Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Στέλλα Πανοπούλου

Κάθε γατόφιλος θα ήθελε, ιδανικά, να μπορεί να προσφέρει ένα ζεστό σπίτι σε κάθε αδέσποτη γατούλα. Δυστυχώς, όμως, αν έχετε γάτα εσωτερική στο σπίτι σας, το να καλωσορίζετε στο σπίτι ή στην αυλή σας αδέσποτες γάτες δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Ας δούμε τους λόγους που ισχύει αυτό, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να απωθήσετε με ανθρωπιά τις αδέσποτες γάτες από το μπαλκόνι σας.

Γιατί είναι επικίνδυνο να έρχονται αδέσποτες γάτες στο σπίτι σας;

Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για τη γατούλα σας αν έρχεται σε επαφή με άλλες γάτες που δεν μένουν στο σπίτι σας.

Τσακωμοί και τραυματισμοί

Όταν μια γάτα εισέρχεται στην περιοχή μιας άλλης, συχνά η ατμόσφαιρα γεμίζει με συριγμούς (το θυμωμένο “κχχχχ” που κάνουν οι γάτες όταν νιώθουν ότι απειλούνται), κυρτωμένες πλάτες και γρυλίσματα, ή ακόμα και σφαλιάρες και δαγκωματιές. Υπάρχει πάντα περίπτωση μια γάτα να τραυματιστεί σοβαρά ή να μολυνθεί μετά από έναν καβγά με άλλο ζώο.

Στρες και άγχος

Οι γάτες είναι πλάσματα που επιδιώκουν την άνεση και την ηρεμία τους. Η απειλή ενός εισβολέα μπορεί να αναταράξει την καθημερινή ρουτίνα της γάτας σας και να της προκαλέσει συμπεριφορικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας.

Ασθένειες και παράσιτα

Οι γάτες εξωτερικού χώρου μπορεί να μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες, από λοιμώξεις του αναπνευστικού μέχρι πιο σοβαρές παθήσεις, όπως είναι η λευχαιμία ή ο FIP. Ακόμα, μπορεί να μεταφέρουν στη γάτα σας παράσιτα.

Μαρκάρισμα της περιοχής και προβλήματα με την αμμολεκάνη

Όταν μια γάτα μαρκάρει την περιοχή της, αυτό προμηνύει καβγάδες. Αν η γάτα σας νιώσει ότι υπάρχει ανταγωνισμό στον προσωπικό της χώρο, τότε πολύ πιθανόν να αρχίσει να μαρκάρει την περιοχή της ή να ουρεί έξω από την αμμολεκάνη της.

Πώς να κρατήσετε τις γάτες μακριά απ’ το σπίτι σας

Όσο και αν λατρεύετε όλες τις γάτες του κόσμου, έχετε ευθύνη απέναντι στη γάτα σας για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς της. Επομένως, δυστυχώς, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να θέσετε κάποια όρια στις γάτες της γειτονιάς, πάντα με ευγένεια και ενσυναίσθηση. Ορίστε πώς μπορείτε να κρατήσετε τις αδέσποτες γάτες μακριά από το σπίτι σας χωρίς να τους προκαλέσετε κανένα πρόβλημα:

Αυτόματο ψέκασμα που ενεργοποιείται με την κίνηση: Μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα αυτόματου ψεκάσματος, το οποίο θα βρέχει ελαφρά όποια γάτα πηγαίνει να πλησιάσει τον κήπο σας.

Υπερηχητικές συσκευές απώθησης: Οι συσκευές αυτές βγάζουν έναν ήχο σε ιδιαίτερα υψηλή συχνότητα που εμείς δεν μπορούμε να ακούσουμε, αλλά λειτουργεί απωθητικά για τις γάτες. Το σύστημα αυτό θα απωθήσει κάθε είδος ζώου που έρχεται στην αυλή σας.

Περίφραξη για γάτες: Ίσως το πιο αποτελεσματικό σύστημα, που θα δώσει στην ευκαιρία και στις δικές σας γατούλες να χαίρονται το μπαλκόνι ή την αυλή χωρίς να φοβάστε ότι θα χαθούν. Είναι σημαντικό η εγκατάσταση να γίνει από άτομο εξειδικευμένο στις περιφράξεις για γάτες, χρησιμοποιώντας ειδικό πλέγμα που δεν μπορούν να σκίσουν ή να δαγκώσουν.

Κλείστε τις εισόδους: Ελέγξτε τους φράχτες και τις πόρτες για τρύπες ή κενά και σφραγίστε τα.

Απωθητικές μυρωδιές: Οι γάτες αντιπαθούν πολύ τις μυρωδιές της φλούδας πορτοκαλιού, του ξυδιού, και των κόκκων του καφέ. Πασπαλίστε με κάποιο τέτοιο υλικό την αυλή ή την είσοδο του σπιτιού σας για να απωθήσετε τους χνουδωτούς επισκέπτες.

Αποθαρρύνετε το σκάψιμο: Καλύψτε τα σημεία που έχουν εκτεθειμμένο χώμα με υλικά στα οποία μια γάτα δεν μπορεί να σκάψει, όπως χαλάκια, ή πέτρες.

Ενθαρρύνετε την υπεύθυνη κηδεμονία: Δεν είναι μόνο τα αδέσποτα γατάκια που μπορεί να ονειρεύονται ξάπλες στην αγαπημένη σας πολυθρόνα εξωτερικού χώρου. Πολλοί γατοκηδεμόνες αφήνουν τις γάτες τους να κυκλοφορούν ελεύθερες στη γειτονιά. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, τόσο για τις ίδιες τις γάτες, όσο και για το τοπικό οικοσύστημα. Ενθαρρύνετε τους γείτονές σας να κρατούν τις γάτες τους μέσα στο σπίτι, όπου παραμένουν ασφαλείς και δεν αποτελούν κίνδυνο για άλλα ζώα.

Βοηθήστε τα αδέσποτα ως εθελοντής: Αν ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε αυτές τις αθώες ψυχούλες που τρυπώνουν στην αυλή σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν, επικοινωνήστε με τη φιλοζωική ομάδα της περιοχής σας ώστε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας ως εθελοντής, παγιδεύοντας και στειρώνοντας αδέσποτες γάτες.

Προσφέρετε καταφύγιο στις αδέσποτες γάτες έξω από το σπίτι: Αν παρατηρήσετε ότι υπάρχουν γάτες γύρω απ’ το σπίτι σας που απλά ψάχνουν ένα καταφύγιο, χωρίς να προκαλούν προβλήματα, μπορείτε να τους παρέχετε ένα σπιτάκι με κουβερτούλα, φαγητό και νερό, σε κάποιο σημείο που δεν θα ενοχλούν τους γείτονες και δεν θα αποτελούν φορείς ασθενειών για τις δικές σας γάτες.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να θυμάστε ότι, το να κρατήσετε τις αδέσποτες γάτες μακριά από το σπίτι σας, πρέπει να γίνει διατηρώντας μιας ισορροπία μεταξύ ορίων, σεβασμού, και ενσυναίσθησης. Χρησιμοποιήστε μόνο αβλαβείς μεθόδους για να κρατήσετε τις άλλες γάτες μακριά από το σπίτι σας, και προσφέρετέ τους τη βοήθειά σας με όποιον τρόπο μπορείτε.

https://www.topetmou.gr/gata/pos-na-kratisete

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά