Οι Έλληνες «κατέλαβαν» για λίγες ώρες την Ομοσπονδιακή Βουλή στην Καμπέρα, όπου, εκτός από τους επαίνους, ακούστηκαν ελληνικά τραγούδια και στήθηκε ελληνικό γλέντι
Με μια εντυπωσιακή εκδήλωση, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας τίμησε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, αλλά, παράλληλα, εξύμνησε και τη συμβολή των ομογενών στην ανάπτυξη της Αυστραλίας.
Τόσο ο πρωθυπουργός, Anthony Albanese, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Peter Dutton, η υπουργός Εσωτερικών, Clare O’Neil, o πρόεδρος της Βουλής, Milton Dick, και η γερουσιαστής των Φιλελευθέρων, Hollie Hughes, μίλησαν με τα πλέον κολακευτικά λόγια για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας.
Η εκδήλωση στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αποκτά ξέχωρη σημασία, γιατί δεν οργανώθηκε από την Ομογένεια αλλά από το Κοινοβούλιο και, για την ακρίβεια, από την υπουργό Εσωτερικών, Clare O’Neil, και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Αυστραλίας, Steve Georganas, που εκλέγεται βουλευτής στην Νότια Αυστραλία με το Εργατικό Κόμμα.
Οι έπαινοι δεν ειπώθηκαν μόνο στην εκδήλωση που έγινε σε αίθουσα του Κοινοβουλίου.
Η Clare O’Neil αναγνώρισε την παρουσία Ελλήνων της Αυστραλίας στο Κοινοβούλιο και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Βουλής, λέγοντας ότι «η Ελλάδα μας έδωσε την Δημοκρατία και σήμερα στα θεωρεία έχουμε εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας που έχουν προσφέρει τόσα πολλά στην Αυστραλία».
Η ίδια πολλές φορές αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ελληνισμό της εκλογικής της περιφέρειας και, κυρίως, στους Έλληνες του Oakleigh.
«Με την οικογένειά μου πάμε συχνά στο Eaton Mall και με συγκινεί η αγάπη που δείχνουν οι Έλληνες σε όλα τα μέλη της οικογένειάς μου» τόνισε.
Με την ευκαιρία της εορτής της εθνικής επετείου της 245ης Μαρτίου, η εκδήλωση στη Βουλή ήταν, επίσης, αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας αλλά και στην ανάληψη των καθηκόντων του νέου πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία, Σταύρου Βενιζέλου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι χορηγός της εκδήλωσης της Τετάρτης ήταν το δικηγορικό γραφείο Ζαπάρα, που εκπροσωπήθηκε από τον πατέρα, Π. Ζαπάρα, και τα παιδιά του, Γιάννη και Αποστόλη, όλοι τους δικηγόροι, για τους οποίους η κα Clare O’Neil μίλησε με θερμά λόγια και τους ευχαρίστησε πολλές φορές.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο πρωθυπουργός, Anthony Albanese, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Peter Dutton, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, o υπουργός Μετανάστευσης, κ. Andrew Giles, η κα Linda Burney, υπουργός για τους αυτόχθονες Αυστραλούς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, k. Θόδωρος Λιβάνιος, η ομογενής υπουργός της Ν.Ν. Ουαλίας, ka Sophie Cotsis, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. Σταύρος Βενιζέλος, ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί βουλευτές και γερουσιαστές και πάνω από 200 εκπρόσωποι της Ομογένειας από όλη την Αυστραλία.
Ο πρωθυπουργός κ. Albanese, τόνισε τη σημασία των σχέσεων της Αυστραλίας με την Ελλάδα, και είπε ότι η Επανάσταση του ’21 υπήρξε “φάρος ελπίδας και ελευθερίας όλων των λαών”.
Επίσης, υπογράμμισε τους βαθύτατους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, που έχουν τις ρίζες τους σε κοινές αξίες και σφυρηλατήθηκαν σε διάφορες μάχες για την ελευθερία, όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Μίλησε, ακόμα, με θερμά λόγια για την Ομογένεια, αλλά και για την φιλία του με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, το ίδιο βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος θα δειπνούσε μαζί του στην πρωθυπουργική κατοικία στην Καμπέρα.
Με θερμά λόγια μίλησε και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Peter Dutton.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, που έκανε αναφορά στηνΕπανάσταση του ΄21, αλλά και στη συμβολή της Ομογένειας στην πολύπλευρη ανάπτυξη της Αυστραλίας.
Αναφέρθηκε επίσης και στην εκατοντάχρονη πορεία της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και στην αναμενόμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε λέγοντας ότι είναι «Αυστραλός πολίτης με ελληνική καρδιά».
Οι καλεσμένοι παρακολούθησαν παραδοσιακή ελληνική μουσική και χορό από το συγκρότημα Hellenic Dancers και σύντομα όλοι, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, χόρευαν ελληνικά.
Ιδιαίτερα διακρίθηκε στους ελληνικούς χορούς η υπουργός κα Clare O’Neil.
Η παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων, ηγετών της ελληνικής κοινότητας και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων υπογράμμισε τη σημασία της εκδήλωσης, επιβεβαιώνοντας την αμοιβαία δέσμευση για την καλλιέργεια ισχυρών διμερών σχέσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας.
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Γεωργανάς η εκδήλωση στην Ομοσπονδιακή Βουλή για να τιμάται η εθνική επέτειος της Ελλάδας, ίσως καθιερωθεί σε ετήσια βάση.