Ολόκληρη η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΠΑΝΟΜΑΡΚΟΥ – Υποψήφιας Ευρωβουλευτή Με Τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ Του Ανδρέα Λοβέρδου
Στον Φιλιππο Καρακωστα
Συνέντευξη : Φιλιππος Καρακωστας
Καλεσμένη : ΙΩΑΝΝΑ ΣΠΑΝΟΜΑΡΚΟΥ – Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του Ανδρέα Λοβέρδου
Φ.Κ : Στην Σημερινη Συνέντευξη εχω την χαρα και την τιμη να ακούσουμε τις πολιτικες απόψεις , μια αγαπητης φιλης , μιας σπουδαιας καλλιτέχνιδας που τιμα την πατριδα μας ,μιας νεας κοπελας με ηθος και ονειρα για την Πατριδα της , της Ιωάννας Σπανομάρκου
Αγαπητη Ιωαννα σε ευχαριστούμε για την συνέντευξη αυτη και όπως είδες ξεκίνησα την συζήτηση στον Ενικο , μια και γνωριζόμαστε πολλα χρονια ..
Ι.Σ : Αγαπητέ Φίλιππε, σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, παρακολουθώ την δράση σου και τα άρθρα στο «Σαλαμινίων Βήμα» εδώ και χρόνια, που εστιάζουν πολύ συχνά στον πολιτισμό. Θα απαντήσω στις ερωτήσεις σου με χαρά.
Φ.Κ : Νομίζω Ιωάννα ότι θα ήταν καλά πρώτα να σε
γνωρίσουν οι αναγνώστες μας..
Ι.Σ : Είμαι μητέρα ενός κοριτσιού 3 ετών, επιχειρηματίας και παραγωγός μουσικών και κινηματογραφικών έργων και έχω σπουδάσει και οικονομικά Διεθνούς Εμπορίου.
Είμαι μέλος της επιτροπής ψηφοφορίας των βραβείων Grammy μαζί με την αδελφή μου Αρετή, με την οποία αποτελούμε καλλιτεχνικό δίδυμο στη μουσική σύνθεση, έχουμε πολλές διεθνείς βραβεύσεις κυρίως στις ΗΠΑ και έχουμε δημιουργήσει πάνω από 210 μουσικές
παραγωγές και αλλά και ντοκυμαντέρ, θεματικές ταινίες και βιντεοκλίπς.
Φ.Κ : Έχεις εμπλακεί ξανά στα κοινά και πολιτικά;
Ι.Σ : Είναι η πρώτη φορά που μπαίνω στον πολιτικό στίβο επίσημα ως υποψήφια, όμως στην καθημερινότητα μου εκφράζομαι ανοιχτά για τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, όπου σταθώ.
Όπως θυμάσαι, έχουμε κυκλοφορήσει με την αδερφή μου και έναν δίσκο το 2016 με πολλά κοινωνικά τραγούδια και αφηγήσεις, που καυτηρίαζαν θέματα βαριά, από την εποχή της κρίσης και των μνημονίων.
Τις αυτοκτονίες, την ανεργία, την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα, την απουσία κατανόησης από τους διεθνείς εταίρους, που μάλιστα κάποτε υπερέβαλαν, ότι εξαιτίας της Ελληνικής οικονομίας θα κατέρρεε όλη η παγκόσμια οικονομία, ώστε να πιέσουν για σκληρά μέτρα.
Τότε, φωτογράφισα μέσω της τέχνης την πραγματικότητα της εποχής.
Μέχρι και σήμερα, αυτά τα μέτρα έχουν επίπτωση στην κατάσταση της οικονομίας μας.
Αυτός ο δίσκος μας είχε φέρει διεθνείς βραβεύσεις και είχε
σχολιαστεί πολύ στον ξένο τύπο, ότι ευαισθητοποιούσε τους ανθρώπους στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, προκειμένου να καταλάβουν τι πραγματικά συνέβαινε στην χώρα μας και πως δεν ίσχυαν αυτά που τους παρουσίαζαν τότε, που φαινόταν ότι η Ελλάδα
έφταιγε για όλα και ότι της άξιζε να ταπεινωθεί.
Οι Έλληνες της ομογένειας θυμούνται με ακρίβεια πόσο άσχημα προβαλλόταν η χώρα μας στα τοπικά μέσα.
Έστω μέσω της τέχνης, πέρασε το μήνυμα για το τι συνέβαινε. Θαυμάζω τους ενεργούς πολίτες που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο τους, ακούγοντας τα θέματα και τις προτάσεις των
συμπολιτών τους.
Είναι η απόλυτη έκφραση της ανθρώπινης υπόστασης, η οργάνωση σε μια κοινωνία και η ομαδική προσπάθεια για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Φ.Κ : Αλήθεια Ιωάννα,.. γιατί με τον κ. Λοβέρδο;
Τι είναι αυτόπου σε έκανε να επιλέξεις το νεοσύστατο κόμμα «Δημοκράτες»;
Ι.Σ: Κι εγώ, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες Φιλιππε , περιμέναμε μια πρόταση στο κέντρο.
Χωρίς ακρότητες. Ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, αλλά με συνδυασμό πολιτικών θέσεων.
Ο κύριος Λοβέρδος έχει διατηρήσει σε όλη την πορεία του ένα σοβαρό προφίλ, έχει δουλέψει πολύ, και είναι διαλλακτικός.
Είναι σημαντικό αυτό για μένα. Παίζει ομαδικά, ακούει, δίνει
ευκαιρίες σε ανθρώπους όπως εγώ, που προέρχονται μέσ’ από την κοινωνία και όχι μόνο σε ανθρώπους από τζάκια.
Θεωρώ ότι το κόμμα των ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ είναι μια πρόταση που
κερδίζει τον κόσμο, γιατί προέρχεται μέσ’ από την πραγματική κοινωνία και έχει βιώσει τα προβλήματα που χρειάζεται να επιλυθούν.
Άλλωστε, γι’ αυτό και μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ίδρυση τους, οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ εμφανίζουν ποσοστά που ολοένα και αυξάνονται.
Αλλά πέρα από τη στατιστική, συνεχώς συναντώ ανθρώπους που αγκαλιάζουν αυτή την πρόταση, γιατί θέλουν κάτι που να εκφράζει την πραγματική κατάσταση και να είναι στα πλαίσια της «κοινής λογικής» στα εθνικά και διεθνή θέματα, για το συμφέρον της χώρας
μας και για την ευημερία της.
Φ.Κ : Ποιοι είναι οι στόχοι της υποψηφιότητάς σου; Τι είναι αυτά που κάνουν μια νέα κοπέλα να θέλει να «μπλέξει» σε μια δύσκολη και «επικίνδυνη» πολιτική;..
Ι.Σ : Η είσοδος στην πολιτική είναι μια φυσική εξέλιξη ενός ενεργού πολίτη.
Σε μια Δημοκρατία, έχουμε όλοι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ώστε να μπορούμε να συνεισφέρουμε στην κοινωνία μας.
Για μένα, αποτελούν παράδειγμα οι άνθρωποι που αντί να κοιτάξουν τη βόλεψή τους και την προσωπική τους ευημερία αποκλειστικά,
ενδιαφέρονται να βοηθήσουν την κοινωνία και τον διπλανό τους.
Η ευημερία όλων μας είναι συνάρτηση της συνολικής μας συνεργασίας και συμπόρευσης.
Η οικονομία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει να ρυθμίζουμε με τις πράξεις μας, ώστε να μην γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης των λίγων.
Οφείλουμε να προστατεύουμε το κοινό καλό.
Σίγουρα είναι απαραίτητο να έχεις υπομονή και αντοχές, αλλά και να έχεις και κατανόηση.
Όσο έρχεσαι σε επαφή με ακόμα περισσότερους ανθρώπους και τα θέματά τους, βλέπεις την αγωνία και την απόγνωσή τους, καταλαβαίνεις ακόμα και την έκρηξη τους και εκεί είναι
που λες «πρέπει να κάνουμε κάτι, δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι».
Φ.Κ : Και ως ένας πολίτης Ιωαννα και εγώ, που έχω πολλά ερωτηματικά για την ενωμένη Ευρώπη,..
Τα ερωτήματα είναι:…
Τελικά ο θεσμός αυτός της Ένωσης, υπηρετεί το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών;
Ή όλες οι χώρες εργάζονται για την ευημερία μιας, το πολύ δύο, εξ’ αυτών; Μήπως, για τις χώρες του νότου κυρίως, υπάρχει μια υφέρπουσα δικτατορία;
Ι.Σ : Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Ένωση εξυπηρετεί την ευημερία, αλλά και ότι χρειάζεται να δείχνουμε ενεργά την παρουσία μας.
Αυτή τη στιγμή, οι άλλες χώρες έχουν τεράστιους πληθυσμούς και ως εκ τούτου, έχουν πολλές έδρες και ψήφους στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ εμείς είμαστε μια μικρή χώρα με τελείως διαφορετικό προφίλ, τόσο πολιτιστικό, όσο και κλιματικό, μορφωτικό, πληθυσμιακό και κυρίως οικονομικό.
Όσο εμείς βρισκόμασταν στα μνημόνια, μείναμε πίσω, αλλά και άλλα κράτη μαζί μας, την ίδια στιγμή που άλλες χώρες αναπτύχθηκαν δυσανάλογα σε σχέση με εμάς.
Μέχρι σήμερα, διανύουμε την δεκαετή επιρροή της οικονομικής κρίσης, στην επιδείνωση και σμίκρυνση της
οικονομίας μας.
Όταν λοιπόν οι Ευρωπαίοι προτείνουν νόμους στην Ευρώπη, θεωρούν ότι έχουν λυθεί βασικά θέματα και ψηφίζουν πράγματα που εμείς σαν χώρα δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε, γιατί δεν είμαστε σε ένα παρόμοιο προφίλ.
Δημιουργείται μια ανισότητα, όσο δεν μπορούμε να τους εξηγήσουμε αποτελεσματικά τα θέματά μας.
Είναι απαραίτητο Φιλιππε να στέλνουμε εκπροσώπους, που να έχουν αγωνιστικότητα, να κάνουν την φωνή της Ελλάδας μας να ηχήσει δυνατά.
Σίγουρα είναι βασικό οι προτάσεις ν’ αφορούν όλη την Ευρώπη, αλλά όπως και οι άλλες χώρες διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους, είναι
απαραίτητο να το κάνουμε κι εμείς.
Φ.Κ : Ιωαννα … Από την μέχρι τώρα πολιτική της Ε.Ε., δεν βγαίνει το συμπέρασμα πως η ισότητα των κρατών, είναι απλά μια ωραιοποιημένη θεωρία;
Γιατί οι αλήθειες αλλά δείχνουν.
π.χ. : Το μεταναστευτικό είναι προσωπικά νομίζω μια
«ΒΟΜΒΑ» για πολλά, για χώρες μικρές όπως η Ελλάδα
μας. Ακόμα και η αναβάθμιση και εκμετάλλευση τοπικών
πόρων (όχι ενεργειακών) και παραγωγών με άθλιες
πολιτικές επιλογές..
Ι.Σ : Οι χώρες στα σύνορα της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν μόνες τους αυτό το πρόβλημα και αντί για βοήθεια, δέχονται στείρα κριτική από μακριά.
Ειδικά η Ελλάδα, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είχε να σπαταλά και ένα σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ για το θέμα της μετανάστευσης και της Άμυνας.
Οι Έλληνες είναι βαθιά ανθρωπιστές, αλλά στο πέρασμα
των χρόνων, δέχονται ροές που δεν μπορεί να διαχειριστεί οικονομικά η χώρα μας για την πρώτη εγκατάσταση και φροντίδα τόσων ανθρώπων.
Κι εκείνοι βλέπουν την οικονομία μας, και θέλουν να μετεγκατασταθούν αλλού, αλλά δεν υπάρχει βοήθεια από τα άλλα κράτη.
Μάλιστα κάνουν και «διαλογή», που είναι κάτι που προβληματίζει. Όσο για την Άμυνα, έχουμε μεγάλο πρόβλημα, αναγκαζόμαστε λόγω της γεωπολιτικής μας θέσης στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων, να προστατεύουμε τα σύνορα ολόκληρης της Ε.Ε. με τους
λιγοστούς μας πόρους, ενώ την ίδια στιγμή, τα κράτη που βρίσκονται στην κεντρική Ευρώπη, συνεχίζουν αμέριμνα τις ζωές τους, επενδύοντας τα αντίστοιχα ποσοστά του προϋπολογισμού τους σε αναπτυξιακά έργα.
Εμείς όμως, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επένδυση στην άμυνα, δεν είμαστε στο απυρόβλητο, όπως το κέντρο της Ευρώπης.
Συνεχώς δεχόμαστε προκλήσεις.
Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε στην Ευρωβουλή να εφαρμοστεί η πρόβλεψη που είχε γίνει κατά την ίδρυση της ΕΟΚ για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, δηλαδή για κοινή άμυνα.
Να φύγει από τις πλάτες μας αυτό το βάρος που σηκώνουμε σαν χώρα, όσο επωφελείται ολόκληρη η Ευρώπη.
Πρέπει να σταματήσει αυτή η αδιαφορία.
Παρόλα αυτά, είδαμε ότι εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πρόσφατα, το νέο σύμφωνο της Ε.Ε. για την μετανάστευση και το άσυλο.
Είναι μια πρώτη θετική αρχή.
Φ.Κ : Ιωάννα, σίγουρα και εσύ θα έχεις σε γνώση το ερώτημα των πολιτών: Γιατί δεν ακούμε , παρά ελάχιστα, για το τι προσφέρουν οι Ευρωβουλευτές , τις προτάσεις, τις ενστάσεις τους και πολλές ακόμα ενέργειές τους;;
Ι.Σ : Ίσως πρέπει να διερωτηθούμε ποιους στέλνουμε στην Ευρωβουλή, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και με ποια κριτήρια τους επιλέγουμε.
Πρέπει ολόκληρη η ομάδα των Ευρωβουλευτών, από όλα τα κόμματα, να είναι δυνατή και αγωνιστική.
Χρειάζεται όραμα, και στομάχι.
Θέλει ομοψυχία, κατά την άποψη μου. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει η ιδεολογική διαφορετικότητα, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά να βρούμε ένα κοινό έδαφος και να παλέψουμε για την ευημερία της χώρας μας. Αρκετοί Έλληνες Ευρωβουλευτές, είναι
απλοί παρατηρητές.
Πρέπει να γίνουμε πιο ενεργοί, να προτείνουμε σχέδια νόμων για όλη
την Ευρώπη, που όμως να είναι εφαρμόσιμα και στην Ελλάδα.
Οι άλλες χώρες στέλνουν πολύ δυναμικά άτομα, που βγαίνουν μπροστά και διεκδικούν.
Ας παραδειγματιστούμε από αυτό.
Φ.Κ : Ιωάννα, θα αναφερθώ σε κάτι΄΄ δύσκολο΄΄ που έχει να κάνει με την κομματική πειθαρχία και κομματική γραμμή για πολλούς πολιτικούς. Πόση ελευθερία στην άσκηση του λειτουργήματός του, έχει ο Ευρωβουλευτής; Πόσο πιο ισχυρό λόγο, για την εκλογή ενός Ευρωβουλευτή, έχει η ψήφος του λαού, από την κομματική γραμμή και κατεύθυνση;
Τελικά, η σημερινή βουλή της Ευρώπης, ασκεί τα καθήκοντά της, με βάση τις αρχές που είχε ορίσει τότε ο Σούμαν;
Πόση ελευθερία έκφρασης έχει σήμερα ένας Ευρωβουλευτής;
Τόσο από την ίδια την Ευρωβουλή, όσο και από το κόμμα του;
Η Ευρώπη έτσι όπως σήμερα, λειτουργεί προς όφελος της Ελλάδας;;
Ι.Σ : Η Ε.Ε. ωφελεί την Ελλάδα και χάρη σ’ αυτήν την διακρατική συνεργασία, έχουμε πετύχει μια κάποια ανάπτυξη. Μαζί με όλους, κι εμείς, ως ένα βαθμό.
Ως ένας οργανισμός με δημοκρατικά χαρακτηριστικά, επιτρέπει την διατήρηση της ιδιαιτερότητας των κρατών, και την ελευθερία της έκφρασης, φυσικά με σεβασμό.
Τα κόμματα εκφράζουν το καθένα ένα σύνολο αξιών και έχουν μια ιδεολογική συνοχή που εκφράζει όσους συμμετέχουν και
επιλέγεις τι σου ταιριάζει περισσότερο.
Βλέπεις όμως ότι και τα κόμματα αλλάζουν, αλλάζουν οι ηγεσίες τους, αλλάζουν τα χαρακτηριστικά τους και εννοείται ότι εξελίσσονται μαζί με την κοινωνία.
Δεν είναι δηλαδή ένα παγιωμένο σύστημα αντιλήψεων, που δεν
αλλάζει ποτέ.
Επομένως, πρέπει να είναι ανοιχτά στην ελεύθερη έκφραση των μελών τους και των Ευρωβουλευτών τους.
Προβληματίζομαι να βλέπω να διαγράφονται ή να παραγκωνίζονται στελέχη, όταν εκφέρουν μια διαφορετική άποψη, δεν ξέρω πόσο
δημοκρατικό είναι αυτό.
Δεν είπαμε να είναι ακραία διαφορετική η εκφορά της άποψής
τους, αλλά βλέπουμε διαγραφές, αντί για συζητήσεις και ζυμώσεις. Ακόμα και σε μια κομματική διαμάχη, και εσωκομματική, είναι μια ευκαιρία να επανεξεταστούν οι θέσεις και να μελετηθεί η προσαρμογή στην κοινωνική πραγματικότητα.
Άλλωστε, οι εκλεγμένοι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, εκφράζουν τόσους ανθρώπους και πρέπει να ξέρουν οι πολίτες, ότι οι εκπρόσωποί τους και κατ’ επέκταση οι ίδιοι, αντιμετωπίζονται με σεβασμό και τους υπολογίζουν.
Σήμερα, πολλοί θεωρούν ότι τα θέλω τους δεν εκπροσωπούνται και
νιώθουν αβοήθητοι.
Φ.Κ : Η Ευρωπαϊκή πολιτική, ακόμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον Ελληνικό λαό, έχει χαμηλή εκτίμηση..
Πού λες Ιωάννα, να οφείλεται; Πώς θα μπορούσε να αλλάξει αυτή η κατάσταση στην χώρα μας;
Ι.Σ : Ίσως στο παρελθόν να έχουμε βιώσει απαξιωτικές συμπεριφορές, οριακά ρατσιστικές, και δεν τολμάμε να μιλήσουμε και να διεκδικήσουμε.
Πολλοί θυμούνται με πόσο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς απευθύνονταν για τους Έλληνες και τη χώρα μας, όταν πίεζαν για την εφαρμογή των μνημονίων.
Είναι όλα καταγεγραμμένα στις εφημερίδες και τα περιοδικά των εμπλεκομένων χωρών, εκείνης της εποχής.
Είναι κι αυτό μιας μορφής bullying που ίσως μας κατέστησε διστακτικούς και παθητικούς.
Πρέπει να βγούμε από αυτό το τέλμα, να απαιτήσουμε τον σεβασμό και τη προσοχή που μας αξίζει.
Να κάνουμε και συμμάχους, να επιδιώξουμε συνεργασίες, σε ένα πλαίσιο ομόρρυθμης ανάπτυξης.
Να μην αισθανόμαστε μια ζωή ο «φτωχός συγγενής». Κακώς καταντήσαμε να αισθανόμαστε έτσι, μια χώρα με πολιτισμό, με αξιόλογους ανθρώπους στην κοινωνία μας, με εργατικούς
πολίτες που αγωνίζονται σκληρά για την επιβίωσή τους.
Σε αυτά τα πλαίσια, η ομάδα των ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εργαστεί με το κόμμα Renew του Μακρόν στην
Ευρώπη, για μια πιο δυναμική εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για μια περαιτέρω ενίσχυση των συμμαχιών μας σαν χώρα.
Φ.Κ : Ιωάννα, ξέρω ότι έχεις από την οικογένειά σου Αρχές και ήθος και πραγματικά νομίζω ότι άτομα σαν και σένα, καθαρά και ντόμπρα, με πολλές γνώσεις, έχουν θέση στο Κοινοβούλιο. Προσωπικά, ποιοι είναι οι στόχοι
σου που θα ωφελήσουν την Πατρίδα μας;
Ι.Σ : Σ’ ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου, το εκτιμώ πολύ. Πιστεύω στον σεβασμό και την δύναμη της συζήτησης, των ζυμώσεων.
Ν’ ανταλλάσσουμε απόψεις, να ενημερωνόμαστε, να δεχόμαστε προτάσεις και να βρίσκουμε ένα κοινό έδαφος και ένα σχέδιο δράσης.
Με ενδιαφέρει πολύ η στήριξη της οικογένειας και η καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.
Τόσο καιρό, οι λύσεις για το δημογραφικό ήταν πρόχειρες, αφορούσαν την προσωρινή συμπλήρωση πληθυσμού, αλλά αδιαφορούσαν για τα θέματα τα οικονομικά και βιοτικά,
που οδηγούν στην υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα.
Ας αναλογιστούμε, ότι στην κουλτούρα μας, από αρχαιοτάτων χρόνων, υπάρχει η επιδίωξη της μόρφωσης, να εφοδιάζουμε τη νέα γενιά με δεξιότητες για να ζει καλά, για να μπορεί να αποκτήσει και
μια οικογένεια αν το θελήσει, μέσα σε μια ευημερία.
Με τις τρέχουσες συνθήκες και το πρόβλημα της ανεργίας, της ακρίβειας και της στέγασης, αναγκάζονται τα ζευγάρια να
κυνηγήσουν το όνειρο για οικογένεια, μετά τα 30 τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μπαίνουν σε μεγαλύτερα έξοδα για την βελτίωση της γονιμότητάς τους και όταν επιτέλους τα καταφέρνουν, αγωνιούν για να διασφαλίσουν ένα καλό μέλλον για το παιδί τους.
Αναρωτιέμαι, γιατί το θεωρούν δευτερεύον θέμα οι πολιτικοί μας. Είναι ένα πρωταρχικό
θέμα στη ζωή πολλών ανθρώπων, είναι η καθημερινότητά τους και είναι επείγον να βρεθούν λύσεις, αξιοποιώντας κατάλληλα τα κονδύλια της Ε.Ε. και βελτιώνοντας το
περιβάλλον διαβίωσης.
Ακόμα ένα θέμα που με απασχολεί, είναι ο κίνδυνος αφανισμού των πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Για όσους δεν γνωρίζουν, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις
αποτελούν το 99% όλων των επιχειρήσεων στην Ε.Ε., και ειδικά οι μεσογειακές χώρες,
έχουμε παράδοση σε αυτό, στην αυτοαπασχόληση και στην ίδρυση οικογενειακών επιχειρήσεων.
Είναι και μια λύση ανάγκης, ειδικά για τις γυναίκες, ώστε να προγραμματίζουν αυτόνομα τη ζωή τους.
Κι όμως, είναι λες και όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα απευθύνονται σε μεγάλες, φτασμένες επιχειρήσεις, άνω των 50 ατόμων.
Αυτές, μάλιστα, θεωρούνται «μικρές»!
Με αποτέλεσμα η απορρόφηση των ενισχύσεων να γίνεται ως επί το πλείστον από αυτό το 1%, και όχι από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που είναι πιο ευάλωτες στις διεθνείς οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις, που εντείνουν την ακρίβεια.
Άλλωστε, μπορεί να είναι λιγότερο ανταγωνιστικές απέναντι στις πολυεθνικές, αλλά απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων, συσσωρευτικά.
Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι γύρω σας βρίσκουν ένα εισόδημα, φτιάχνοντας χειροποίητα προϊόντα, τα οποία και διαθέτουν μέσα από τις πλατφόρμες.
Είναι μια παγκόσμια τάση, που δείχνει ότι η διέξοδος ανάγκης σε πολλές περιπτώσεις, είναι η αυτοαπασχόληση.
Φ.Κ : Ιωάννα, αυτά που αναφέρω είναι λόγια και σκέψεις του απλού πολίτη και δεν μπορώ να μην σχολιάσω τον μυθώδη μισθό ενός Ευρωβουλευτή.
Πέρα από τα υπόλοιπα οφέλη ;;;
Ι.Σ : Είναι κάτι που το ακούω και πράγματι σχολιάζεται. Αυτό που μπορώ να πω κι εγώ σαν πολίτης αυτή τη στιγμή, είναι ότι κι εγώ έχω διερωτηθεί το ίδιο.
Σαν Ελληνίδα, προερχόμενη μέσ’ από την περίοδο της κρίσης και έχοντας εργαστεί ως νεαρή υπάλληλος στο ξεκίνημα της καριέρας μου με πολύ χαμηλό μισθό, τα έβλεπα κι εγώ από την ίδια
οπτική.
Όμως με τα χρόνια, όσο εδραιωνόμουν στην μουσική παραγωγή μαζί με την αδελφή μου, εκτός των Grammy’s, γίναμε και μέλη της επιτροπής ψηφοφορίας για τη μουσική κινηματογραφικών έργων, σε ένα φεστιβάλ στο Βέλγιο.
Έχουμε έκτοτε ταξιδέψει αρκετά στις Βρυξέλλες για την ετήσια συνάντηση και έχω διαπιστώσει ότι το κόστος ζωής εκεί είναι τεράστιο.
Ένας Ευρωβουλευτής που πρέπει να μένει εκεί και να μετακινείται και να καλύπτει τα έξοδα διατροφής του, χρειάζεται να καλύπτει το κόστος διαβίωσης.
Επίσης, προβλέπεται η κάλυψη της μετακίνησής του στην πατρίδα του, για να συμμετέχει σε δράσεις και να ενημερώνεται για την κατάσταση.
Δεν φεύγει και δεν αποκόπτεται από όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα του, αυτό δεν θα είχε νόημα.
Πρέπει να διατηρεί επαφή με την πραγματικότητα της περιφέρειάς του.
Επίσης, καλύπτεται ένα έξοδο για διατήρηση γραφείου ενός Ευρωβουλευτή, καθώς όπως είναι ευνόητο, δεν μπορεί να μελετάει τους προς ψήφιση νόμους και να συντάσσει τις προτάσεις για σχέδια νόμου στο τραπέζι του σαλονιού!
Χρειάζεται μια κατάλληλη συνθήκη για εργασία. Δεν μπορεί να πηγαίνει αδιάβαστος στο Ευρωκοινοβούλιο. Αν τα συγκεντρώσει κανείς όλα αυτά και μάλιστα σε τιμές Βρυξελλών, βγαίνει αυτό το ποσό, περίπου.
Κάποια περεταίρω εισοδήματα που εμφανίζονται σε κάποιους, δεν μπορώ να γνωρίζω από που προέρχονται.
Όμως γνωρίζω από τα δημοσιεύματα, ότι κάποιοι είναι ευάλωτοι σε εξωτερικές πιέσεις, για να διασφαλίσουν ότι ένα επερχόμενο νομοσχέδιο, δεν θα πλήττει συγκεκριμένα συμφέροντα.
Προσωπικά, θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει ελευθερία έκφρασης την ώρα της ψήφου και ότι δεν φοβάται ένας Ευρωβουλευτής να συμμετέχει στην ψηφοφορία, και δεν δέχεται κανενός είδους επιρροή, πέραν της πληροφοριακής συζήτησης και ζυμώσεων με την
κοινωνία.
Πάντως, αυτό είναι ίσως που δημιουργεί σκεπτικισμό στους πολίτες.
Φ.Κ : Θα ήθελα να ακουσουμε την αποψει σου για την αθλια κατάσταση που
επικρατεί στον Αρχαιολογικό χώρο της Τυμβου των Σαλαμινομαχων στην Κυνόσουρα και του ευρύτερου Αρχαιολογικού χωρου της κλασικής Αρχαιολογικής περιοχής των Αμπελακίων με την ευθυνη αποκλειστικα να την εχουν οι πολιτικοι μας .
Ι.Σ : Έχω διαβάσει για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον αρχαιολογικό χώρο Κυνόσουρας και έχω προβληματιστεί, γιατί θεωρώ ότι η ανάδειξη των αρχαιολογικών χωρών, η ανασκαφή και η μετέπειτα προβολή τους, είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την
διατήρηση του Ελληνικού πολιτισμού.
Σε έναν ιστορικό τόπο, που μετά από χιλιάδες χρόνια εξακολουθεί να τραβά την προσοχή του κόσμου και που έγινε ακόμα και ταινία του
Χόλυγουντ, που είναι σύμβολο αγώνων, σύμβολο στρατηγικής, τακτικής και οργανωτικής ευφυΐας που διδάσκεται στα βιβλία όλου του πλανήτη, δεν είναι λογικό να μην προχωρούν
οι αρχαιολογικές εργασίες.
Η ιστορία μας δεν είναι σωστό να παραμένει θαμμένη.
Δικαιολογίες πολλές, σεβαστό όμως και το να βάζουμε τον πολιτισμό πάνω από θέματα που μπορούν να λυθούν με λίγη καλή θέληση.
Όπως όταν χτίζεται μια οικοδομή και βρεθούν αρχαία στα θεμέλια, σταματάμε τις εργασίες για να διασωθούν τα ευρήματα, διότι
είναι πολιτισμικά σημαντικά, έτσι χρειάζεται να γίνουν κινήσεις για την ανάδειξη του τόπου.
Όταν λες Σαλαμίνα, τι έρχεται στο νου σου; Η Σαλαμίνα κουβαλά στις πλάτες της με περηφάνια, μια μάχη που καθόρισε τον αρχαίο και σύγχρονο κόσμο.
Θέλω να πω και κάτι ακόμα σχετικό, κατά έναν τρόπο.
Συνόδευα κάποιους ξένους καλλιτέχνες σε ένα ταξίδι και
με ρωτούσαν που είναι οι Θερμοπύλες για να τις επισκεφθούν και ρωτούσαν επίσης αν υπάρχει θεματικό πάρκο.
Εξεπλάγησαν αρνητικά όταν έμαθαν, ότι υπήρχε μόλις ένα απλό
μνημείο στην άκρη του δρόμου, για το οποίο έπρεπε να πληρώσουν και διόδια μπαίνοντας και βγαίνοντας από την εθνική οδό, για να το επισκεφθούν.
Δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για ατέλεια διοδίων, στο συγκεκριμένο κομμάτι που είναι το μνημείο.
Λυπάμαι πολύ, θέλω να αναδειχθεί περισσότερο η ιστορία μας, τα αρχαία μας να γίνουν επισκέψιμα και προσβάσιμα, να γίνουν πιο ελκυστικά, για να μπορεί ν’ απολαύσει ο επισκέπτης το ότι
πατάει στα χώματα που πάτησαν σπουδαίες προσωπικότητες της αρχαιότητας, να διδαχθεί, να θαυμάσει, να εμπνευστεί.
Φ.Κ Ιωάννα δεν θέλω να κουράζουμε τους αναγνώστες μια και τα ερωτήματα μπορούν να είναι χιλιάδες.
Θα θέλαμε όμως να μας πεις Ιωάννα , τους στόχους, τα σχέδια και όλα αυτά που μπορεί να ονειρεύεται ένας νέος άνθρωπος που εκπροσωπεί τον πολιτισμό και αποφάσισε να κατέβει στον πολιτικό στίβο.
Ι.Σ : Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, ονειρεύομαι οι νέοι να ξεκινήσουν να ασχολούνται και πάλι με την πολιτική, να διεκδικούν, να αγωνίζονται.
Να έχουν ιδεολογία και όραμα για τη χώρα μας.
Είναι απογοητευμένοι, έζησαν την παιδική και εφηβική τους
ηλικία μέσα στην ανέχεια της κρίσης, θεωρούν ότι δεν υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Πιστεύω ότι ο λαός που ευημερεί, είναι αυτός που οργανώνεται και σχεδιάζει το μέλλον του, ονειρεύεται και παλεύει για το κοινό καλό, όχι για την ατομική «βόλεψή» του.
Στις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που ζούμε σήμερα, ας λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουμε την Ελληνική οικογένεια, τους νέους αλλά και τους ηλικιωμένους, να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο.
Η αποστολή μου: να δημιουργηθεί μια νέα εποχή, εμπνευσμένη από την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, με μια
σύγχρονη ματιά στην διεθνή πραγματικότητα.
Ο στόχος μου: να κληροδοτήσουμε ένα καλύτερο αύριο στην επόμενη γενιά, στηρίζοντας όμως τους ανθρώπους του σήμερα και
σεβόμενοι τις προηγούμενες γενιές.
Όσο για τον Πολιτισμό που τον τελευταίο καιρό βάλλεται από παντού, πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή πνευματικού και καλλιτεχνικού διαφωτισμού, που να ξεκινά από τη χώρα μας και να υιοθετήσουμε αξίες που εμπνέονται από το Ελληνικό ιδεώδες.
Φιλιππος Καρακωστας : Ευχομαι πραγματικά ο κοσμος να επιλέξει σωστα , Και φυσικά σε σενα αγαπητή μου Ιωάννα εύχομαι απο καρδίας να εχεις την επιτυχία που πραγματικά το αξίζεις !!!!!
Ιωαννα Σπανομαρκου : Αγαπητέ Φίλιππε, θέλω να σε ευχαριστήσω θερμά, γιατί όλες οι ερωτήσεις ήταν ουσιώδεις και μου έδωσαν τη δυνατότητα να εκφραστώ και για θέματα που συνήθως δεν
θίγονται.
Εύχομαι το καλύτερο για την Ελλάδα μας, έχω αφιερωθεί σε αυτό τον στόχο της ανάδειξης και της στήριξης του πολιτισμού εδώ και χρόνια και θα συνεχίσω να το κάνω.
Χαιρετίζω με σεβασμό όλους τους αναγνώστες της ιστοσελίδας και ευχαριστώ πολύ για το έργο που κάνετε και την προβολή που δίνετε στα θέματα του Πολιτισμού.
Είναι η βάση, η προϋπόθεση μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης κοινωνίας.
======================================================
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Ιωάννα Σπανομάρκου είναι διεθνώς διακεκριμένη μουσικοσυνθέτρια, παραγωγός και επιχειρηματίας. Έχοντας αξιοποιήσει πλήρως τις σπουδές της στο Διεθνές Εμπόριο και στα Οικονομικά, ασχολείται τα τελευταία 10 χρόνια με το budgeting μεγάλων κινηματογραφικών και μουσικών παραγωγών.
Έχει παρουσιάσει μελέτες και papers σε οικονομικά συνέδρια και ημερίδες ανά την Ελλάδα, με θέματα όπως η διαχείριση των οικονομικών των υγειονομικών μονάδων, η διαχείριση κρίσεων μεγάλης κλίμακας, το internet marketing, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, η διασφάλιση της ποιότητας των διοικητικών υπηρεσιών και άλλα θέματα.
Είναι μια δυναμική γυναίκα επιχειρηματίας, παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού 3 ετών. Γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να εργάζεσαι σκληρά και να διαπρέπεις στο εξωτερικό, δημιουργώντας παράλληλα οικογένεια.
Είναι μέλος της επιτροπής ψηφοφορίας των βραβείων GRAMMY και μέσα από τις πολλαπλές βραβεύσεις σε σημαντικές διοργανώσεις στην Καλιφόρνια και στο Nashville, έχει αποκτήσει πολύτιμες διασυνδέσεις στο Los Angeles και εργάζεται σκληρά επιτυγχάνοντας να προσελκύσει επενδύσεις εκατομμυρίων στην Ελλάδα, στον τομέα του κινηματογράφου. Συνθέσεις της ακούγονται σε ταινία του Netflix (Greed, 2019) και σε σειρά του Apple TV+ που έχει κερδίσει πάνω από 11 Emmy (Ted Lasso, 2023).
Συμμετέχει τακτικά στη διεθνή έκθεση Κινηματογράφου στο Βερολίνο και στο WSA στις Βρυξέλλες, ενώ προσκαλεί στην χώρα μας σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης, ξεναγώντας τους στα μνημεία και ξυπνώντας τους την θέληση να φέρουν τα κινηματογραφικά συνεργεία τους στην Ελλάδα. Πιστεύει ακράδαντα ότι η εισροή τέτοιων επενδύσεων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το ΑΕΠ της Ελλάδας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των ίδιων των γυρισμάτων, αλλά και αργότερα, προσελκύοντας τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Στους κύκλους των επενδυτών είναι γνωστή με το προσωνύμιο “Greek ambassador”, καθώς συνηθίζει να μιλάει με πάθος για την χώρα μας, και τον πολιτισμό της, ενώ όραμά της είναι να ανεβάσει την Ελλάδα πάλι στο βάθρο που της αξίζει και να αποκαταστήσει την εικόνα της μετά από την μακρά περίοδο κρίσης.
Πιστεύει ότι με την παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο, την εμπειρία της και την αγωνιστικότητα της, θα υποστηρίξει ενέργειες για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων και θα παλέψει να εισακουστεί η φωνή των Ελλήνων στην Ευρώπη.