Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Όρκες εμβόλισαν ένα ιστιοφόρο σκάφος στο Στενό του Γιβραλτάρ, σε μαροκινά ύδατα, με αποτέλεσμα αυτό να βυθιστεί.

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή, στις 9 το πρωί, τοπική ώρα και τα δύο άτομα, ένα ζευγάρι, που επέβαιναν στο ιστιοφόρο «Alboran Cognac», διασώθηκαν από διερχόμενο πετρελαιοφόρο.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο σε μια σειρά συμβάντων με φάλαινες όρκες στο Στενό του Γιβραλτάρ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για τα ακριβή αίτια της συμπεριφοράς των φαλαινών, αλλά πιστεύουν ότι τα εξαιρετικά ευφυή θηλαστικά θα μπορούσαν να επιδεικνύουν συμπεριφορά «αντιγραφής» ή να είναι «παιχνιδιάρικες».

Η ναυτική υπηρεσία διάσωσης της Ισπανίας είπε ότι οι δύο επιβάτες ανέφεραν ότι ένιωσαν ξαφνικά χτυπήματα στο κύτος και στο πηδάλιο του σκάφους, με αποτέλεσμα να αρχίσει να βάζει νερά. Το ζευγάρι ειδοποίησε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και διασώθηκε από ένα κοντινό πετρελαιοφόρο το οποίο στη συνέχεια τους μετέφερε στο Γιβραλτάρ. Το ιστιοφόρο έμεινε ακίνητο στο σημείο και τελικά βυθίστηκε.

Οι όρκες στο Στενό του Γιβραλτάρ – μια από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς στον κόσμο, με περίπου 300 πλοία να διέρχονται από εκεί καθημερινά – και στα ανοιχτά των ακτών του Ατλαντικού της Πορτογαλίας και της βορειοδυτικής Ισπανίας, έχουν ολοένα και πιο έντονη παρουσία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν υποπληθυσμό περίπου 15 φαλαινών, με την ονομασία «Gladis».

Η ερευνητική ομάδα GTOA, η οποία παρακολουθεί τον πληθυσμό του υποείδους της ιβηρικής όρκας, έχει τεκμηριώσει σχεδόν 700 αλληλεπιδράσεις που αφορούν το είδος, από τότε που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά επιθέσεις, τον Μάιο του 2020. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν για πρώτη φορά αφού μία ή δύο όρκες, οι οποίες είναι επίσης γνωστές ως φάλαινες δολοφόνοι, άρχισαν να αλληλεπιδρούν και να καταστρέφουν μικρά ιστιοφόρα σκάφη εκείνο τον μήνα.

https://www.msn.com/el-gr/news/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά