Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Μάνος Κιλημάντζος

Το είχα δει σε μία εκπομπή του Γιώργου Λεκάκη και μέσα μου είχα δώσει την υπόσχεση στον Ακερσεκόμη Φοίβο να πάω. Να του κρατήσω λίγο συντροφιά. Να του πω ότι δεν είναι ξεχασμένος.

Επάνω στο Πτώον όρος λοιπόν , το βουνό που βρίσκεται επάνω απο το Ακραίφνιο, είναι σκαρφαλωμένο το ιερό του Πτώου Απόλλωνος.
Φημισμένο μαντείο στην απώτερη αρχαιότητα, καταστράφηκε με την σύγκρουση Αλεξάνδρου-Θηβαίων και ακολούθησε την μοίρα της ηττημένης Θήβας. Ανοικοδομήθηκε επί Κασσάνδρου του Μακεδόνα . Κάθε 4 χρόνια γίνονταν θεατρικοί, μουσικοί, ποιητικοί αγώνες στους οποίους συμμετείχε το Βοιωτικό Κοινόν και όχι μόνον!

Το μαντείο θεωρείτο Αψευδές (αλάθητο) και πολύφωνο (έδινε τους χρησμούς σε πολλές γλώσσες). Μου είπαν μάλιστα ότι χρησμό ζήτησε και ο Μαρδόνιος την παραμονή της μάχης των Πλαταιών. Τι του είπαν … δεν είναι γνωστό! Γνωστό μόνον είναι το τί έγινε !


Ο χώρος του ιερού είναι εξαιρετικά παραμελημένος. Κατεστραμμένος θα έλεγα! Τα λιγοστά τείχη που παραμένουν όρθια είναι διαβρωμένα και έτοιμα να καταρρεύσουν. Κάποιοι μάλιστα έχουν βάλει δοκάρια πρόχειρα για να εμποδίσουν το πικρό τέλος! Η κρήνη, η στοά που φέρνει το νερό, τα ερείπια γύρω τους… κι από πάνω τους , κρυμμένα από ένα ετοιμόρροπο κι αυτό τείχος βρίσκονται τα δωμάτια-κελιά. Είναι βαθειά και πρέπει να προσέχω. Είμαι μόνος και ως συνήθως στις εξορμήσεις μου κανείς δεν ξέρει που βρίσκομαι. Μια βουτιά εκεί μέσα μπορεί να είναι μοιραία, σίγουρα πάντως θα ήταν εξαιρετικά επώδυνη. Προσοχή λοιπόν! Η εσωτερική μου «φουρτούνα» δεν πρέπει να με κάνει απρόσεκτο.


Η μέχρι εκείνη την ώρα ομίχλη (πότε βαριά, πότε παροδική), φεύγει οριστικά και ο λαμπρός ήλιος φωτίζει τα πάντα. Ο Φοίβος (φωτεινός) στέλνει το Φως. Ο αειγενέτης (ο πάντα αναγεννώμενος, ο αιώνιος έφηβος) είναι εδώ ! Το λαμβάνω σαν σημάδι, όμως δεν παύω να αισθάνομαι ένοχος ! Ο Ακερσεκόμης (ο μακρυμάλλης) Απόλλων ανταποκρίθηκε και ήρθε για μία αόρατη συντυχιά! Ετσι για να ελαφρύνει η καρδιά !
Πολλά μέρη του ιερού έχουν χρησιμοποιηθεί σαν … δομικό υλικό για το χτίσιμο (τι άλλο …..) του παρακείμενου μοναστηριού της Αγίας Πελαγίας.
Η υπόσχεση τηρήθηκε. Τα συναισθήματα ανάμικτα…
Συχώρα μας Απόλλωνα ! Συχώρα μας ! Στο επανειδείν !
Αργότερα έμαθα ότι πιο κάτω υπάρχουν και κάποια (λίγα) ερείπια ενός ιερού της Δήμητρας. Θα ξαναπάω! Δεν έχω τελειώσει με την περιοχή και δεν βλέπω (αλλά ούτε και θέλω) να τελειώνω γρήγορα.

Φωτογραφίες : https://photos.app.goo.gl/eFAA1YTaxeafNpC97
Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ
Μάνος Κιλημάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά