Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Η έκθεση «εκ του οράν το εράν» από τον Δημήτρη Λαζάρου στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο .
  Γράφει ο κριτικός τέχνης και λογοτεχνίας ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΆΣ
Eως τις 24 Φεβρουαρίου 2024 έχει διάρκεια η νέα έκθεση που διοργάνωσε ο εκπαιδευτικός και διοργανωτής εικαστικών εκθέσεων Δημήτρης Λαζάρου στο χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου στο Κολωνάκι .
Το project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ συνεχίζεται με την πέμπτη ομαδική εικαστική έκθεση στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου με θέμα την αρχαία Ελληνική φράση «εκ του οράν το εράν» που σημαίνει ότι από αυτά που βλέπουμε (δημιουργείται) ο έρωτας.
Οι δημιουργοί που συμμετέχουν υπεισέρχονται έντονα στην θεματολογία και εκφράζουν κείμενα ,πεπραγμένα και πορείες που λειτουργούν παράλληλα ως ισχυρά εργαλεία απόψεων και καταθέσεων. Η εσωτερική περιδιάβαση τους ενορχηστρωμένα αλληλεπιδρά εκτενέστερα μέσα από εκφάνσεις εντρύφησης και διαπραγμάτευσης που προκαλούνται καταλυτικά από τις συγκλίνουσες μαρτυρίες.
Με ηθογραφική ρυθμικότητα κάθε καλλιτέχνης εντάσσει τις αυτόνομες και αυτούσιες κλίμακες του στο διακριτό αντίκτυπο μιας διάταξης που χαρτογραφεί πτυχές καίριων διαβαθμίσεων.
Ανακαλύπτει και αποκαλύπτει βαθυστόχαστα περιεχόμενα δεδομένων με πυρήνες τεχνοτροπιών και φιλοσοφίες ζωής καθώς και με σημαντικά στοιχεία από το σημερινό και παρελθοντολογικό σημαινόμενο , από την επάρκεια της υπαρξιακής φύσης.
Αφομοιώνουν με ευκρίνεια τα επίπεδα μιας εύλογα προχωρημένης παραστατικότητας και μιας έννοιας που κινητοποιεί τις αρμονικές κατανύξεις. Η αισθητική παρέμβαση που χρησιμοποιούν συμπληρώνεται με ιδιάζουσες διαβαθμίσεις αξιώσεων που αναπαράγουν επεμβάσεις απέναντι στην συνειδητή υφή της έμπνευσης.
Ο συνειρμικός κόσμος της εικαστικής γραφής τους διεισδύει ευπρόσδεκτα σε μια συλλογικότητα που κατευθύνει τα μοτίβα οριοθέτησης.
Οργανώνουν ευρηματικά έναν πολύσημο κύκλο διατυπώσεων με μορφική οντότητα που συντονίζει την ογκολογική βαρύτητα.
Η θέαση των πτυχών που επισυνάπτουν παραθέτει με πειστικότητα στιγμές ποικίλων όψεων που προέρχονται από στοχαστικές σκέψεις. Απεικονίζει αντιστίξεις και αποστολές,μια σημειογραφία με αρχετυπικές εικόνες που παραπέμπουν σε νοηματικές αναφορές , σε σχήματα απόδοσης και εξέλιξης ,που εμπεριέχουν ενοποιητικές γραμμές.
Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου, ο οποίος σημειώνει σχετικά με την έκθεση:
«Όσα βλέπουμε από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο άνθρωπος είναι μια συνεχή αποκάλυψη για τον ίδιο. Όμως ο άνθρωπος είναι και εμπειρίες, είναι και συναίσθημα. Και ένα από τα συναισθήματα που μπορεί να σημαίνει χαρά αλλά και πόνο που διδάσκει, μεταμορφώνει και εξελίσσει είναι και ο έρωτας. Έρωτας που τη φλόγα του την αισθανόμαστε με την πάροδο του χρόνου ή έρωτα που ένα βλέμμα αρκεί να καθηλώσει την ψυχή. Αυτόν τον έρωτα που σε καθηλώνει, που σε τονώνει, σε θρέφει με εικόνες και συναισθήματα, σε απομονώνει, σε μαθαίνει, σου αποκαλύπτει και σε δεσμεύει προκαλεί η ΤΕΧΝΗ.
Τον έρωτα που δε μπορεί να διαχειριστεί ένας καλλιτέχνης, αλλά τον αφήνει εκούσια ή ακούσια να τον παρασύρει στη δημιουργία. Και η δημιουργία είναι φως για τον ίδιο και τροφή για τους άλλους.
Από αυτά που βλέπουμε (δημιουργείται) η ΤΕΧΝΗ ή μάλλον η ΖΩΗ!!!»
Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Irina Bodryaga – Jocasta M. – Jolanta Rutkowska – Maria Papa – Natalia Nika – Stella Papa – Tinatin Adamia – Θεόδωρος Ελευθεριάδης – Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου – Δημήτρης Κατσαβέλης – Σελίνα Κρητικού – Νίκη Κυριάκη – Ευαγγελία Λιάσκου – Σοφία Νάκη – Αθηνά Νταναβάρα – Γιώργος Ξευγένης – Μαρία Πατσούνη – Θοδωρής Τριφύλλης – Τιμολέων Τσίλης – Αριστείδης Χρυσανθόπουλος
Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στις 6μ.μ. παρουσιάστηκε με η εκδήλωση «Το Ρέικι στη ζωή μας» από τη συμμετέχουσα εικαστικό Natalia Nika η οποία είναι Δασκάλα Ουσούι Ρέικι Ρυόχο, Μάστερ Δασκάλα Καρούνα Ρέικι, Σιχάν Κόμιο Ρέικι Δο, Διπλωματούχος Μάστερ Δασκάλα Ρέικι στην Ρωσία και μέλος του Παγκόσμιου Συλλόγου των Επαγγελματιών του Ρέικι.
Το σύστημα Ρέικι είναι πάρα πολύ απλό και προσιτό για όλους τους ανθρώπους. Αυτό το σύστημα είναι προσωπικής, πνευματικής ανάπτυξης και η στην πρακτική του χρησιμοποιείται η Ζωτική ενέργεια του Σύμπαντος, η ενέργεια του Ρέικι. Ο σκοπός αυτού του συστήματος είναι να αφυπνίσει σε ένα άτομο την έμφυτη και την φυσική του ικανότητα για αυτό ίαση με το άγγιγμα των χεριών. Κάθε άνθρωπος έχει αυτή την ικανότητα, αλλά επειδή δεν γνωρίζει ότι την έχει, δεν την χρησιμοποιεί πια κι έτσι αυτή η ικανότητα έχει χαθεί ή είναι «σε αναμονή». Κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος έχει μνήμη και για αυτό το λόγο όταν πονάμε, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε τις παλάμες μας στο πονεμένο σημείο. Γιατί όμως μας έχει μείνει μόνο η αυτόματη αντίδραση των χεριών, αλλά δεν επέρχεται η θεραπεία; Θα το ανακαλύψουμε στην παρουσίαση. Θα μάθουμε επίσης «Τι είναι το Ρέικι», «Πώς λειτουργεί», «Που εφαρμόζεται», «Ποια οφέλη έχουμε από το Ρέικι».
ΕΛΛΗΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Πλ. Κολωνακίου 2, 4ος όροφος
Κολωνάκι, Αθήνα
(Είσοδος δίπλα στην τράπεζα Πειραιώς)
Ημέρες και Ώρες λειτουργίας Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τετάρτης): 5 – 9 μ.μ., Σάββατο: 12 – 4 μ.μ., Τετάρτη, Κυριακή: ΚΛΕΙΣΤΑ
EΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά