Και όμως, μια ολόκληρη βιομηχανία βρίσκεται πίσω από τις πληρωμές με κάρτα κάθε φορά που ένας καταναλωτής πληρώνει είτε με πιστωτική, είτε με χρεωστική. Πρόκειται για μια βιομηχανία η οποία φθάνει τα 170 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα tanea.gr, κάθε φορά που ένας καταναλωτής σαρώνει την κάρτα του ή πιέζει αγορά σε έναν ιστότοπο, μια σειρά διαδικασιών μετακινεί χρήματα από τον καταναλωτή στον έμπορο. Η διαδικασία μόνο πέρυσι κόστισε 170 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρεώσεις.
Αυτό που είναι γνωστό στη γλώσσα του κλάδου πληρωμών ως διατραπεζική προμήθεια συνήθως κατανέμεται μεταξύ πολλών μερών και ανέρχεται σε περίπου 2% της τιμής αγοράς για μια συναλλαγή με πιστωτική κάρτα και 21 σεντ για μία με χρεωστική κάρτα.
Οι ΗΠΑ για παράδειγμα έχουν ένα τετραμερές σύστημα – τον καταναλωτή, την τράπεζα του καταναλωτή, τον έμπορο και την τράπεζα του εμπόρου. Τα δίκτυα, Visa και Mastercard, βρίσκονται μεταξύ της τράπεζας του καταναλωτή και της τράπεζας του εμπόρου και στέλνουν σήματα εκατέρωθεν που επιτρέπουν στα χρήματα να περνούν με ασφάλεια μεταξύ των δύο. Σε μια τυπική συναλλαγή, τα έσοδα μοιράζονται οι δύο τράπεζες και είτε η Visa είτε η Mastercard.
Έμποροι λιανικής, εστιατόρια και μικρές επιχειρήσεις καταλήγουν να πληρώνουν το λογαριασμό με υψηλότερες τιμές. Οι επικριτές των προμηθειών επισημαίνουν ότι είναι αυτά τα swipe fees που χρηματοδοτούν πολυτελείς ανταμοιβές των καρτών.
Για χρόνια δικηγόροι στις ΗΠΑ, που εκπροσωπούν εμπόρους προσπαθούν να πιέσουν τις Visa και Mastercard να αλλάξουν τις πρακτικές για τα τέλη σάρωσης, με τις εταιρείες να συμφωνούν πλέον να περιορίσουν τις χρεώσεις ως μέρος μιας συμφωνίας που θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από έγκριση και θα δώσει στους λιανοπωλητές στο ταμείο τη δυνατότητα να χρεώνουν επιπλέον τους καταναλωτές για πληρωμές με κάρτα, όπως πιστωτικές ή χρεωστικές
ΠΗΓΗ https://techmaniacs.gr/pliromes-me-karta-ti-symvainei-kathe-fora-poy-plironeis-me-kart