Αρχεία του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Για την άνομη ανατίναξη των Κερκυραικών Φρουρίων.
Απο τον Γεώργιο Σκλαβούνο
The Ionian Islands
Volume 174: debated on Friday 18 March 1864.
Όταν κάποιοι έντιμοι Βρεττανοί κατακεραυνώνουν ως καθ’όλα παράνομη , άδικη, εκτός καθε κανόνα καλής πίστης ανατίναξη των Κερκυραικών Φρουρίων….
Το κείμενο Αφιερώνεται στα καταλοιπα του Επτανησιακού Αγγλόδουλου κόμματος των «Καταχθονίων» που μέχρι και σήμερα εμφανιζονται ως νοσταλγοί-ευγνώμονες της Βρετανικής κατοχής…//
Με μια ακόμα επισήμανση // Ενώ έχουν γραφτεί και συνεχίζουν να γραφονται διδακτορικές διατριβές και μελέτες, για τους Επτανησιους Ριζοσπάστες για τους Επτανησίους Μεταρρυθμιστές, δεν υπάρχει ούτε ΜΙΑ για το Αγγλόδουλο- κόμμα των Καταχθονίων ,( ατύχημα της ιστορίας;;;)οπως τους ονόμασε ο απλός λαός. Δεν παραδιδονται στην ιστορία τα ονοματα όσων υπηρετησαν πιστά και αφοσιωμένα την αγγλική κατοχή ,την βάρβαρη καταστολή των επτανησιακών εξεγέρσεων, τις κρεμάλες τα μαστιγωματα τις πυρπολυσεις κατοικιών , την Υψηλή αστυνομία…….Είχαν εφημερίδες και ποιές;; Είχαν τόπους συνάντησης και ποιούς; Ασφαλώς δεν ήταν άστεγοι!!! Ειχαν επίσημα η ανεπίσημα σωματίια ,εταιρείες ,ενώσεις και ποιές.. Πότε και πως βρήκαν πλυντήριο απόλυτης αντιστροφής της ιστορικής αλήθειας και βαφτιστηκαν ΕΝΩΤΙΚΟΙ ..για να συναχίσουν ν το θεάρεστο έργο τους;;;;; εκτοπιζοντας τους γνήσιους ριζοσπάστες και τους γνησιους Μεταρρυθμιστές;;;;;; Πρεπει ολα αυτά να τα επαναφέρουμε απο την Λήθη στην Μνήμη .
…Βουλευτής Gregory:
« Αν τα Ιόνια νησιά είχαν υπάρξει μια αποικία από την οποία είμαστε έτοιμοι να αποχωρήσουμε, όπως κάποια μέρα θα πρέπει ,ίσως, να αποχωρήσουμε από τον Καναδά θα ήταν απόδειξη κακών προθέσεων να καταστρέψουμε τις οχυρώσεις τους , να μετατρέπουμε σε ερείπια μνημειώδη σημεία της χώρας πριν τους αποχαιρετήσουμε.
Όμως στην πραγματικότητα εμείς ανατινάζουμε και κατακρημνίζουμε περιουσιακά στοιχεία επί των οποίων δεν έχουμε και ουδέποτε είχαμε το παραμικρό δικαίωμα και μάλιστα περιουσιακά στοιχεία των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι αντίθετοι. με την καταστροφή τους. Κατηγορήσαμε την Αυστρία και την Πρωσία για την βαρβαρότητα και την αδικία για την οποία ευθύνονται απέναντι στην μικρή και απροστάτευτη Ολανδία όταν εμείς οι ίδιοι συμπεριφερόμαστε εξ ίσου άδικα απέναντι σε μια αδύναμη χώρα.
Η εντύπωση που μας διακατέχει ,ότι τα Ιόνια Νησιά αποτελούσαν κτήσεις της Αγγλίας ,είναι παντελώς ανυπόστατη.
Από την στιγμή κατά την οποία εκδιώχτηκαν οι Γάλλοι από τα Νησιά στα 1800,και τα νησιά ανακηρύχτηκαν σε μια δημοκρατία υπό Οθωμανική επικυριαρχία ( και Ρωσική εγγύηση,/ η παρένθεση σημείωση δικιά μου), τα δικαιώματα τους ως ανεξαρτήτου κράτους αναγνωρίστηκαν σε επόμενες συνθήκες..
Όταν η Αγγλία έλαβε την κατοχή των νησιών στα 1809, οι επίσημες διακηρύξεις- ανακοινώσεις και τα διαγγέλματα μας δήλωναν ότι στα νησιά ήρθαμε όχι ως κατακτητές αλλά ως σύμμαχοι. και αναγνωρίσαμε την ανεξάρτητη Κυβέρνηση της Επτανήσου Πολιτείας.
Το 6ο άρθρο της συνθήκης της Βιέννης ήταν σε αυτήν την κατεύθυνση. Επιτρέψτε να σημειώσω ότι η Επτάνησος Πολιτεία. Η εξοχότητα της Βασίλισσας της Βρετανίας ισχυρίζεται ότι μια ειδική συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Βρετανίας και των Ιονίων θα καθόριζε όλα τα θέματα τα αφορόντα την συντήρηση των φρουρίων την συγκρότηση και την μισθοδοσία των στρατευμάτων. Τώρα οι υπουργοί της της Βασίλισσας προχώρησαν στην ανατίναξη αυτών των φρουρίων. Όχι μόνον χωρίς την σύμφωνη γνώμη αλλά και παρά την αντίθετη θέση των κατοίκων της περιοχής.
Έχει όμως ποτέ αμφισβητηθεί η ανεξαρτησία των Επτανήσων; Πριν λίγο χρόνο ενας Αρμοστής των Ιονίων σε ένα υπόμνημα του είχε δηλώσει ότι ο πληθυσμός των νησιών ήταν τόσο εχθρικός απέναντι στην Αγγλική προστασία ώστε θα ηταν καλύτερο για την Βρετανία, να παραχωρηθούν όλα τα νησιά στην Ελλάδα με εξαίρεση της Κέρκυρας. Απαντώντας σε αυτό το υπόμνημα ..ο αξιότιμος Λόρδος που σήμερα ηγείται του Υπουργείου εξωτερικών είπε: <<Θα ήταν καταπάτηση της καλής πίστης απέναντι σε έναν προστατευόμενο λαό να αφαιρέσουμε ένα τμήμα της επικράτειας του και να το καταστήσουμε μέρος – στοιχείο της δύναμης μας. >>>
Εάν δεν μπορούμε να οικειοποιηθούμε ένα μέρος της επικράτειας των Ιονίων .χωρίς να παραβιάσουμε την καλή πίστη πως μπορούμε να καταστρέψουμε ένα μέρος αυτής της χώρας χωρίς να παραβιάζουμε την καλή πίστη. ; Επίσης ήταν παρών στην Βουλή των Λόρδων σε μια συζήτηση στις 16 Απριλίου για την παραχώρηση των Ιονίων στην Ελλάδα και κατέθεσε την άποψη ότι τα φρούρια θα έπρεπε να καταστραφούν και τα νησιά να ουδετεροποιηθούν .Σε αυτό το σημείο ο ομιλητής Επισημαίνει την σκληρή απάντηση που έδωσε για αυτό το θέμα ,ο Λόρδος Ράσελ .
Ο Λόρδος Ράσελ κατέστησε σαφές στην τοποθέτηση του ότι η θέση του υπουργού που θεωρούσε την Κέρκυρα υπό εκχώρηση τμήμα των αποικιακών κτήσεων της Βασίλισσας ήταν απολύτως αντίθετη προς την αλήθεια. Αντίθετη με την αλήθεια που αναγνωρίζει ότι τα Ιόνια νησιά ήταν μια ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοκρατία, υπό Βρετανική προστασία αλλά υπό καμία ερμηνεία δεν μπορούν να θεωρηθούν κτήσεις της ανήκουσες στην εξοχότητα της την Βασίλισσα..
Στην τοποθέτηση του ο Λόρδος Ράσελ χρησιμοποίησε τις ακόλουθες σημαντικές παρατηρήσεις..,<<Εάν ο Λαός των Ιονίων ενωθεί με την Ελλάδα τότε θα ηταν δικό τους δικαίωμα να αποφασίσουν εάν θα έπρεπε να διατηρηθούν τα Κερκυραϊκά φρούρια.>> Μετά από αυτά ο αξιότιμος υφυπουργός των Εξωτερικών δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί χωρίς να είναι βλάσφημος απέναντι στον προϊστάμενο του να αρνηθεί την παρανομία την οποία διαπράττουμε.
Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι έχουμε δαπανήσει υπολογίσιμα ποσά χρημάτων στις Κερκυραϊκές οχυρώσεις. Όμως και οι Ιόνιοι εχουν δαπανήσει χρήματα για αυτόν τον σκοπό.»
Στις 19 Μαρτίου του 1825 ο Λόρδος Αρμοστής των Ιονίων σε προσφώνηση του στην Ιόνιο Βουλή παρουσίασε την κακή κατάσταση των οχυρώσεων και ιδιαίτερα αυτής του Βίδο. .Ανταποκρινόμενη η Βουλή των Ιονίων ψήφισε το ποσό των 164.000λιρών Αγγλίας για την αποκατάσταση και ολοκλήρωση των οχυρώσεων. Στα 1833 η Ιόνιος Βουλή ψήφισε 15.000λίρες επί πλέον για το ίδιο σκοπό. Στα 1836 η κανονική συμμετοχή των Ιονίων για την συντήρηση των οχυρώσεων και την υποστηριξη των στρατευματων είχε οριστει στις 35.000 λίρες. Η οποία αργότερα περιοριστηκε στις 25.000. Εχει ειπωθεί ότι οι Ιόνιοι δεν ηταν συνεπείς στις δεσμεύσεις τους Όμως αν αυτό αληθεύει θα έπρεπε να ειχε συζητηθεί στην ώρα του πριν τους καλέσουμε να αποφασίσουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην παραχώρηση τους στην Eλλάδα. .Αντι αυτού οι Ιόνιοι ενημερώθηκαν από τον Λόρδο Αρμοστή όταν έγινε η πρόταση της παραχώρησης ότι θα ελάμβαναν πλήρη λογιστική ενημερωση των υποχρεώσεων τους σε κάθε θεμα που αφορούσε την σχέση τους με την την Υψηλοτητα της.
Αλλά και αν ακόμη είχαμε πληρώσει εκατομμύρια και οι Ιόνιοι δεν πληρώσει ουτε ένα φαρδινι για τις οχυρώσεις όταν παραδίδαμε την προστατευόμενη επικράτεια είμαστε ακριβώς στην κατάσταση ενός εξερχόμενου ενοικιαστή ο οποιος δεν εχει κανένα δικαίωμα να μετατρέπει σε ερείπιο την περιουσία από την οποία επροκειτο να αποχωρήσει .
Κατά συνεπεια προκύπτει ότι η κυβέρνηση μας είναι ένοχη ασκησης βίας και παρανομίας απέναντι στους Ιόνιους. Επίσης κατηγορώ την κυβέρνηση μας για για συμπεριφορά στερούμενη κάθε καλης πίστης στις σχέσεις με τα Ιονια νησιά εφ΄’οσον οι Ιόνιοι δεν γνώριζαν τίποτα απολύτως μέχρι τον Νοέμβριο του 1863 για την συμφωνία η οποία προέβλεπε ότι τα κάστρα τους θα ανατινάζονταν και ότι τα νησιά θα καθίσταντο ουδέτερο έδαφος…
Φωτο λεζαντα : https://visit.corfu.gr/