Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Τις περισσότερες φορές που επισκεπτόμαστε ένα χωριό, το πρώτο πράγμα που αναζητάμε είναι η κεντρική πλατεία.

Εκεί, αν υπάρχει κάποιος μεγάλος πλάτανος, θα… συνοδεύεται, σχεδόν πάντα, από ένα παραδοσιακό καφενείο που θα προσελκύει τους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους. Υπάρχει όμως ένα χωριό που ο πλάτανός του ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα. Στο χωριό Κράσι βρίσκεται ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης!

dentro1

Το Κράσι, στο νομό Ηρακλείου, το συναντάς στο δρόμο για το Οροπέδιο Λασιθίου, σε απόσταση περίπου 46 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού. Το χωριό είναι γνωστό για τον αιωνόβιο πλάτανο που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, ο πλάτανος μετρά χιλιάδες χρόνια ζωής – περίπου 1.800 με 2.000. Η περιφέρειά του ξεπερνά τα 14 μέτρα. Μπορεί να μην υπάρχουν στοιχεία που να το πιστοποιούν αλλά σίγουρα συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, καθώς αυτό το έχουν επιβεβαιώσει δασολόγοι.

dentro2

Με προεδρικό διάταγμα θεωρείται διατηρητέο μνημείο ενώ ήταν παραθεριστικός προορισμό ενός σπουδαίου έλληνα λογοτέχνη. Ο Νίκος Καζαντζάκης με φράσεις για τη ζωή που πάντα θα εμπνέουν, επισκεπτόταν συχνά το χωριό καθώς ήταν το χωριό της πρώτης συζύγου του, Γαλατείας.

dentro3

Οι Βρύσες στο Κράσι

Το χωριό Κράσι, βέβαια, δεν είναι μόνο ο πλάτανος. Δίπλα του υπάρχουν οι Βρύσες, ένα από τα τα ξεχωριστά συγκροτήματα ύδρευσης της Κρήτης. Οι Βρύσες είναι δύο, η «πάνω» και η «κάτω», όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι και κατασκευάστηκαν το 1890 από καταξιωμένους τεχνίτες της εποχής. Αν σε βγάλει ο δρόμος σου στο ορεινό χωριό του νομού Ηρακλείου, φρόντισε να κάτσεις σε κάποιες από τις ταβέρνες στο Κράσι. Θα γευτείς νόστιμη κρητική κουζίνα, συνοδεία ρακής – με μέτρο αν έχει σκοπό να πάρεις το δρόμο της επιστροφής.

dentro4

Πώς να πας στο Κράσι

Το Κράσι απέχει από το Ηράκλειο λίγο παραπάνω από 30 λεπτά. Θα πάρεις το δρόμο προς το οροπέδιο του Λασιθίου και τον Αγ. Νικόλαο. Η σήμανση θα σε κατευθύνει σε ένα από τα αρχαιότερα δέντρα της Ευρώπης αλλά και του κόσμου. Η Κρήτη φημίζεται για πολλά, αλλά ο συγκεκριμένος προορισμός έχει να προσφέρει τα παραπάνω.

https://www.agriniopress.gr/ena-apo-ta

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά