Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

…ΑΚΗΣ ΕΞΑΡΧΟΣ…ΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ…….                                          
 

 

Συνέντευξη :  Πάνος Καλουδάς.

 

Προσκεκλημένος : Ακης Εξαρχος

 

ΠΑΝΟΣ ΚΑΛΟΥΔΑΣ : …Ο χαρακτηρισμός αυτός, ως ξεχωριστός, δεν είναι μοναχά δικός μου. Του τον έχουν δώσει συνάδελφοι του. Κι αυτό είναι που μετράει δίπλα. Γιατί το να σε αξιολογεί τόσο γενναιόδωρα και να σε αναγνωρίζει έτσι, ένας που βρίσκεται πλάι σου, στην ίδια γαλέρα του μόχθου… Και τραβάει το ίδιο κουπί με σένα, δεν είναι λίγο… Πραγματικά είναι τίτλος τιμής. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιος τελικά είναι αυτός ο Ξεχωριστός καλλιτέχνης, που κάνει τα βάσανα όλων μας, εικόνες. Και τις εικόνες μελωδία…

…-Άκη, όλοι ξέρουν πως πάνω από όλα είμαστε φίλοι. Άρα ενικός στην κουβεντα μας. Χωρίς τους τύπους. Συμφωνείς;

...- Εννοείται συμφωνώ. Μόνο φίλοι; Βάλε και παραπάνω, αδέλφια καρδιάς. Αυτό θα έλειπε να βάζαμε τύπους ανάμεσα μας.
..

.- Ωραία… Λοιπόν, μόλις προχθές ακούσαμε ένα ακόμα νέο τραγούδι. Που βρίσκεται το καινούργιο σου cd; Σε ποια φάση είναι;

...-το cd ήδη τελειώνει και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει. Πιστεύω ότι είναι ένας ακόμη κύκλος τραγουδιών που εκφράζει πολύ ευαισθησία και συναίσθημα!!………………………………

…- Νέος ήχος, νέες επιρροές. Έτσι; Με άλλο ύφος κι από άλλο συνθέτη η δουλειά. Σωστά;

...-   . Πολύ σωστά… έχει πιο λαϊκό ήχο πιο παλιό ήχο θα έλεγα που θυμίζει δισκογραφικές δουλειές που γινόντουσαν χωρίς πολλά μηχανήματα, χωρίς νέου τύπου εφέ κλπ !!!πιο πολύ έρχεται στις εποχές του λιτού, απλού τρόπου ηχογράφησης!!!

Ύφος καθαρά λαϊκό από έναν σύνθετη έκπληξη για όλους μας!

Ο Χρήστος Μέρτικας έχει πολύ μεράκι και καλή μουσική φαντασία που πιστεύω έχει πολλά να δώσει!! Εδώ όμως πρέπει να σταθώ σε σένα Πάνο μου αν και ξέρω πολύ καλά ότι δε θέλεις να μιλάμε συνέχεια για σένα, την μοναδική σου πένα, τη κατάθεση ψυχής που έχει κάθε τραγούδι που γράφεις αλλά έχει για μένα μεγάλη σημασία να ομολογήσω δημόσια πως σε κάθε κύκλο τραγουδιών που κάνουμε μετατρέπεις τη δική μου ζωή, τις δικές μου στιγμές, τα δικά μου συναισθήματα σε τραγούδι!!!! Αυτό κάνει κάθε φορά τον εκάστοτε συνθέτη να μπαίνει βαθειά μέσα στο νόημα των στίχων σου!!…………………….…………….
.

..-Που βρίσκεται σήμερα η μουσική Ακη;
Ποια φάση περνάει το τραγουδι;…
.

..-   Θα σου πω με πόνο ψυχής ότι σήμερα η μουσική και το τραγούδι βρίσκονται σε μία κατάσταση σύγχυσης! Δεν ακούς δυστυχώς τραγούδια που να αγγίζουν ευαίσθητες πτυχές της ζωής μας και νιώθω ότι εσκεμμένα παράγεται μία άγρια συναισθηματικά μουσικη!

Σε αυτό βέβαια φταίει κατά τη γνώμη μου ότι η μουσική, το τραγούδι, η δισκογραφία βρίσκεται ελεγχόμενη από ελάχιστες μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού δισκογραφικές εταιρείες και δεν αφήνουν να ακουστούν εύκολα όμορφα και καλά τραγούδια από κάποιους που επιμένουν ρομαντικά ότι αξίζει να προσπαθούν!

θέλω να πιστεύω ότι θα πάψει κάποια στιγμή να είναι απλά βιομηχανία το τραγούδι και να γίνει ξανά τρόπος έκφρασης, παρουσίαση αισθημάτων, τρόπος επικοινωνίας ψυχών, κοινωνική ευαισθησία!!! Πραγματικά το ελπίζω και το εύχομαι!!…………………….
..

.- Έχεις ήδη διαγράψει μια πολύ δυνατή πορεία. Παρά τη δυσκολία των καιρών. Και τις όποιες δικές σου, ανθρώπινες δυσκολίες.
Έχουν γίνει και λάθη σε αυτή τη διαδρομή;
.

..-  Άνθρωπος που ζει κάνει λάθη!! Κι εγώ έχω κάνει αρκετά ! Εμπιστεύτηκα λάθος ανθρώπους, τους βοήθησα, τους ανέδειξα, έδωσα το χρόνο μου, τη ψυχή μου, το χρήμα μου, τα αισθήματα μου και πήρα το μέγιστο μάθημα της αχαριστίας!!

Πήρα πολύ πίκρα, πολλά πισώπλατα χτυπήματα και τόλμησαν να μου βγάλουν και γλώσσα γεμάτη φαρμάκι!! Εγώ θα ευχηθώ σε όλους να είναι καλά και να τους πω ότι στέκομαι όρθιος, δυνατός, προχωρώντας μπροστά τους αφήνω πίσω μου ως ένα μάθημα ζωής έστω και πικρό!!!!……………………………..
.

..-Έχουν γίνει και πολλά σωστά. Αλλιώς ο τίτλος του «ξεχωριστός» δεν θα υπήρχε..
Πιστεύω πως συμφωνείς σε αυτός;

...-  Συμφωνώ ότι έχουν γίνει και πολλά σωστά, πολύ περισσότερα από τα λάθη!! Έχουν γίνει μεγάλες πτώσεις αλλά έχουν γίνει αιτίες για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, για μεγαλύτερα γερά βήματα προς τα εμπρός!!

Ξέρεις πολύ καλά Πάνο μου ότι έχω πείσμα για ζωή, πείσμα για να έχω αύριο, πείσμα για να ονειρεύομαι, πείσμα για την Αγάπη, πείσμα για τον Έρωτα, πείσμα για την αγνή άδολη Φιλία!!!

Αυτή τη φιλία που εσύ ξεχωριστά μου έχεις προσφέρει, αυτή την Αγάπη που επιτέλους τη ζω αληθινά, αυτό τον Έρωτα που τον βιώνω ζωντανό χωρίς να έχει χρώμα συναλλαγής ή δούνε και λαβείν!! Έχουν γίνει αυτά τα σωστά και πιο όμορφα στη ζωή μου μετά από μεγάλες μπόρες και ευχαριστώ το Θεό που έχω πλάι μου πλέον μόνο ανθρώπους που ξέρουν να είναι ολοκαθαροι στη καρδιά και στη ψυχή!!……………………………………..

…- Τελικά σε ανθρώπους σαν και σένα, το τραγούδι τι θέση έχει στην καρδιά σας;  Ένα κίνητρο ζωής; Ένας τρόπος έκφρασης; Η ένα μέσο βιοπορισμού; Μια δουλειά σαν άλλες;

...-   Για μένα το τραγούδι δεν υπήρξε ποτέ μέσω βιοπορισμού γιατί έτσι δε θα το λάτρευα!! Άλλωστε ξέρεις ότι δε ζω από το τραγούδι!

Τι θέση έχει στη ζωή μου;;;; Μα είναι η ίδια η ζωή μου το τραγούδι! Με αυτό εκφραζομαι, μιλάω, αισθάνομαι, ομολογώ την Αγάπη,τον Έρωτα ,τη Φιλία, τη Ζωή. Και ίσως είμαι από τους λίγους ερμηνευτές που έχω τη τύχη να ερμηνεύω τη ζωή μου μέσα από τους στίχους των τραγουδιών μου και ειδικά από το δικό σου χέρι γραμμένοι!!!……………………………………..

…- Ποια ήταν τα πρότυπα σου, τα ίνδαλμα σου όταν ξεκίνησες;

...-  ..Ο Γιάννης Πουλόπουλος και ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν για μένα τα βασικά μου ινδάλματα. Θαύμασα ανθρώπους που βρέθηκα κοντά τους, όπως το Στράτο Διονυσίου, το Τόλη βοσκόπουλο, το Ζαφείρη Μελά το Κώστα Καφάση, τη Γιώτα Γιάννα, τη Λιζέτα Νικολάου, Περικλή Περάκη, Ξανθή Περάκη και άλλους!! Εδώ πρέπει όμως να πω ότι είχα τη τύχη να βρεθώ με τεράστιους μουσικούς και μαέστρους που μου δίδαξαν πολλά!!

Πανος Καλουδας :….Η αρχή έγινε από την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Απ’ το μοναδικό το λατρεμένο του Μεσολόγγι. Όπου ξεκίνησε μικρός, ψέλνωντας, στις εκκλησίες της περιοχής του. Έτσι, αυθόρμητα μπήκε στην Βυζαντινή μουσική. Όπου αργότερα τη σπούδασε, πλάι σε κορυφαίους δασκάλους. Τα πολλαπλά γύρω του ακούσματα, τον έφεραν μοιραία και στο σύγχρονο της εποχής, τραγούδι. Τα βήματα του, τον έφεραν δειλά, σε κάποια μαγαζιά του Μεσολογγίου αρχικά. Όπου αμέσως φάνηκε η αποδοχή του κοινού. Χάρη στο φωνητικό του χάρισμα, στη σκηνική του παρουσία, μα και στην έμφυτη ευγένεια που τον χαρακτηρίζει. Η καθολική αυτή αποδοχή, ανοίγει και την όρεξη για μια πιο σταθερή πορεία στο χώρο. Έτσι φθάνει στην Αθήνα, όπου δειλά αρχίζει να χαράζει, πάνω στο καλλιτεχνικό στερέωμα και το δικό του όνομα. Η επικοινωνιακή του άνεση, τον βοηθάει σε αυτό. Και τον φέρνει κοντά στις πηγές δράσης της τέχνης αυτηςωπου λάτρευε. Η ηρωική έξοδος εκείνη, από το Μεσολόγγι εστεύθει επιτυχώς.

…- Πως ήταν τα πρώτα βήματα στον χώρο Ακη; Δύσκολα η εύκολα; Υπήρξε επιφύλαξη; Η άνοιξαν αμέσως αγκαλιές;

...-   Τα πρώτα μου βήματα όπως προανεφερες ήταν στη Πατρίδα μου το Ηρωικό Μεσολόγγι! Ένας υπέροχος τόπος με ανθρώπους που έχουν ψυχή, ανθρωπιά, αγάπη, απλότητα, ένας τόπος που έχει δώσει μεγάλους ποιητές όπως ο Κωστής Παλαμάς.

Ενας τόπος που έχει δώσει μεγάλους πολιτικούς όπως ο Χαρίλαος Τρικούπης, ένας τόπος που έδωσε μαθήματα αυτοθυσίας για τη Λευτεριά μας με την Ηρωική Έξοδο και που σήμερα αυτά τα όμορφα ιδανικά φροντίζουν κάποιοι όπως ο Κύριος Νίκος Κορδόσης που είναι ο ιδρυτής του Μουσείου Άλατος και της Διεξόδου να σώζεται και να διαδίδεται η ιστορία του τόπου μου θέτοντας τον εαυτό του ακούραστα σε αυτό τον μεγάλο αγώνα για την διάδοση της ιστορίας υπηρέτη του τόπου και των αξιών της ιστορίας του.

Εκεί ξεκίνησα το τραγούδι και όταν ήρθα στην Αθήνα κατάφερα σε πολύ λίγο χρόνο να μπω στα πρώτα μαγαζιά! Για πρώτη φορά το όνομα μου σε επιγραφή μπήκε το 1989 στο κέντρο ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ του κυρίου Φουλιδη στη Βάρη.

Ο σεβασμός μου όμως στους συναδέλφους και ειδικά στους μεγαλύτερους μου μου έδωσε τη δυνατότητα να μπορώ να σταθώ αξιοπρεπώς στη νύχτα της Αθήνας που για μένα στα παιδικά μου μάτια φάνταζε τεράστια και δύσκολη.

Όμως άκουγα με προσοχή και σεβασμό τους μουσικούς και τους μαέστρους κι έτσι έγινα γρήγορα αγαπητός με αποτέλεσμα να με παίρνουν στα σχήματα που έστηναν. Μεγάλη βέβαια δασκάλα για μένα η Κυρία Γιώτα Γιάννα που έμαθα κοντά της πολλά μα πάρα πολλά πράγματα!!!

Έτσι κατάφερα να σταθώ και να στέκομαι ακόμη στη νύχτα χωρίς να έχω δώσει αφορμή να δυσαρεστηθεί κανείς! Ο κόσμος όμως που είναι ο μέγας κριτής με αγκάλιασε και με τίμησε γρήγορα ώσπου έγινα ένας τραγουδιστής που το κοινό μου όλο και πιο πολύ γινόταν μεγαλύτερο!! ………………………………….
.

..- Στο τότε ξεκίνημα, υπάρχει κάποιος, που του χρωστάς ένα ευχαριστώ;

...-    Το μεγαλύτερο μου ευχαριστώ το χρωστάω στο Στράτο Διονυσίου που μου έδειξε το σωστό δρόμο!!! ………………………………..

…- Και στα ποιο πρίν; Κάποιος δάσκαλος, κάποιος Ιερέας; Στις εκκλησίες, εκεί; Που σε άφηνε να πάρεις χώρο Ψάλτη στο αναλόγιο;

..–   Εκτός από τους δύο Ιερείς της καρδιάς μου το π.Γεώργιο Χατζάρα και το π.Χρήστο Γιαννακά που εισέπραξα απεριόριστη αγάπη, χρωστάω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον άνθρωπο που μου έδωσε μέσα από τη διδασκαλία του στη Βυζαντινή μουσική, τα όνειρα μου!!!

Τον άνθρωπο που μου έμαθε τη τέχνη της βυζαντινής μουσικής, μου καλλιεργησε το όποιο ταλέντο μου έδωσε ο Θεός, μου καλλιέργησε το σεβασμό προς τον άνθρωπο, μου άνοιξε τη πόρτα του σπιτιού του και με κατέταξε μελος της οικογένειάς του, που ακούραστα , υπομονετικά με δίδασκε, που η σύζυγός του η κυρία Κατερίνα με αγκάλιασε σαν δικό της παιδί και μου έδωσαν απέραντη αγάπη!!!

Το Δάσκαλο μου Κύριο Ιωάννη Δακαλάκη!!! Που ακόμη και σήμερα το κουράζω προκειμένου να ακούει τα τραγούδια μου και να του ζητώ τη κριτική του.

Ένας ακόμη όμως άνθρωπος που μου έμαθε στα τρυφερά μου χρόνια να μη το βάζω κάτω και να κοιτάζω μπροστά ήταν και είναι ένας άλλος δάσκαλος μου στο Πόλο ο Γρηγόρης Δελαπόρτας που πάντα μου έδινε αθόρυβα και ηρεμα το στίγμα της αποφασιστικότητας και της αγωνιστικότητας!!………….…………………

…Ξεκίνησες λοιπόν μια διαδρομή στη στράτα αυτή της τέχνης, με αγάπη, με όνειρα και με αξιοπρέπεια. Σωστά;
.

..-  Πολύ σωστά Πάνο μου και αλήθεια με πολλά όνειρα!!………………….……………

…- Υπήρξαν κάποια τυχόν, ανθρώπινα, στραβοπάτημα, που σου έκοψαν κάπως τον αρχικό εκείνον ενθουσιασμό; Που προσπάθησαν να σε γονατισουν;
.

..-    Είναι ένας χώρος δύσκολος, με ίντριγκες, ζήλεια, πισωπλατες μαχαιριές κλπ. Ναι υπήρξαν δικά μου λάθη αλλά ευτυχώς ήξερα να ζητώ συγνώμη και να τα αναγνωρίζω. Όμως η αγάπη μου για το τραγούδι είναι τόσο δυνατή που δε σταμάτησε ο ενθουσιασμός μου.

Απλά έκανα παύσεις ή άλλαζα χώρους εμφάνισης ή ακόμη και παύσεις για να μπορώ να ανασυντασω τις δυνάμεις μου. Όταν έβλεπα ότι προσπαθούν να με γονατίσουν ήξερα να φεύγω, να γυρίζω σιωπηλά τη πλάτη μου και να κοιτάζω μπροστά…………………..…………………
.

..- Υπήρξαν φίλοι, συνεργάτες, που ζήλεψαν την άνοδο σου και θέλησαν να τη βλάψουν; Φίλοι ευεργετηθέντες, που σε πλήγωσαν;
.

..–   Και βέβαια υπήρξαν και ίσως ξαναυπαρξουν..η απάντηση μου όμως θα είναι πάντα η ίδια…να στέκομαι όρθιος και να ανεβαίνω ακόμη πιο ψηλά!!……………………………..
.

..- Στις συναυλίες που πας και τραγουδάς, σε ανοιχτούς κυρίως χώρους, το κοινό πως σε αντιμετωπίζει; Και συ πως αντιμετωπίζεις τα τυχόν απρόοπτα που ίσως προκύψουν;
..

.-   Το κοινό περιμένει από έναν καλλιτέχνη βασικά να το σεβαστεί. Έρχονται και σε τιμούν οπότε αυτό θα πρέπει να είναι η βασική σκέψη!!

Έχω καταφέρει να τους δείχνω ότι τους τιμώ, ότι είμαι εκεί για να γίνουμε ένα στο ταξίδι των τραγουδιών, να διασκεδάσουμε μαζί, να νιώσω το παλμό τους, τα θέλω τους και να τους κάνω με όσες δυνάμεις έχω να περνούν καλά. Έτσι εισπράττω την αγάπη τους που για μένα είναι η τεράστια αμοιβή μου!!!

Έχουν προκύψει απρόοπτα αρκετές φορές όμως με ηρεμία και με κατανόηση τα ξεπερνώ γιατί την ώρα που τραγουδάς η ψυχή του κάθε ακροατή σου μπαίνει στα δικά της βιώματα και οι αντιδράσεις του μπορεί να είναι απρόσμενες!!…………………………………

..- Υπάρχει κάποιο απρόοπτο που συνεύει και το θυμάσαι έτσι έντονα;
.

..-  Αυτό που έχει χαραχτεί στη μνήμη μου είναι μία βραδιά που είχα συναυλία την ώρα που θα έβγαινα στο κόσμο με πήρε ένας καλός μου φίλος και μου ανακοίνωσε την απώλεια του Πατέρα μου…………………………………

…- Από τους πολλούς καλλιτέχνες που έχεις συνεργαστεί, ποιος σου έχει αφήσει έντονα συναισθήματα, χαραγμένα στην καρδια;.-  Γιώτα Γιάννα , Ζαφείρης Μελάς και Στράτος!!!………………..…………..
.

..- Στην Σαλαμίνα έρχεσαι; Έχεις εδώ φίλους εκτός απο εμένα και τον Φίλιππο τον Καρακώστα; Ποτέ θα δώσεις κι εδώ σε μας, μια συναυλία; Η μία εμφάνιση σε κάποιον από τους δικούς μας χώρους;
..

.-   Η Σαλαμίνα είναι ένα υπέροχο νησί με ανθρώπους ζεστούς και το έχω νιώσει δύο τρεις φορές που έχω εμφανιστεί στο νησί.

Έχει όμως και πολύ βαριά ιστορία που για μένα σε κάνει να τη σέβεσαι!! Θα χαρώ πολύ να δώσω όχι μία συναυλία αλλά όσες μου ζητηθούν γιατί όσες φορές εμφανιστηκα εισέπραξα τη ζέστη αγκαλιά των Σαλαμινιων!!!……………..……………….

…-Πάμε αλλού τώρα…Η γυναίκα Άκη, τι ρόλο έχει παίξει στη ζωή σου; Σίγουρα έχεις, όπως όλοι μας και καλά κρατούμενα και κακά κρατούμενα… Σωστά;
.

..-   .Τι ρόλο παίζει η Γυναίκα στη ζωή μου;;;;

Οι στίχοι σου το μαρτυρούν. Θεωρώ ότι η Γυναίκα είναι ευλογία για τον Άντρα και είναι ευλογία για το ανθρώπινο είδος γενικότερα!!! Είναι αιτία χαράς, είναι πηγή ζωής, είναι η ίδια η ζωή!!!

Αυτό ακριβώς το ρόλο έχει και στη δική μου ζωή!!Στη δική μου περίπτωση έχει παίξει και καταστροφικό ρόλο, και επικυνδυνο ρόλο, και αιτία χαράς υπήρξε!! Έχω όπως όλοι μας και καλά κρατούμενα όπως τα παιδιά μου, όμως έχω και κρατούμενα πολύ κακά όπως ζήλεια, εκδίκηση, κακεντρέχεια, και πόλεμο!!! Για τα καλά κρατούμενα ευγνώμων!!!

Για τα κακά και εδώ θα σβήσω τη λέξη κρατούμενα, θα πω ότι οι άνθρωποι που έχουν μέσα τους ζήλειες, κακία, εκδικητικότητα, μίσος, κτητικότητα, και που θεωρούν ότι κάποιος ανήκει σε κάποιον ή θεωρούν την αγάπη συναλλαγές, ή θεωρούν την αγάπη υποχρέωση, δε θα αγαπηθούν στο απόλυτο ποτέ γιατί οι ίδιοι δεν είναι ικανοί να αγαπήσουν!!

Οπότε δε μπορώ να έχω κρατούμενα σε ανθρώπους ελλειπείς και που τους λυπάμαι!!! Γυρίζω τη πλάτη και δε τους βλέπω κάν.

Τώρα όμως είσαι με έναν πραγματικό άγγελο;;;  Και μεταφορικά και ουσιαστικά. Είσαι με τον άνθρωπο που σου έβαλε μέσα στην ωριμότητά σου, τόσο παιδιάστικο  χρώμα. Τοση τρυφερότητα, τοση ανθρωπιά. Και μιλάω για την Αγγελική. Την Άντζελα, που την τραγουδάς και με ένα όμορφο τραγούδι, γραμμένο γι αυτήν. Μίλησε μας λίγο και γι αυτή την πτυχή της ζωής σου.

…-   .Η Άντζελα είναι η ωραιότερη πτυχή της ζωής μου για δύο βασικούς για μένα λόγους! Πρώτον γιατί δίνει ολόψυχα τα αισθήματα της χωρίς αντίκρισμα, και δεύτερον ξέρει να εκτιμά την αγάπη που εισπράττει αυτούσια χωρίς φιλτράρισμα και ψευτο καθωςπρεπισμους…

Είναι πάντα ο εαυτός της χωρίς να προσβάλει, είναι αληθινή χωρίς να υποτιμά, είναι Κυρία χωρίς εγωισμού κραυγές, είναι τρυφερή, δοτική, προστατευτική χωρίς να με πνίγει!!!

Αγαπά ότι αγαπώ και ειδικά το τραγούδι το έχει ως αυτό που πρέπει να ασχολούμαι διαρκώς χωρίς να κουράζεται να ασχολείται με όλα όσα  με ωθούν προς τα εμπρός!!! Νιώθω δυνατή αγάπη μέσα μου για αυτό το υπέροχο πλάσμα, σεβασμό, λαχτάρα., έρωτα και τη νιώθω ως πραγματικό Άγγελο στη ζωή μου!!

Άλλωστε αυτό διέκρινες Πάνο μου στα μάτια μου και στη καρδιά μου και σε συνδυασμό με το προσωπικο σου ψυχογραφημα που έκανες στην κατ’ιδίαν επαφή σας κατεληξες να γράψεις τραγούδια ύμνους για αυτό το πραγματικό επίγειο Άγγελο!! Τραγούδι που αποτυπώνει η δική σου πένα όλα όσα νιώθω και όλα όσα τη κάνουν ξεχωριστή!!……………….…………..
.

..- Πως θα σκιαγραφούσες σήμερα τη ζωή σου; Έτσι, κάνοντας έναν ελεύθερο, δικό σου απολογισμό;
.

..-    Η λέξη που λες (σκιαγραφουσες) έχει μέσα της τη λέξη κλειδί.. πολλές σκιές, γκρίζες, φιγούρες άσχημες, γεγονότα άσχημα που στο διάβα της ζωής μου, άφησαν πικρή γεύση.

Όμως ο Θεός φαίνεται ότι με προστάτευε πάντα και κρατούσα γερά μέσα στη ψυχή μου όλα όσα καλά πήρα από κάποιους ανθρώπους, από τους γονείς μου, από την αγάπη μου για το τραγούδι και έτσι συνέχιζα και άφηνα πίσω μου τις σκιές!!! Εκεί άλλωστε είναι η θέση τους πίσω!!!

Έτσι ο απολογισμός με βρίσκει με ένα καλό ταμείο γεμάτο εμπειρία, αυξημένη διαίσθηση, ελάχιστους αλλά καλούς φίλους κι ας είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, κατασταλαγμενο, ήρεμο, ετοιμοπόλεμο για ότι κι αν έρθει, με πολύ αγάπη και αποδοχή από το κόσμο για όσα προσφέρω στη τέχνη που αγαπώ, με αγάπη και αληθινή εκτίμηση από τη φιλία, μα και με έναν άνθρωπο δίπλα μου δώρο Θεού!!…………………………………..
..

.- Και το τραγούδι σημερα; Παρά τα τρωτά που υπάρχουν, ποια θέση έχει πια, μες την καρδιά σου, μέσα στα όνειρα σου;
.

..-   Ήταν και είναι για μένα η μεγαλύτερη αγάπη το τραγούδι!! Νιώθω ότι αν σταματήσω να τραγουδώ πως θα πάψω να μιλώ, να νιώθω, να εκφραζομαι, να γεμίζει η ψυχή μου!! Είναι μία πραγματικότητα που πάντα θα είναι ένα διαρκές όνειρο ώστε να δίνω όσο περισσότερο μπορώ στο τραγούδι!! ……………………………….
.

..- Ετοιμάζεις ένα νέο κύκλο μουσικό; Πες μας λίγα γι αυτόν. Πόσα τραγούδια περιέχει; Και πότε θα κυκλοφορήσει;

..- Είναι ένας τρίτος κύκλος δισκογραφικά πάλι με τη δική σου υπογραφή μιας και εσύ με αισθάνεσαι, με ζεις λόγο της αληθινής δυνατής μας φιλίας, αφού οι στίχοι είναι δικοί σου, σε μουσική του Χρήστου Μέρτικα που έδωσε ένα διαφορετικό ύφος και χρώμα στη μελωδική γραμμή, πολύ όμορφο!!

Θα έχει πέντε τραγούδια, που στα τέσσερα είναι η μουσική του Χρήστου και σε ένα η μουσική είναι μίας πολύ ταλαντούχας συνθέτριας τη Βούλας Πετρή!! Με τη Βούλα έρχεται και ένα υπέροχο τραγούδι Ντουέτο που έγραψες εσύ ως ύμνο για τους καλλιτέχνες και η μουσική είναι δική της!!…………………….….
.

..-Άκη ένα μεγάλο ευχαριστώ για την κατάθεση ψυχής αυτή, που μας έδωσες. Εδω στην εφημερίδα του νησιού μας.

…-  Ένα μεγάλο ευχαριστώ και από μένα για την φιλοξενία μου στην εφημερίδα του υπέροχου Νησιού της Σαλαμίνας και να ευχαριστήσω πολύ για την ουσιαστική χωρίς στερεότυπα συζήτηση μας!!!

Θέλω επίσης άλλη μια φορά να πω ότι θα χαρώ πολύ να έχω τη τιμή να βρεθώ ξανά εδώ στη Σαλαμίνα και να τραγουδήσω με όλη μου τη ψυχή!!……………………………

ΠΑΝΟΣ ΚΑΛΟΥΔΑΣ  : Αυτός είναι ο καλλιτέχνης, μα και ο άνθρωπος,  Άκης Έξαρχος. Απλός, σεμνός, φιλικός, προσιτός…

Και πάνω από όλα, άνθρωπος που με τόση τρυφερότητα, με τόση ευαισθησία, παράγει τέχνη. Και προσφέρει ψυχή σε αυτήν. Άνθρωπος που δεν κρύβει, μα αντίθετα, δυνατά, φωνάζει τα αισθήματα του. Τόσο για τον άνθρωπο που αγαπάει την Άντζελα, όσο και για όλους εμάς. Τους φίλους του και το κοινό του.
Ευχή μας, να είναι καλά. Και να μας χαρίζει το βελούδο της φωνής του.

Απο το ΠΑΝΟ ΚΑΛΟΥΔΑ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά