Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ποσοστά γονιμότητας μειώνονται, με τους επιστήμονες να εξετάζουν τόσο την κακή διατροφή και τον τρόπος ζωής, όσο και ένα μικρόβιο

Μπορεί να έχετε ακούσει για το μικροβίωμα του εντέρου ή για το μικροβίωμα του δέρματος, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχει και το μικροβίωμα του σπέρματος – και ότι αυτή η κοινότητα μικροβίων μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας πρόσφατης μελέτης του τμήματος ουρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA).

Το μικροβίωμα είναι μια «συλλογή» μικροβίων – βακτηρίων, μυκήτων και ιών – που επηρεάζουν την υγεία μας. Ενώ έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τα μικροβιόκοσμο που βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα και στο δέρμα, έχει δοθεί λιγότερη έμφαση στα αναπαραγωγικά συστήματα, ιδίως στους άνδρες.

Ωστόσο, η ομάδα του UCLA διαπίστωσε ότι ένα συγκεκριμένο μικρόβιο, το βακτήριο Lactobacillus iners, μπορεί να έχει άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στην κινητικότητα του σπέρματος, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τη γονιμότητα. Συγκεκριμένα, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, διαπίστωσε ότι ο Lactobacillus iners μπορεί να παράγει L-γαλακτικό οξύ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε τοπική φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει με αρνητικό τρόπο την κινητικότητα του σπέρματος. Μάλιστα, το συγκεκριμένο μικρόβιο είναι ευρύτερα γνωστό ως η αιτία της βακτηριακής κολπίτιδας στις γυναίκες.

Η έρευνα τονίζει πώς υπάρχουν γενικά πολλά μικρόβια στην ευαίσθητη περιοχή, ωστόσο, μπορούν να έχουν διαφορετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και σίγουρα δεν έχουν όλα τα βακτήρια που βρίσκονται στο σπέρμα αντίκτυπο στη γονιμότητα.
«Υπάρχουν πολλά ακόμη να εξερευνήσουμε όσον αφορά το μικροβίωμα και τη σχέση του με την ανδρική υπογονιμότητα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Vadim Osadchiy«Η έρευνά μας ευθυγραμμίζεται με στοιχεία από μικρότερες μελέτες και θα ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές, πιο ολοκληρωμένες έρευνες για την αποκάλυψη της πολύπλοκης σχέσης μεταξύ του μικροβιώματος του σπέρματος και της γονιμότητας» συμπλήρωσε.

https://www.gazzetta.gr/plus/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά