Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Η ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΙΔΕΑΣ

ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙΤΗΔΙΒΑΡΗ-ΒΑΛΑΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ

Κατά τη Μυκηναϊκή εποχή υπήρχαν αρκετοί οχυρωμένοι οικισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά πραγματικά μεγάλες ακροπόλεις με τη χαρακτηριστική κυκλώπεια οχύρωση θεωρούνται οι Ακροπόλεις των Μυκηνών, της Τίρυνθας και της Μιδέας στην Αργολίδα, των Αθηνών στην Αττική και του Γλα στη Βοιωτία.

Η οχυρωμένη ακρόπολη, που αποτελεί το γνωστότερο και το πιο εντυπωσιακό δημιούργημα της Μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής, είναι η περιοχή επάνω σε βατό, αλλά σημαντικό ως προς τη στρατηγική του θέση λόφο, που περικλείεται από ισχυρά κυκλώπεια τείχη.

Τα πρότυπα που ενέπνευσαν τους Μυκηναίους για τη δημιουργία του οχυρού αυτού του τύπου βρίσκονται πιθανότατα στην Ανατολή, κυρίως στο κράτος των Χετταίων.
Οι κυκλώπειες ακροπόλεις είναι ουσιαστικά οχυρωμένα ανακτορικά συγκροτήματα, επειδή ο χώρος μέσα σε αυτές καταλαμβάνεται από το επιβλητικό ανάκτορο και διάφορα εξαρτημένα από αυτό κτήρια, όπως εργαστήρια, αποθήκες, ξενώνες, κατοικίες αξιωματούχων, ακολούθων και τεχνιτών, ιερά και άλλα οικοδομήματα που είχαν σχέση με τη λειτουργία του ανακτόρου.

Οι χώροι αυτοί, κατανεμημένοι σε διάφορα οικοδομικά σύνολα με καθορισμένες χρήσεις, ήταν κτισμένοι σε μεγάλη έκταση, σε διαφορετικά άνδηρα και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με ένα πολύπλοκο σύστημα από δρόμους, διαδρόμους, αυλές, κλίμακες και αναβάθρες.

Το ανάκτορο δέσποζε στο ψηλότερο σημείο της ακρόπολης και ο κυριότερος χώρος του ήταν το λεγόμενο Μέγαρον, μια μεγάλη αίθουσα, που ονομάζεται δόμος, στην οποία οδηγούσε προστώο και προθάλαμος.

Η αίθουσα αυτή, όπου βρισκόταν ο θρόνος του ηγεμόνα, εχρησιμοποιείτο για επίσημες τελετές και ιεροπραξίες.
Ο οχυρωμένος χώρος των ακροπόλεων καταλάμβανε την κορυφή και μέρος της πλαγιάς του λόφου. […] (Από την έκδοση)

https://www.politeianet.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά