Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Καταγγελίες για εκμετάλλευση του Νότιου και Βόρειου Ευβοϊκού καθώς συνεχίζεται η επέλαση των μονοπωλίων των ιχθυοκαλλιεργειών.

Την Τετάρτη 26/6 έγινε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε και το σοβαρό θέμα της εγκατάστασης των ιχθυοκαλλιεργειών στον Ευβοϊκό κόλπο (Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών – ΠΟΑΥ).

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) προτείνει την κατάληψη 22.000 θαλάσσιων στρεμμάτων με ιχθυοκαλλιέργειες από το Μαρμάρι μέχρι τους Ωρεούς σε 15 ζώνες ανάπτυξης. Στο Δήμο, εάν υπογραφεί το ΠΔ, θα τοποθετήσουν 9.217 στρ. ιχθυοκαλλιεργειών που θα προστεθούν στα 900 στρ. περίπου που ήδη υπάρχουν. Ενώ το αρχικό σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) κατά συνέπεια και η ΣΜΠΕ για τον Ευβοϊκό είχε εν μέρει απορριφτεί το 2021 από το Έ τμήμα του ΣτΕ (ΠΕ-ΣτΕ-211-2021) εξαιτίας ελλείψεων και παραλείψεων που αφορούν την προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 με κωδικό GR 2420016 στο Ν. Ευβοϊκό, όπως και η επανεξέταση των επιπτώσεων σε περιοχές που υπάρχουν λιβάδια Ποσειδωνίας (παράρτημα 1 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ με κωδικό 1120).

Η καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πως είναι μια αρνητική – αντιλαϊκή εξέλιξη και όλοι όσοι δικαιολογημένα ανησυχούν για την ενδεχόμενη υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση των ΠΟΑΥ και συνολικά από την πολιτική υποβάθμισης του Περιβάλλοντος και της ζωής μας δεν πρέπει να ξεχνούν ότι μοναδικός σκοπός είναι το κέρδος των λίγων. Κάτω από αυτήν την εξέλιξη ομόφωνα εγκρίθηκε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου ενάντια στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που ανοίγει το δρόμο των τεράστιων επενδύσεων στην περιοχή μας.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κ. Κέκης επισήμανε ότι «θα πρέπει ξεκάθαρα να φαίνεται στο ψήφισμα ότι δεν θέλουμε καμία νέα μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας. Πρόσθεσε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός – που επικαλείται το ψήφισμα – υλοποιείται πάντα παίρνοντας υπόψη του μόνο τις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι οι ανάγκες του λαού και των εργαζομένων, ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η περιοχή μας είναι ήδη υποβαθμισμένη με την καύση του RDF από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών κτλ».

Τόνισε ότι «η πολιτική του κέρδους των λίγων,που είναι κατεύθυνση της ΕΕ, την ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν, αλλά και η σημερινή που πράττει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να στηρίξει τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. Αυτήν την λογική  ακολουθεί κατά γράμμα η Περιφέρεια Στερεάς. Η ακόμα μεγαλύτερη γιγάντωση του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί στρατηγική επιλογή της περιφερειακής αρχής του κ. Σπανού που στοχεύει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στην περιοχή και τη στήριξή τους με χρηματοδοτικά προγράμματα στα οποία θα μπει μεσάζοντας η Περιφέρεια. Δηλαδή, τα λεφτά του λαού για τις επενδύσεις των λίγων».

Ένα καινούργιο έγκλημα έρχεται να προστεθεί σε αυτό της καμένης γης στη Β. Εύβοια, στο έγκλημα της υποβαθμισμένης δημόσιας υγείας, της πυρασφάλειας κτλ. Η δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Ο σχεδιασμός τους έχει ξεκινήσει από το 2011 με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το οποίο καμία κυβέρνηση δεν “άγγιξε”. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε η πρώτη στην Ελλάδα θαλάσσια βιομηχανική ζώνη στην Πιερία. Και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συνεχίσει το έργο των προκατόχων της.

Κλείνοντας πρόσθεσε ότι το αφήγημα της δημιουργίας θέσεων εργασίας καταρρέει γιατί στις υπάρχουσες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας, αλλά και την υπόλοιπη Εύβοια, στις μονάδες των κολοσσών Avramar και Philosofish, κυριαρχεί η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία, οι εργαζόμενοι υποφέρουν από μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα, εργάζονται με πολύ χαμηλούς μισθούς. Σημαντικό μέρος των εργαζομένων είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μέσω εργολάβων, δηλαδή χωρίς δικαιώματα!

Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη συλλογική δράση των φορέων που δραστηριοποιούνται ώστε να μην παραδοθούν 22.000 στρέμματα του Νότιου και Βόρειου Ευβοϊκού στους μονοπωλιακούς ομίλους ιχθυοκαλλιεργειών καθώς και αλλά 22.000 στρ. πλωτών φωτοβολταϊκών στους ενεργειακούς ομίλους.

 

https://www.evima.gr/eidiseis

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά