Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Μάνος Κιλημάντζος

Την εποχή του χαλκού, στον Αργολικό κάμπο κυριαρχούσαν 3 κέντρα . Πρώτες και καλύτερες οι Μυκήνες, μετά η Τίρυνθα και τέλος η Μιδέα (από την οποία δυστυχώς δεν απομένουν πολλά πράγματα).
Λίγο έξω από το Ναύπλιο, η ακρόπολη της Τίρυνθας περιμένει! Και πάλι η μαγεία των Μυκηναίων είναι παρούσα. Με ιδρυτή τον Προίτο και ονομαστότερο άρχοντά της τον ημίθεο Περσέα , γιό του Δία και της Δανάης. Και βέβαια μην ξεχνάμε τον Ηρακλή που κι αυτός κατάγεται από την Τίρυνθα!


Μπαίνω μέσα , τριγυρνάω στα τείχη, ανεβαίνω στην κορυφή όπου κλασσικά υπάρχουν τα ίχνη του μεγάρου και του τεμένους.
Κι εδώ ξαναζωντανεύουν οι αρχόντοι και οι κυράδες τους, τα όπλα και οι πανοπλίες, οι όμορφες και πολύχρωμες τοιχογραφίες! Παλιότερα που είχα επισκεφτεί τον χώρο, είχα εντυπωσιαστεί από τις στοές (σύριγγες τις αποκαλούν οι αρχαιολόγοι)που υπήρχαν στα τείχη. Ειδικά στην κάτω ακρόπολη και διαμπερώς στα τείχη, μακριές στοές, που πήγαιναν σε υπόγειες πηγές εξασφαλίζοντας την ύδρευση, κλασσικά θολωτές κατά την Μυκηναϊκή τεχνοτροπία και μάλιστα οι ογκόλιθοι της βάσης ήταν γυαλισμένοι λες και τους είχες λουστράρει! Τότε είχα ρωτήσει και μου είπαν ότι επί τουρκοκρατίας οι βοσκοί έβαζαν εκεί μέσα τα πρόβατα για προστασία και αυτά τρίβονταν στους ογκόλιθους, οπότε το μαλλί σε συνδυασμό με το λίπος των προβάτων (σαργιά το λένε) τους γυάλισε! Όμως… εκείνες οι στοές είναι κλειστές χρόνια τώρα, για εργασίες που εκτελούνται… Αποζημίωσή μου η ύπαρξη μιας ακόμη στοάς στην μέση ακρόπολη, όχι προσβάσιμη, αλλά έστω προσιτή.
Το τέλος της ακρόπολης ήρθε περίπου το 1200 π.χ. όταν καταστροφικός σεισμός και η μεγάλη πυρκαγιά που την ακολούθησε, έβαλε τέλος στην κατοίκησή της.
Τελείωσε και αυτή η επίσκεψη.
Ναι! Πάντα φεύγεις «γεμάτος» από μία Μυκηναϊκή ακρόπολη!

Φωτογραφίες :
https://photos.app.goo.gl/ZQrneLqLZGn69Zzg6

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ ΜΑΝΟΣ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά