Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Εκδήλωση απόδοσης τιμής στον χώρο μπροστά από το Λιμεναρχείο Βόλου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, αποδόθηκε τιμή στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης για την εξάμηνη δράση του σκάφους “Typhoon Project” για τον καθαρισμό των ακτών της Μαγνησίας.

Το 35μελές πλήρωμά του παρέμεινε στη Μαγνησία επί 178 ημέρες, καθαρίζοντας τις ακτές της Μαγνησίας, στις οποίες μετά τις πλημμύρες είχαν συγκεντρωθεί – και σε ορισμένες περιπτώσεις παρέμεναν μέχρι πρόσφατα – μεγάλες ποσότητες ξύλων, τεράστιος όγκος απορριμμάτων και φερτών υλικών.

Ο απολογισμός του έργου επιβεβαιώνει τη σοβαρή επιβάρυνση που δέχτηκε το θαλάσσιο περιβάλλον: από 112 παραλίες συλλέχθηκαν περισσότερα από 6,1 εκατομμύρια τεμάχια απορριμμάτων, κυρίως κομμάτια από μικρά πλαστικά που απειλούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, με συνολικό βάρος μεγαλύτερο των 51 τόνων και όγκο ίσο με 16 εμπορευματοκιβώτια.

Το «Typhoon Project» ξεκίνησε το 2019 με στόχο τον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής και την απόδοση των ακτών, καθαρών πια, σε κατοίκους και επισκέπτες της χώρας. Μοχλός του προγράμματος είναι το «Typhoon», ένα σύγχρονο νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων που πλέει όλο τον χρόνο απορυπαίνοντας και μεταφέροντας τα απορρίμματα που συλλέγονται σε δομές ανακύκλωσης ή ορθής απόρριψης. Το «Typhoon» διαθέτει 5 ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ειδών που συλλέγονται στις δράσεις. Η ομάδα του, αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την υποστήριξη της έρευνας και την κατανόηση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο.

Το «Typhoon Project» συνεργάζεται με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τη μελέτη των βενθικών απορριμμάτων στον Σαρωνικό και τον Θερμαϊκό Κόλπο, καθώς και με την Ερευνητική Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση πλαστικών χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.

Δείτε εικόνες και βίντεο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά