Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Απο τον Φιλιππο Καρακωστα

Καρδαμύλη μια πανέμορφη Μανιάτικη Γωνια ..  που ειχα την Χαρα να επισκεφτώ και να φωτογραφήσω για το ΣΑΛΑΜΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Μια ακομα περιοχη με πανάρχαια  Ιστορια και πανεμορφη φυση που πλεον ο τουρισμος ειναι μετα την ελαιοπαραγωγή η κυριότερη πηγη εισοδήματος..

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΡΔΑΛΥΛΗΣ

Περιποιημένη με καθαρους δρομους και αξιοποιημένες της ιστορικές γωνιες της  η Ιστορικη Καρδαμύλη οπως …….

 …   Η Παλιά Kαρδαμύλη

Το όνομά Καρδαμύλη προέρχεται από τα πολλά κάρδαμα που υπήρχαν στην περιοχή. Κατά το παρελθόν συναντάται και με το όνομα Σκαρδαμούλα. Η Καρδαμύλη, πόλη της αρχαίας Λακωνίας, θεωρείται ότι υφίσταται από την προϊστορική εποχή. Αναφέρεται από τον Όμηρο ως μία από τις επτά πόλεις που ο Αγαμέμνων υποσχέθηκε να παραχωρηθεί στον Αχιλλέα για να τον εξευμενίσει για την απόσπαση της Βρισηίδας, κατά την εκστρατεία στην Τροία, ώστε να πειστεί να επιστρέψει στη μάχη.

Συγκεκριμένα: «Επτά, δε ού δώσω ευναιόμενα πτολίεθρα Καρδαμύλην, Ενύπην τε και Ιρήν πιήσεον, Φηράς τε λαθέας ήδι Ανθειον βαθύλεμον καλήν τι Αίππειαν και Πήδασον Αμπελόεσσειν» Ομήρου Ιλιάδα Ι στίχ. 149 – 151 (Με επτά καλοκατοίκητες θα τον προικίσω χώρες, με την πολύχλοη Ιρή, Ενύπην, Καρδαμύλη, με τις θεοφοβούμενες Φαρές, την Ανθείαν με πλούσια λιβάδια και την καλή την Αίπεια, την ΙΙήδασο με τα πολλά αμπέλια).

Μόνον η Καρδαμύλη και η Κυπαρισσία  από τις πόλεις του Μυκηναϊκού Βασιλείου του Νέστωρος έχουν κρατήσει το ίδιο όνομα στο πέρασμα των χιλιετιών.

Η Καρδαμύλη, αρχικά, δεν αποτέλεσε μέλος του Κοινού των Λακεδαιμονίων (μετονομάστηκε σε Κοινό των Ελευθερολακώνων μετά το 22 π.Χ.). Μετά τη μάχη των Λεύκτρων (371 π.Χ.) η περιοχή δεν ελέγχεται από τη Σπάρτη, αλλά από τους Μεσσήνιους, κατά τις αποφάσεις του Θηβαίου Επαμεινώνδα.

 

Στο Κοινό η πόλη συμμετέχει από το 146 π.χ. Όμως, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος επειδή το Γύθειο και οι άλλες παραλιακές πόλεις είχαν αποχωρισθεί από τη Σπάρτη, παραχώρησε την Καρδαμύλη στους Σπαρτιάτες για να την χρησιμοποιήσουν ως επίνειο. Συνδεόταν με τη Σπάρτη μέσω της Βασιλικής Οδού, τμήματα της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα.

 

Μεσαιωνική Kαρδαμύλη 

Το οχυρωμένο συγκρότημα των Μούρτζινων – Τρουπάκηδων βρίσκεται σε θέση που εξασφαλίζει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως το συνδυασμό υψώματος αμυντικού χαρακτήρα με την ύπαρξη φυσικού λιμανιού και αποτελούσε οχυρωμένη κατοικία καπετάνιου της Έξω Μάνης. Η ιστορία του γένους των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων χάνεται στο θρύλο.

Ο γενάρχης τους Μιχαήλ Παλαιολόγος εμφανίζεται στην περιοχή στα τέλη του 17ου αιώνα, όταν αναγείρονται και τα πρώτα κτήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη γραπτή μνεία του ονόματος του γίνεται σε επιγραφή κρήνη στην Πάνω Καρδαμύλη, που έκτισε ο γιος του Παναγιώτη το 1734.

Σήμερα, στο οχυρό συγκρότημα στεγάζεται Μουσείο – σταθμός ενημέρωσης των επισκεπτών για την πολιτισμική κληρονομιά της Μάνης. Στην οχυρή κατοικία («οντά») του συγκροτήματος φιλοξενείται μόνιμη έκθεση με θέμα «Μανιάτικοι οικισμοί», η οποία περιλαμβάνει πλούσιο εποπτικό υλικό και λίγα χαρακτηριστικά αντικείμενα.

Ο ναός του Αγ. Σπυρίδωνα, ο πολεμόπυργος, το ελαιοτριβείο και ο εξωτερικός περίβολος αποκαταστάθηκαν πρόσφατα (2014).

1. Εξωτερικός αμυντικός περίβολος – Τοξωτή κεντρική πύλη. 2. Σιδηρουργείο. 3. Πυργόσπιτο (οντάς) / Μουσείο.

4. Μαγειρείο. 5. Στέρνα. 6. Εσωτερικός αμυντικός περίβολος. 7. Πολεμόπυργος. 8. Καμαροσκέπαστο κτίριο βοηθητικών χρήσεων.

9. Ελαιοτριβείο. 10. Μεσαίος αμυντικός περίβολος. 11. Λαχανόκηπος. 12. Ναός Αγίου Σπυρίδωνα.

Κατά την περίοδο της κυριαρχίας των Τρουπιάνων (18°-19° αι.) στην Καρδαμύλη αναπτύσσεται έντονη πειρατική δραστηριότητα. Ακόμα και στην καποδιστριακή περίοδο αποτελούσε καταφύγιο ξένων πειρατών.

Στις 06/01/1821 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταφθάνει από την Ζάκυνθο και φιλοξενείται στον πύργο του Παναγιώτη Τρουπάκη (Μούρτζινου).

Ο σκοπός της επίσκεψης του  ήταν η οργάνωση του απελευθερωτικού αγώνα. Στις 21/03/1821 ξεκίνησαν από την Καρδαμύλη για την κατάληψη της Καλαμάτας.

Ο τάφος των Διόσκουρων

Ακολουθώντας το μονοπάτι από την Παλιά Καρδαμύλη προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας, συναντάμε δύο ορθογώνιες κοιλότητες η μία δίπλα στην άλλη, λαξευμένες σ’ ένα κάθετο βράχο. Βάση της παράδοσης πρόκειται για τον τάφο των Διόσκουρων (Κάστορας και Πολυδεύκης), των μυθικών παιδιών της βασίλισσας της Σπάρτης Λήδας και του Δία. Κατά μια άλλη παράδοση ο τάφος αυτός ανήκει στους ήρωες Νικόμαχο και Γόργασογιούς του θεραπευτή Μαχάονα που συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο.

Η Κρηνη των Παλαιολόγων και η Βυζαντινο Υδραγωγείο

Μνημειώδες κρηνιακο σύμπλεγμα  που υδρευε την Παλια Καρδαμυλη πλησίον στο  οχυρωμένο συγκρότημα των Μούρτζινων – Τρουπάκηδων

Το νησάκι Μερόπη

400 μ. από το λιμάνι του Άι Γιάννη, βρίσκεται ένα  μικρό καταπράσινο νησάκι. Πρόκειται για τη νήσο Μερόπη. Η έκταση του είναι 35 στρέμματα όπου βρίσκονται ερείπια κτισμάτων και τειχών της μεταβυζαντινής περιόδου. Στην Μερόπη βρίσκεται επίσης και ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου που χρονολογείται γύρω στο 1779Στο νησάκι κατοικούσαν ενετοί μέχρι το 1818 περίπου, ενώ ο εορτασμός της εκκλησίας γίνεται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου.

Η Παράξενη και πανέμορφη   παραλια

Κάνοντας την βολτα μας στην πανέμορφη βοτσαλωτή παραλια της Καρδαμυλης  οπου τα δεντρα ειναι σχεδόν μεσα στην θαλασσα βρεθήκαμε με  ενα κομματι παραλιακο  περιπου χιλιων μετρων μηκους  οπου σου θυμίζει περιοχη με λαβα … με γεωλογικούς σχηματισμούς που μονο η φυση μπορεί να δημιουργήσει ..

Βραχια σε περίεργους σχηματισμούς κοφτερά σαν μαχαιριά ..

Μια Αγρια παραλιακή ομορφιά   που  πραγματικά ειναι  αξιοθαύμαστο αυτο η φυση εχει δημιουργήσει ..

Απο τον Φιλιππο Καρακωστα

Επιμέλεια και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ

ΠΗΓΕΣ :    Ιστορικα στοιχεία λάβαμε    : τα ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ & https://www.kardamilivillas.gr/k

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά