Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΙΩΝ. και την ΕΝΩΣΗ.
Απο τον Γεωργιο Σκαλαβουνο
Από τα πραχτικά του Βρετανικού κοινοβουλίου./Όταν η Αγγλική ηγεσία παραδέχεται το άνομο και παράνομο της ανατίναξης .
/Παραδέχεται ότι η Αγγλία δεν είχε κανένα δικαίωμα να προχωρήσει στην ανατίναξη πριν από την Ένωση. Θα συνεχίσουμε με αποκαλυπτικά πραχτικά της Βρετανικής βουλής για τον τρόπο της Βρετανικής διακυβέρνησης με κείμενα που απαντουν στο ερωτημα αν η Βρετανία καταστρατήγησε τις συνθήκες προστασίας μετατρέοπντας ενα ανεξάρτητο κρατος σε αποικία.
Θα παραθεσουμε την ιστορικής σημασίας επιστολή του Gladston στην Βασίλισσα της Αγγλίας για το μέλλον των Ιονίων αλλά και το ύψιστης σημασίας υπόμνημα Καποδίστρια στο Αγγλικό Υπεξ//
Η σειρα αναρτήσεων που ακολουθεί αφιερώνεται στους χθεσινούς και τους σημερινούς απολογητές της Αγγλικής αποικιοκρατίας.
The Ionian Islands
Volume 174: debated on Friday 18 March 1864
…Βουλευτής Gregory:
« Αν τα Ιόνια νησιά είχαν υπάρξει μια αποικία από την οποία είμαστε έτοιμοι να αποχωρήσουμε, όπως κάποια μέρα θα πρέπει ,ίσω, να αποχωρήσουμε από τον Καναδά θα ήταν απόδειξη κακών προθέσεων να καταστρέψουμε τις οχυρώσεις τους , να μετατρέπουμε σε ερείπια μνημειώδη σημεία της χώρας πριν τους αποχαιρετήσουμε.
Όμως στην πραγματικότητα εμείς ανατινάζουμε και κατακρημνίζουμε περιουσιακά στοιχεία επί των οποίων δεν έχουμε και ουδέποτε είχαμε το παραμικρό δικαίωμα και μάλιστα περιουσιακά στοιχεία των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι αντίθετοι. με την καταστροφή τους.
Κατηγορήσαμε την Αυστρία και την Πρωσία για την βαρβαρότητα και την αδικία για την οποία ευθύνονται απέναντι στην μικρή και απροστάτευτη Ολανδία όταν εμείς οι ίδιοι συμπεριφερόμαστε εξ ίσου άδικα απέναντι σε μια αδύναμη χώρα.
Η εντύπωση που μας διακατέχει ,ότι τα Ιόνια Νησιά αποτελούσαν κτήσεις της Αγγλίας ,είναι παντελώς ανυπόστατη.
Από την στιγμή κατά την οποία εκδιώχτηκαν οι Γάλλοι από τα Νησιά στα 1800,και τα νησιά ανακηρύχτηκαν σε μια δημοκρατία υπό Οθωμανική επικυριαρχία ( και Ρωσική εγγύηση,/ η παρενθεση σημείωση δικιά μου), τα δικαιώματα τους ως ανεξαρτήτου κράτους αναγνωρίστηκαν σε επόμενες συνθήκες..
Όταν η Αγγλία έλαβε την κατοχή των νησιών στα 1809, οι επίσημες διακηρύξεις- ανακοινώσεις και τα διαγγέλματα μας δήλωναν ότι στα νησιά ήρθαμε όχι ως κατακτητές αλλά ως σύμμαχοι. και αναγνωρίσαμε την ανεξάρτητη Κυβέρνηση της Επτανήσου Πολιτείας.
Το 6ο άρθρο της συνθήκης της Βιέννης ήταν σε αυτήν την κατεύθυνση. Επιτρέψτε να σημειώσω ότι η Επτάνησος Πολιτεία. )
Η εξοχότητα της Βασίλισσας της Βρετανίας ισχυρίζεται ότι μια ειδική συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Βρετανίας και των Ιονίων θα καθόριζε όλα τα θέματα τα αφορόντα την συντήρηση των φρουρίων την συγκρότηση και την μισθοδοσία των στρατευμάτων.
Τώρα οι υπουργοί της της Βασίλισσας προχώρησαν στην ανατίναξη αυτών των φρουρίων. Όχι μόνον χωρίς την σύμφωνη γνώμη αλλά και παρά την αντίθετη θέση των κατοίκων της περιοχής.
Έχει όμως ποτέ αμφισβητηθεί η ανεξαρτησία των Επτανήσων;
Πριν λίγο χρόνο ενας Αρμοστής των Ιονίων σε ένα υπόμνημα του είχε δηλώσει ότι ο πληθυσμός των νησιών ήταν τόσο εχθρικός απέναντι στην Αγγλική προστασία ώστε θα ηταν καλύτερο για την Βρετανία, να παραχωρηθούν όλα τα νησιά στην Ελλάδα με εξαίρεση της Κέρκυρας.
Απαντώντας σε αυτό το υπόμνημα ..ο αξιότιμος Λόρδος που σήμερα ηγείται του Υπουργείου εξωτερικών είπε: <<Θα ήταν καταπάτηση της καλής πίστης απέναντι σε έναν προστατευόμενο λαό να αφαιρέσουμε ένα τμήμα της επικράτειας του και να το καταστήσουμε μέρος – στοιχείο της δύναμης μας. >>>
Εάν δεν μπορούμε να οικειοποιηθούμε ένα μέρος της επικράτειας των Ιονίων .χωρίς να παραβιάσουμε την καλή πίστη πως μπορούμε να καταστρέψουμε ένα μέρος αυτής της χώρας χωρίς να παραβιάζουμε την καλή πίστη. ;
Επίσης ήταν παρών στην Βουλή των Λόρδων σε μια συζήτηση στις 16 Απριλίου για την παραχώρηση των Ιονίων στην Ελλάδα και κατέθεσε την άποψη ότι τα φρούρια θα έπρεπε να καταστραφούν και τα νησιά να ουδετεροποιηθούν .
Σε αυτό το σημείο ο ομιλητής Επισημαίνει την σκληρή απάντηση που έδωσε για αυτό το θέμα ,ο Λόρδος Ράσελ .
Ο Λόρδος Ράσελ κατέστησε σαφές στην τοποθέτηση του ότι η θέση του υπουργού που θεωρούσε την Κέρκυρα υπό εκχώρηση τμήμα των αποικιακών κτήσεων της Βασίλισσας ήταν απολύτως αντίθετη προς την αλήθεια.
Αντίθετη με την αλήθεια που αναγνωρίζει ότι τα Ιόνια νησιά ήταν μια ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοκρατία, υπό Βρετανική προστασία αλλά υπό καμία ερμηνεία δεν μπορούν να θεωρηθούν κτήσεις της ανήκουσες στην εξοχότητα της την Βασίλισσα..
Στην τοποθέτηση του ο Λόρδος Ράσελ χρησιμοποίησε τις ακόλουθες σημαντικές παρατηρήσεις..,<<Εάν ο Λαός των Ιονίων ενωθεί με την Ελλάδα τότε θα ηταν δικό τους δικαίωμα να αποφασίσουν εάν θα έπρεπε να διατηρηθούν τα Κερκυραϊκά φρούρια.>>
Μετά από αυτά ο αξιότιμος υφυπουργός των Εξωτερικών δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί χωρίς να είναι βλάσφημος απέναντι στον προϊστάμενο του να αρνηθεί την παρανομία την οποία διαπράττουμε.
Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι έχουμε δαπανήσει υπολογίσιμα ποσά χρημάτων στις Κερκυραϊκές οχυρώσεις. Όμως και οι Ιόνιοι εχουν δαπανήσει χρήματα για αυτόν τον σκοπό.»
Στις 19 Μαρτίου του 1825 ο Λόρδος Αρμοστής των Ιονίων σε προσφώνηση του στην Ιόνιο Βουλή παρουσίασε την κακή κατάσταση των οχυρώσεων και ιδιαίτερα αυτής του Βίδο. .
Ανταποκρινόμενη η Βουλή των Ιονίων ψήφισε το ποσό των 164.000λιρών Αγγλίας για την αποκατάσταση και ολοκλήρωση των οχυρώσεων. Στα 1833 η Ιόνιος Βουλή ψήφισε 15.000λίρες επί πλέον για το ίδιο σκοπό.
Στα 1836 η κανονική συμμετοχή των Ιονίων για την συντήρηση των οχυρώσεων και την υποστηριξη των στρατευματων είχε οριστει στις 35.000 λίρες. Η οποία αργότερα περιοριστηκε στις 25.000.
Εχει ειπωθεί ότι οι Ιόνιοι δεν ηταν συνεπείς στις δεσμεύσεις τους Όμως αν αυτό αληθεύει θα έπρεπε να ειχε συζητηθεί στην ώρα του πριν τους καλέσουμε να αποφασίσουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην παραχώρηση τους στην Ell;ada.
Αντι αυτού οι Ιόνιοι ενημερώθηκαν από τον Λόρδο Αρμοστή όταν έγινε η πρόταση της παραχώρησης ότι θα ελάμβαναν πληρη λογιστικη ενημερωση των υποχρεωσεων τους σε κάθε θεμα που αφορούσε την σχεση τους με την την Υψηλοτητα της.
Αλλά και αν ακόμη ειχαμε πληρωσει εκατομυρια και οι Ιονιοι δεν πληρωσει ουτε ένα φαρδινι για τις οχυρώσεις όταν παραδιδαμε την προστατευόμεν επικρατεια είμαστε ακριβώς στην κατασταση ενός εξερχομενου ενοικιαστή ο οποιος δεν εχει κανένα δικαιωμα να μετατρεπει σε ερηπειο την περιουσία από την οποία επροκειτο να αποχωρήσει .
Κατά συνεπεια προκύπτει ότι η κυβέρνηση μας είναι ένοχη ασκησης βίας και παρανομίας απεναντι στους Ιονίους.
Επισης κατηγορω την κυβερνηση μας για για συμπεριφορά στερο;yμενη κάθε καλης πιστης στις σχεσεις με τα Ιονια νησιά εφόσον οι Ιόνιοι δεν γνωριζαν τίποτα απολυτως μέχρι τον Νοεμβριο του 1863 για την συμφωνία η οποία προέβλεπε ότι τα καστρα τους θα ανατινάζονταν και ότι τα νησιά θα καθισταντο ουδέτερο εδαφος.
Στην διάσκεψη που συνεκλήθη στο Λονδίνο στις 14 Νοεμβριου του 1863 συμμετείχαν όλοι εκτός της Ελλάδος. και των Ιονίων .
Είναι αληθές οτι η Ελλάδα προσεκληθη να στείλει αντιπρόσωπο στην διάσκεψη.
Είναι επίσης αλήθεια ότι οταν έφτασε ο Ελληνας αντιπρόσωπος το όλο ζήτημα είχε λήξει και η βασική συμφωνία είχε υπογραφει . Αυτό που έμενε ηταν να υπογραφούν επιμέρους συνθήκες μεταξυ της καθε μιας των συμμετεχουσών δυνάμεων και της Ελλάδος.
Επιβαλλοντας ουσιαστικά στον Βασιλιά την ταπεινωτική αποδοχή μιας συνθήκης με εξοργιστικούς για τους πολίτες και ιδιαίτερα τους Ιονίους όρους .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά