Θεσμός τα workshop του Πράσινου Ιδρύματος στη Verde.tec
Απο τον Στελιο Ταντουρη
Σε θεσμό εξελίσσονται τα Workshop που διοργανώνει το Πράσινο Ίδρυμα «Θεόφραστος» στο πλαίσιο της διεθνής έκθεσης Verde.tec.
Και φέτος, το Πράσινο Ίδρυμα ως επιστημονική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτικής τεκμηρίωσης με σκοπό τη μελέτη, την ανάλυση και τη διάδοση, με κάθε τρόπο, όλων των πτυχών του οικολογικού – πράσινου προβληματισμού διοργάνωσε με ξεχωριστή επιτυχία Workshop με θέμα: “Ανακύκλωση – Μηδενικά Απόβλητα – Ενεργειακή Αυτονομία: Οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι εδώ”.
Μία ιδιαίτερη βράβευση
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την βράβευση της Αντιδημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Σπυριδούλας Κόκκαλη από τον Ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος θυμίζουμε ότι θα είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Πράσινο Κίνημα στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η κα Κόκκαλη βραβεύτηκε, καθώς είναι η πρώτη Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας στη χώρα μας και το έργο της αποτελεί πραγματικά πρότυπο και σημείο αναφοράς στα αυτοδιοικητικά δεδομένα και στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Εισηγήσεις – Εισηγητές
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις του workshop. Πρώτος μίλησε ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης με θέμα “Ανακύκλωση – Επανάκτηση -Επαναχρησιμοποίηση, Η μοντελοποιημένη πρόταση του Πράσινου Κινήματος για τα αστικά Απόβλητα”. Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος με περιεκτικό τρόπο περιέγραψε το πώς μπορεί να γίνει η ανακύκλωση – επανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση. Χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κώστας Καλογράνης για το μοντέλο που έχει καταθέσει το Πράσινο Κίνημα: «Είμαστε υπέρ της ανακύκλωσης στην πηγή, της επανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, με βάση την φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας . Έχουμε ολοκληρωμένο τεχνοκρατικά επεξεργασμένο πρόγραμμα από το οποίο προκύπτουν πανελλαδικά 10.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι αυτοχρηματοδοτούμενες.»
Στη μεγάλη σημασία των Βιοαποβλήτων, καθώς και στο τι πρέπει να γίνει στην Αττική ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης. Ο Πρόεδρος στάθηκε στα πλούσια συμπεράσματα που προέκυψαν κατά την θητεία του ως Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, στην προηγούμενη Περιφερειακή Περίοδο και ανέλυσε τα δεδομένα για να μπορέσει η χώρα μας επιτέλους να σταματήσει να πληρώνει υπέρογκα πρόστιμα στην ΕΕ για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα απορρίμματα της.
Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε για να μιλήσει για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η “Μηδενική Ενέργεια και Μηδενικές Εκπομπές Άνθρακα στα Σπίτια ο Πολιτικός Μηχανικός, Υγειονολόγος Παναγιώτης Μεταξάτος, ο οποίος με μεστό και επιστημονικό τρόπο παρουσίασε τις σύγχρονες μεθόδους που ακολουθούνται και έδωσε χρηστικές οδηγίες.
Τέλος, ο Δρ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καποδίστρια εισηγήθηκε το θέμα: “Επεξεργασία υδάτων με μηδενικό ενεργειακό κόστος” με τον δικό του πολύ ζωντανό τρόπο, ο οποίος κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού καθόλη την διάρκεια της τοποθέτησής του. Μιλώντας με συγκεκριμένα παραδείγματα και παρουσιάζοντας στοιχεία και αριθμούς έκανε γνωστό το πόσο κρίσιμο είναι το ζήτημα της επεξεργασίας των υδάτων. Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του ότι στην Αττική αυτή τη στιγμή υπάρχει στις δεξαμενές της ΕΥΔΑΠ λιγότερο νερό σε σχέση με την αρχή του Φθινοπώρου, κάτι που έχει άμεση σχέση με τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής.
Αξίζει να τονίσουμε, ότι ιδανικός ήταν ο Συντονισμός της εκδήλωσης από τον Στέλιο Ταντούρη, Διακεκριμένο Ελευσίνιο Εικαστικό, τιμηθέντα με Green Award που δημιουργεί με ανακυκλώσιμα υλικά , καθώς και γνωστό Περιβαλλοντικό Ακτιβιστή, ο οποίος με καίριες παρεμβάσεις και εύστοχα σχόλια δημιουργούσε την ιδανική «γέφυρα» ανάμεσα στις εισηγήσεις.
Το workshop συνεχίστηκε για αρκετή ώρα μετά τις εισηγήσεις, καθώς ήταν πολλά τα ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό και ξεκίνησε μία διαλογική συζήτηση που έβγαλε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το τι θα πρέπει να γίνει με το θέμα της ανακύκλωσης που παίζει κεφαλαιώδες ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων.