Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Τα περιλαίμια λειτουργούν απωθητικά προς τον λύκο καθώς φέρουν ενσωματωμένο υποδοχέα φερομόνης.

Σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους, που έρχεται από τη Γαλλία, έχουν εναποθέσει πλέον οι κτηνοτρόφοι στα Άγραφα και την Ευρυτανία τις ελπίδες τους για να σταματήσει το θυσιαστήριο των αιγοπροβάτων τους στις αγέλες των λύκων που έχουν έντονη παρουσία πλέον σε ολόκληρη την περιοχή. Οι πληθυσμοί των λύκων έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες περιοχές. Υπάρχουν περισσότεροι από 20.000 λύκοι με γενικά αυξανόμενους πληθυσμούς και διευρυνόμενες περιοχές, και αγέλες αναπαραγωγής σε 23 κράτη μέλη της ΕΕ. Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταθέσει πρόταση για αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου ο οποίος θα γίνει από «αυστηρά προστατευμένο είδος» σε «προστατευμένο».

«Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον Δήμο Αγράφων αλλά το ενισχύει οικονομικά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε μία προσπάθεια να δώσουμε λύση σε ένα μείζον θέμα» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ορεινής και Δασικής Πολιτικής Κατερίνα Καλαντζή. Ήδη βρέθηκαν δύο εθελοντές κτηνοτρόφοι και αναμένεται να τοποθετηθούν στις αρχές του καλοκαιριού περίπου 200 περιλαίμια με ενσωματωμένο υποδοχέα φερομόνης και 400 φιαλίδια φερομόνης. Το συγκεκριμένο σύστημα που θα μπει σε όλα τα αιγοπρόβατα λειτουργεί απωθητικά προς τον λύκο όταν αυτός φτάνει στο κοπάδι. Όπως σημειώνει η κυρία Καλαντζή «οι συστάσεις και οι πληροφορίες είναι πάρα πολύ καλές και ελπίζουμε να αποτελέσει την λύση». Την ίδια στιγμή βεβαίως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τους δήμους προσπαθούν μέσω των πανεπιστημίων αλλά και των φορέων που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, να συντονίσουν τη δράση τους έτσι ώστε να υπάρξει μία καταγραφή στις αγέλες των λύκων και στα αριθμητικά τους δεδομένα αλλά και τη χωροταξική τους κατανομή.

Πάντως, οι κτηνοτρόφοι ελπίζουν ότι θα είναι μία μέθοδος που θα είναι συμφέρουσα οικονομικά αλλά και θα δίνει την λύση. Όπως τουλάχιστον υπογραμμίζουν οι κτηνοτρόφοι στα Άγραφα οι αγέλες των λύκων είναι πάρα πολλές και κάθε χρόνο χάνονται δεκάδες αιγοπρόβατα, παρά το γεγονός ότι έχουν εξαντλήσει όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εξειδικευμένα σκυλιά και ιδιαίτερα τους ελληνικούς ποιμενικούς.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Κατερίνα Καλαντζή «το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία και έχει δώσει αποτελέσματα, και όλοι διατηρούν την ελπίδα ότι με την εφαρμογή του ενδεχόμενα να ανοίξει ο δρόμος για ευρύτερη εφαρμογή σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα μιας και το πρόβλημα είναι μείζον». Όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης το κόστος σ’ αυτή την φάση είναι ιδιαίτερα υψηλό και ξεπερνά και τα 20 ευρώ το κάθε περιλαίμιο, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους «δεν είναι ένα κόστος που μπορεί να αντέξει ο κάθε κτηνοτρόφος». Πάντως, ελπίζουν ότι αν το πιλοτικό πρόγραμμα έχει καλά αποτελέσματα θα πέσει το κόστος και θα γίνει περισσότερο συμφέρουσα η λύση για τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, με τη βοήθεια πάντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια επικρατεί μία αναστάτωση ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές των Αγράφων, του Καρπενησίου αλλά και της Δυτικής Φθιώτιδας, όπως επίσης και στη Φωκίδα καθώς οι κτηνοτρόφοι καταγράφουν συνεχώς επιθέσεις από λύκους στα αιγοπρόβατα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά