Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Ο ναός της Αγίας Αννης στην περιοχή του Ταύρου

 

Aπο τον   Γρηγορη  Τσουκαλα

Ο μικρός ναός, μονοχωρικός ,και δρομικός καθώς και καμαροσκέπαστος, διαστάσεων 11,35 Χ 5,20 μ. κτίστηκε τον 16 ο – 17 ο αιώνα, με τρίπλευρη εξωτερικά αψίδα ιερού, και έδωσε το όνομα του σε ολόκληρη την περιοχή( πιθανότατα κτίστηκε πάνω σε αρχαία κατάλοιπα).

Ο ναός της Αγίας Αννης, ανεγέρθηκε από τον κτήτορά του για να διασφαλίσει τη λατρεία του, μακριά από τα βδελυρά βλέμματα των Τούρκων Της εποχής.

Επίσης αναφέρετε η είδηση των τελευταίων ετών του Όθωνα
«εφέτος μάλιστα θέλουν τύχει οι πανηγυριώται πολλών περιποιήσεων,
επιτροπεύοντος της εκκλησίας ταύτης αξίου τινός πολίτου των Αθηνών». μετά το 1912, υπάγεται στον Δήμο Ταύρου.

Ο .. ναός υποβαθμίστηκε μετά τον πόλεμο και έχασε την αίγλη του, χωμένος στις βιομηχανικές και άλλες χρήσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, καταδικάζοντας σε μαρασμό την ίδια και τα μνημεία της.

Η μητρική μορφή της αγίας Άννας, όπως επισημαίνει η Ζωή Ρωπαΐτου και ο
λαογράφο Δημήτρη Λουκάτο, είναι «η λατρευτική αποθέωση της γιαγιάς» δηλαδή συμβολικά της ιερής «γριάς» μάνας που γεννάει μια ιερή κόρη. το 1969, όταν θεμελιώθηκε ο νέος μεγάλος ναός, σε οικόπεδο που πρόσφερε ένας από τους τελευταίους κτηματίες της περιοχής, ο Δημήτριος Σουλιώτης ,ο αρχικός ναός έπεσε σε παρακμή .

Ωστόσο αξίζει ο σημερινός διαβάτης να σταματήσει και να ανάψει ένα κερί στον παλιό ναό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά