Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

…Γράφει ο Πάνος Καλουδάς

…Είναι από τις ιστορίες αυτές, που σε φορτώνουν, συναισθήματα. Και έντονο καμάρι. Μιας και είναι δομημένες, με νίκες. Μετά από τιτάνιους αγώνες. Με ήθος, μεγαλείο, απλότητα..

Τόση πολύ απλότητα.. Όση και η προσφορά.

Είναι από τις ιστορίες, που δεν γράφονται στα πρωτοσέλιδα.. Ενώ θα έπρεπε. Δεν γράφονται απλά γιατί δεν χωράνε μέσα στην ανούσια φλυαρία των πρωτοσέλιδων.

Μου έστειλε η φίλη μου η Γιώτα, ένα κείμενο για τον σπουδαίο μας αυτόν αθλητή. Δίνοντας μου και το έρεισμα. Να σκύψω και γω με ευλάβεια, πάνω από τον τόσο ιδιαίτερο αυτόν Μαραθωνοδρόμο μας.

Το Στέλιο Κυριακίδη.

Ο οποίος σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για την πατρίδα, εξαργύρωσε την νίκη του, με μια γενναιόδωρη προσφορά προς αυτήν. Προς την δοκιμαζόμενη πατρίδα. Κύπριος στην καταγωγή. Αδελφός..

Από τον Στατό Πάφου.

Γεννήθηκε στις 4 Μαϊου του 1910 Από νέος ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Με εξαιρετικές επιδόσεις.

Ήταν δρομέας ήμι-αντοχής. Και αντοχής. Και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας του Στίβου. Υπήρξε Πανελληνιονίκης, Βαλκανιονίκης ενώ έλαβε μέρος και σε δύο Ολυμπιάδες.

Του Βερολίνου 1936 και του Λονδίνου 1948…Γνωστός έγινε για την μεγάλη νίκη του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946..

Ήταν ο πρώτος αθλητής εκτός Αμερικής- Καναδά, που νίκησε τον Μαραθώνιο.

Ήταν δε και ο πρώτος δρομέας που χρησιμοποίησε χρονομετρητή χειρός Για ένα διάστημα το’36, παράλληλα με τον αθλητισμό, εργάσθηκε ως εισπράκτορας της Εταιρείας Ρεύματος.

Της κατοπινής ΔΕΗ

Το 1946, ύστερα από την τιμητική πρόσκληση των διοργανωτών ο Κυριακίδης, αποφασίζει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα και να συμμετάσχει στον περίφημο πεντηκοστό Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Μήκους 42.195 μέτρα Αδύναμος από την πείνα της κατοχής και αγύμναστος. Παρά τις αντίθετες γνώμες όλων και της συζύγου του, στις 4 Απριλίου 1946 επιβιβάζεται για πρώτη φορά σε αεροπλάνο. Και πετάει προς Αμερική.

Οι γιατροί και εκεί τον βρίσκουν εξαιρετικά αδύναμο. Με κίνδυνο και την ίδια του τη ζωή.

Ο Κυριακίδης επιμένει. »-Ήρθα να τρέξω για επτά εκατομμύρια πεινασμένους Έλληνες» δηλώνει. Και δεν κάνει πίσω Είχε να αντιμετωπίσει εξαιρετικά γυμνασμένους και καλό-ζωησμένους συναθλητές του.

Αυτός ο αδύναμος και ταλαίπωρος άνθρωπος. Του οποίου οι γιατροί του συνιστούσαν αποχή. »–Θα τρέξω είπαμε για την Ελλάδα.

Και θα τα καταφέρω» τους είπε. Το πάλεψε Μάτωσε μέσα του κι έξω του. Δάγκωνε τα χείλη του. Με τις γροθιές του σφιγμένες. Του φώναζαν οι ομογενείς »-Στελάρα για την Ελλάδα μας…» Και γι αυτήν μοναχά τα κατάφερε.

Φθάνοντας στο τέρμα νικητής φώναξε, »For Greece» (Για την Ελλάδα) Οι Αμερικανοί τον αποκάλεσαν »Απόγονο του Φειδιππίδη» Και όταν λίγο μετά τον ρώτησαν τι να κάνουν γι αυτόν εκείνος τους απάντησε. << Για μένα τίποτα.

Μόνο για την Ελλάδα>> Του πρότειναν πολλά λεφτά να μείνει εκεί να αγωνίζεται. Του πρότειναν ρόλους, στο Χόλιγουντ Να γίνει ηθοποιός Αδιαφόρησε για τα πάντα

Και μόνο ένα τον απασχολούσε. Που το έλεγε και το ξανάλεγε. »-

Την Ελλάδα μην ξεχάσετε. Οι Έλληνες πεινάνε. Σας παρακαλώ..»

Ο Τζόνυ Κέλυ ο διάσημος Μαραθωνοδρόμος, που ήταν ο επικρατέστερος και τελικά ήρθε δεύτερος, σε ερώτηση σχετική με την μη πρωτιά του απάντησε. »

-Πώς θα μπορούσα να νικήσω ένα τέτοιο αθλητή;

Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου. Και κείνος για μια ολόκληρη χώρα. Για την πατρίδα του..» Η στάση του Έλληνα αυτού αθλητή συγκίνησε μια ολόκληρη ήπειρο.

Μα και όλη την ανθρωπότητα.

Ο φτωχός και αδύναμος αθλητής, που νίκησε ιερά τέρατα του στίβου κι έδωσε ένα τεράστιο μάθημα ανδρείας και αλτρουισμού Που αρνήθηκε τιμές, δόξες, μεγαλεία.. Και το μόνο που ζήτησε ήταν..»

-Την Ελλάδα μην ξεχάσετε.

Πεινάνε οι Έλληνες. Αυτό μοναχά σας ζητώ».. Και είχε αποτέλεσμα η έκκληση του αυτή. Και από την ομογένεια

Και από την ίδια την Αμερικάνικη κυβέρνηση που ακούγοντας τον έστειλε μια ικανοποιητική βοήθεια.

Μια ιστορία ζωής. Που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Απλά γιατί αυτή είναι η Ελλάδα..

Έτσι έδωσε όλα τα ιστορικά της μαθήματα ήθους αντρείας και λεβεντιάς. Έτσι ξεχώρισε. η χώρα αυτή.

Με τέτοιυς απλούς, μα τόσο ξεχωριστούς Κυριακίδηδες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά