Το Taste Atlas το ξαναέκανε! Αυτή την φορά έκανε μία λίστα και μαντέψτε… συμπεριέλαβε δύο ελληνικές ετικέτες κρασιών και τρεις ελληνικούς καφέδες μέσα στα 100 καλύτερα ποτά στον κόσμο. Ενώ κάποια βρίσκονται στην κορυφή, κάποια άλλα δεν τα πήγαν όσο καλά όσο θα περιμέναμε. Ποιό είναι το ελληνικό κρασί που έκανε την διαφορά και αποθεώθηκε και ποιός ο καφές που βρέθηκε στα τάταρα;
Vinsanto
Στην 2η θέση το Taste Atlas κατέταξε το Vinsanto, ένα κρασί με καταγωγή από τη Σαντορίνη. Φτιάχνεται με λιαστά σταφύλια Ασύρτικο και Αηδάνι. Παρά το εκπληκτικά παρόμοιο όνομα, αυτό το ελληνικό κρασί δεν έχει πολλά κοινά με το πιο διάσημο Vin Santo από την Τοσκάνη. Τα σταφύλια λιάζονται για περίπου δεκατέσσερις ημέρες και στη συνέχεια ζυμώνονται και ωριμάζουν. Αυτό το κρασί παλαιώνεται σε δρυς για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό και πυκνό κρασί γεμάτο γεύση και πλούσιο σε αρώματα. Αν και και οι δύο ποικιλίες σταφυλιού είναι λευκής φλούδας, το Vinsanto θα αποκτήσει ένα λαχταριστό χρυσό χρώμα που τείνει να μετατρέπεται σε πιο σκούρες κεχριμπαρένιες αποχρώσεις καθώς το κρασί παλαιώνει.
Φρέντο Εσπρέσο
Στην 9η θέση ο αγαπημένος φρέντο εσπρέσο. Το Taste Atlas αναφέρει: «Ο φρέντο εσπρέσο είναι ένας απλός ελληνικός καφές που συνδυάζει εσπρέσο και πάγο. Σε αντίθεση με παρόμοιες ποικιλίες παγωμένου καφέ που σερβίρονται απλώς πάνω από πάγο, αυτή η ελληνική εκδοχή αναμειγνύει κυρίως τα δύο συστατικά μέχρι ο καφές να είναι ελαφρώς παγωμένος, λείος και κρεμώδης. Ο ελαφρώς παγωμένος καφές στη συνέχεια χύνεται πάνω από πάγο. Ο φρέντο εσπρέσο έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του 1990 και σήμερα, είναι βασικό ρόφημα σε όλη τη χώρα».
Φρέντο καπουτσίνο
Στην 61η θέση συναντάμε και τον φρέντο καπουτίνο. Το Taste Atlas αναφέρει: «Ο φρέντο καπουτσίνο είναι μια ποικιλία καφέ που προέρχεται από την Ελλάδα. Φτιάχνεται συνήθως με ένα διπλό σφηνάκι εσπρέσο, το οποίο πρώτα αναμειγνύεται με πάγο, στραγγίζεται και στη συνέχεια χύνεται πάνω από πάγο. Στη συνέχεια, το ποτό συμπληρώνεται με καλά παγωμένο γάλα που ανακινείται ή ανακατεύεται μέχρι να αποκτήσει μια ελαφριά, αφρώδη υφή. Ο φρέντο καπουτσίνο σερβίρεται παραδοσιακά σε ψηλά ποτήρια».
Naousa
Στην 63η θέση βρίσκεται το κρασί με ετικέτα «Naousa». Η Νάουσα είναι μια ελληνική ονομασία που βρίσκεται στην περιοχή της Μακεδονίας. Τα κρασιά που παράγονται με την ονομασία παρασκευάζονται αποκλειστικά από Ξύνομαυρο, το οποίο είναι ένα γηγενές ελληνικό σταφύλι που συχνά συγκρίνεται με το Pinot Noir και το Nebbiolo. Τα κρασιά Νάουσας εμφανίζουν την τέλεια ισορροπία τανινών, ζάχαρης και οξύτητας, ενώ τα τυπικά αρώματα και γεύσεις περιλαμβάνουν έναν σύνθετο συνδυασμό αλμυρών νότων που θυμίζουν συχνά σκούρα και κόκκινα φρούτα, ντομάτες, δαμάσκηνα, γη, καπνό, βότανα και μπαχαρικά.
Φραπές
Μάλλον όχι και τόσο καλά. Στην 79η θέση βρίσκεται ο φραπές και μάλλον μας απογοητεύει. Το Taste Atlas αναφέρει: «Αν και η λέξη φραπέ πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, αυτή η ελληνική ποικιλία καφέ εφευρέθηκε το 1957. Φτιάχνεται συνδυάζοντας τον στιγμιαίο καφέ με νερό και πάγο. Ο συνδυασμός συνήθως παρασκευάζεται σε σέικερ ή μίξερ χειρός, οπότε όταν το ρόφημα χύνεται σε ποτήρι, πρέπει να εμφανίζεται ένας αφρός από πάνω. Οι παραλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν γάλα ή γάλα εβαπορέ – όταν συχνά αναφέρεται ως φραπόγαλο. Παραδοσιακά, αυτός ο καφές σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι και διατίθενται τρεις βαθμοί γλυκύτητας».
https://www.intronews.gr/urbanlife/
Πηγή: Taste Atlas.com
*Photo Credits: Shutterstock