Σχεδόν 200 χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού χρησιμοποιούνται στην κατασκευή συσκευασιών τροφίμων. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι 76 γνωστές ή πιθανές καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και αγοράστηκαν πρόσφατα σε όλο τον κόσμο, μπορούν να βρεθούν σε ανθρώπους», δήλωσε η Jane Muncke, επιστημονική σύμβουλος στο Food Packaging Forum, ένα μη κερδοσκοπικό φορέα με έδρα τη Ζυρίχη της Ελβετίας.
«Το να απαλλαγούμε από αυτά τα γνωστά ή ύποπτα καρκινογόνα από τα τρόφιμα μας είναι μια τεράστια ευκαιρία για την πρόληψη του καρκίνου», ανέφερε η ίδια. Από τις χημικές ουσίες που εντοπίστηκαν πρόσφατα στις συσκευασίες τροφίμων, 40 έχουν ήδη ταξινομηθεί ως πολύ επικίνδυνες σύμφωνα με το heathtstat.gr.
Παρά τη σοβαρή αυτή επικινδυνότητα για τον άνθρωπο, αυτές οι ουσίες επιτρέπεται ακόμα να χρησιμοποιούνται σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και κατ’επέκταση με τους ανθρώπους.
Τα ποσοστά πρώιμου καρκίνου του μαστού σε γυναίκες κάτω των 50 ετών αυξάνονται και οι ειδικοί τόνισαν, ότι η τάση για αύξηση του ποσοστού, δεν εξηγείται μόνο από γενετικούς παράγοντες.
Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται επίσης σε νεότερους ανθρώπους. «Είναι παχυσαρκία; Είναι αλκοόλ; Είναι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας; Είναι περιβαλλοντικό; Υπάρχουν πολλοί λόγοι», ανέφερε ο Dr Lichtenfeld, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Η Consumer Brands Association, η οποία αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων, επισημαίνει στο CNN ότι τα μέλη της συμμορφώνονται με τα πρότυπα ασφαλείας που βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. «Η συσκευασία υπάρχει για να προστατεύει και να διατηρεί τα τρόφιμα ασφαλή για κατανάλωση», ανέφερε η CBA.
Ο FDA επανεξετάζει και εγκρίνει τις ουσίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα μέσω του συστήματος που βασίζεται στην επιστήμη και στον κίνδυνο πριν βγουν στην αγορά.
Το 2007, δημοσιεύτηκε μια λίστα με 216 χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν όγκους του μαστού σε τρωκτικά, μια βασική μέθοδος για τον προσδιορισμό της τοξικότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Μια ενημέρωση του Ιανουαρίου 2024 σε αυτόν τον κατάλογο βρήκε 921 πιθανώς καρκινογόνες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων 642 που μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή οιστρογόνων ή προγεστερόνης, έναν άλλο γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού.
Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες πολλές πιθανές καρκινογόνες ουσίες στις συσκευασίες των τροφίμων και μπορούν να διοχετεύονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, είναι μόνο ένα παράδειγμα, μπροστά στο ότι εκτιθέμεθα άθελά μας καθημερινά σε πολλές απαγορευμένες χημικές ουσίες.
Η μελέτη βρήκε χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο, ένα γνωστό καρκινογόνο που συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού σε ζώα και ανθρώπους, 4,4′-Methylenebis-(2-Chloroaniline), ένα πιθανό καρκινογόνο που συνδέεται με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, 2,4-Τολουολοδιαμίνη, που βρέθηκε ότι προκαλεί καρκίνο του μαστού και άλλους καρκίνους σε ζώα και 3,3′-Διμεθυλβενζιδίνη και ο-Τολουιδίνη, οι οποίες είναι βαφές που χρησιμοποιούνται για το χρωματισμό του πλαστικού και του χαρτιού.
Μάλιστα, ενώ η μελέτη διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες προήλθε από πλαστικά που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες τροφίμων, 89 ύποπτες καρκινογόνες ουσίες βρέθηκαν σε χάρτινες συσκευασίες.
Ορισμένες από τις χημικές ουσίες που βρέθηκαν στη μελέτη ήταν δισφαινόλες, φθαλικές ενώσεις και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες, γνωστές ως PFAS, που έχουν συνδεθεί με πολλές ανησυχίες για την υγεία.
Οι χημικές ουσίες της «οικογένειας PFAS» συνδέονται με υψηλή χοληστερόλη, καρκίνο και διάφορες χρόνιες ασθένειες, καθώς και με περιορισμένη ανταπόκριση αντισωμάτων στα εμβόλια τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.
Οι φθαλικές ενώσεις έχουν συνδεθεί με την παιδική παχυσαρκία, το άσθμα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τον καρκίνο και τον πρόωρο θάνατο σε άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών.
Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές;
Ενώ εναπόκειται στους ρυθμιστικούς φορείς να κάνουν σαρωτικούς ελέγχους και αλλαγές για την προστασία του εφοδιασμού τροφίμων, υπάρχουν πολλά… βήματα που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να μειώσουν τον κίνδυνο τοξικών χημικών και καρκινογόνων ουσιών. Μεταξύ άλλων:
Αποφύγετε να καίτε πολύ το κρέας, τα ψάρια και το κοτόπουλο καθώς παράγονται χημικές ουσίες που καταστρέφουν το DNA όταν ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Πολυχλωριωμένα διφαινύλια ή τα PCB, συσσωρεύονται στο λίπος, επομένως αφαιρέστε το λίπος και το δέρμα από το κρέας και το ψάρι πριν το μαγείρεμα.
Επιλέξτε βιολογικά προϊόντα, κρέας και γαλακτοκομικά έναντι των συμβατικών όταν μπορείτε, καθώς τα βιολογικά προϊόντα εκτίθενται σε λιγότερα φυτοφάρμακα.
Πετάξτε τα πλαστικά δοχεία. Αντίθετα, αποθηκεύστε και ψήστε όλα τα τρόφιμα σε γυαλί και όχι σε πλαστικό. Μην χρησιμοποιείτε αντικολλητικά τηγάνια για μαγείρεμα και αντικαταστήστε οποιαδήποτε πλαστικά μπουκάλια με γυάλινα.