδαύρου.

https://www.exploring-greece.gr/el/show

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά