Περί πολιτισμικής Μνήμης και πολιτισμικής πολιτικής ο Λογος.
Απο τον Γεώργιο Σκλαβούνο
Η Κέρκυρα ως μήτρα Εθνικής Μουσικής Σχολης και Ελληνικής Συμφωνικής Μουσικής.
Για παραδειγμα :Η θαμμένη στην Λήθη μορφή του Γεωργίου Λαμπελέτ (1875-1945)αποτελεί απο μόνη της επαρκή τεκμηρίωση αυτής της αλήθειας.
Τα Επτάνησα ,//τα πολλαπλώς παραξηγημένα//Επτάνησα ,υπήρξαν ο τόπος της Εθνικής μας ανασυγκρότησης και πολιτισμικής μας συνειδειτοπίησης .Τόπος τεκμηρίωσης της συνέχειας του Ελληνικού πολιτισμού. Ανασυγκρότητησης και συνειδητοποίησης αναγκαίας και σήμερα περισότερο απο ποτέ.
Ισως μια γουλιά απο το <ελιξήριο της μνήμης >του τοπικού πολιτισμού, μπορεί να αποκαλύπτει τον αναστάσιμο Μίτο και τον Μιτο της εξόδου απο τον λαβύρινθο…..των καιρών μας.
Και για να αποφύγω τον κίνδυνο εύκολων κατηγοριών τοπικισμού και προγονολατρείας επιτρέψτε μου να αρχίσω τις αναφορές μου στον Λαμπελέτ με ενα παλιότερο κειμενάκι που του αφιέρωσε ο μη τοπικιστής και μη προγονολάτρης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.
///Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 1999ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Σελίδα 22
Μουσική.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΕΛΕΤ, ο αγνοημένος
Στην πατρίδα μας είναι συνηθισμένο φαινόμενο να αγνοούνται εν ζωή και πολλές φορές να διώκονται για τις ιδέες τους σημαντικοί δημιουργοί. Αυτό το ξέρουν πολλοί που ανήκουν στις τάξεις της Αριστεράς, αλλά και άλλοι που το πρωτοποριακό τους έργο πείραξε, ενόχλησε κατεστημένες καταστάσεις και απόψεις.
Ενας αγνοημένος και καλλιτεχνικά κυνηγημένος δημιουργός ήταν ο Γεώργιος Λαμπελέτ. Κερκυραίος Μουσουργός που πέθανε αγνοημένος στην Αθήνα το 1945.
Ηταν ίσως ο πρώτος που προσπάθησε να δημιουργήσει «Εθνική Μουσική Σχολή» και «Ελληνική Συμφωνική Μουσική», σαν συνθέτης και συγγραφέας μουσικοθεωρητικών κειμένων αυτό επιδίωξε.
Συγκρούστηκε με τους τότε «υπεύθυνους» του Πολιτισμού οι οποίοι απαγόρευσαν στη μία ορχήστρα που υπήρχε τότε στην Αθήνα να παίξει τα έργα του.
Το ελληνικό συμφωνικό του έργο «Γιορτή» ολοκληρώθηκε το 1901.
Το 2000 θα έχουν περάσει περίπου 100 χρόνια από τη δημιουργία του έργου «Γιορτή», ίσως του πρώτου καθαρού ελληνοσυμφωνικού έργου. Το νέο έτος ας γίνει αφετηριακή χρονιά για να γνωρίσουν οι Ελληνες τον πρωτεργάτη της Εθνικής μας Μουσικής.
Συνθέτης – Καθηγητής
Γιώργος ΜΗΝΑΣ////
Θα επανέλθουμε συντομότατα στον Λαμπελέτ .Ομως αξιζει να ρίξετε μια ματιά τον τρόπο με τον οποίο οι Κεφαλονίτες τιμούν τον Διονύσιο Λαυράγκα τον συνοδοιπορο του Λαμπελέτ .