Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

..ΜΕ ΤΗΝ «Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΡΟΝΟΥ» του ΜΑΝΟΥ ΚΙΛΗΜΑΝΖΟΥ
…Γράφει ο Πάνος Καλουδάς.
…Προχθές, στην υπέροχη αίθουσα Μπόγρη, του δημαρχείου της Σαλαμίνας μας, υποδεχτήκαμε μια μοναδική πνευματική κατάθεση. Ένα έργο προσφοράς, στην λογοτεχνία μας. Το εξαιρετικό βιβλίο, που έγραψε ο καλός μου φίλος, Μάνος Κιλημάντζος.
Την «Αίθουσα του Χρόνου»… Όπου είχα την τιμή να είμαι προσκαλεσμένος από τον Μάνο, στο τραπέζι της παρουσίασης. Για να δώσω κι εγώ το δικό μου στίγμα κρίσης, στο υπέροχο αυτό πόνημα.
Που η τελειότητα του, ο πλούτος των εικόνων που σκιαγραφεί, με τόση ικανότητα ο λόγος, δεν κρύβω πως λίγο με δυσκόλεψε, στην δυναμική και στην δίκαιη προσέγγιση, που θα έπρεπε να έχει η αναφορά μου.
Γιατί σε κάθε παράγραφο, σε κάθε σημείο της ανάγνωσης μου, μια μέρα πριν πάω στην παρουσίαση, ο γοητευτικός τροπος της γραφής, με είχε πλημμυρίσει με υπεροχα συναισθήματα.
Ο τέλειος και καθαρά προσωπικός τρόπος της περιγραφής, με γέμισε θαυμασμό. Μα και η ισορροπία στην θεματική προσέγγιση. Που με τόση ικανότητα ξεδιπλώνει ο συγγραφέας.
Με μια άψογη και περιεκτική γραφή, με έναν θαυμάσιο και απέραντα σαγηνευτικό λόγο, που κυριαρχεί το μέτρο και η αριστουργηματική ανάπτυξη, ο Μάνος κάνει μια βαθιά βουτιά στην ιστορία. Με έναν ευχάριστα άναρχο κωδικό σημειολογικής σειράς.
Ένα βιβλίο που δεν διαβάζεται απλά. Μα ρουφιέται, έτσι, λαίμαργα. Με μια απρόσμενη βουλημία… Μετά από μια παρακαταθήκη 94 βιβλίων που έχω στο ενεργητικό μου και με άπειρες βραβεύσεις, ακόμα κι από την Ακαδημία Αθηνών, πολύ συχνά λαμβάνω προσκλήσεις για να αποτελέσω μέρος της παρουσίασης, ενός βιβλίου, πάνω στο βήμα. Ε, δεν το κρύβω, αυτό το βιβλίο, του Μανου, το χάρηκα πραγματικά κι ένοιωσα τιμή που ήμουν εκεί να πω κι εγώ τα δύο μου λόγια.
Το βιβλίο έχει τον τίτλο «Η αίθουσα του χρόνου» Και είναι από τις εκδόσεις Τσουκατου.
Είναι το πρώτο βιβλίο του Μάνου. Που του ανοίγει τον δρόμο για πολλά ακόμα τέτοια λογοτεχνικά διαμάντια. Τον Μάνο, τον τίμησαν πολλοί, που έδωσαν με την παρουσία τους, μέσα στην αίθουσα έναν έντονο παλμό.
Στην αίθουσα διέκρινα την αντιδήμαρχο πολιτισμού, την υπέροχη κυρία Καρνέζη. Τον δήμαρχο κ. Παναγόπουλο, που μας τίμησε με την παρουσία του. Παρά τον αρκετό φόρτο εργασίας, που προφανώς είχε ο άνθρωπος, καθώς το κινητό του δεν σταμάτησε να τον απασχολεί.
Διέκρινα ακόμα, την πολιτευτή της β’ Πειραιά την κ. Μαργαρίτα Αβραντίνη, την καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Σορβοννης και ιστορικό, την κ. Ευανθία Μιχάλαινα Λατανιωτη, μια φίλη που την αγαπώ και την εκτιμώ πολύ. Ήταν ακόμα ο Φίλιππος Καρακώστας με την κάμερα του, ο επιχειρηματίας Θεόφιλος Τσιτσιμπάκος, η κ. Αναστασία Κουκουμάνου.
Και πολλοί ακόμα που δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή. Κλείνοντας να πω ένα ακόμα μπράβο, στον Μάνο, για το υπέροχο βιβλίο που έγραψε. Και να του ευχηθώ, καλή συνέχεια.
Για πολλά πολλά ακόμα τέτοια κοσμήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά