Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Το κληροδότημα της Ρέας
Νατάσα Πιστοφίδου
Αυτοέκδοση
ISBN: 978-960-93-9204-4

«Ο  χρόνος κυλά. Και οι άνθρωποι περνούν και χάνονται»

Μια οικογένεια Ελλήνων του Πόντου υποχρεούνται να αφήσουν για πάντα το Μπακού εξαιτίας των ιστορικών γεγονότων της Σοβιετικής Ένωσης και να εγκατασταθούν στην Θεσσαλονίκη για ασφάλεια. Εντούτοις εκεί θα βιώσουν τον Εμφύλιο.
Μια ευγενή εποχή αξιών με ήθη και έθιμα που σήμερα φαντάζουν πως ξεπροβάλλουν σαν παραμύθι μέσα από τις ομίχλες των χρόνων όπου λησμονήθηκαν.

«Όταν οι ανάγκες κατευνάζονται, τότε έρχεται η εμπιστοσύνη. Όταν η εμπιστοσύνη εδραιώνεται, τότε έρχεται η εκτίμηση. Και μετά την εκτίμηση τα πάντα είναι δυνατά στις σχέσεις των ανθρώπων»

Το κληροδότημα της Ρέας, εστιάζεται περισσότερο στις δυναμικές γυναίκες της οικογένειας, οι οποίες ήρθαν αντιμέτωπες με τις φρικαλεότητες πολύ σκληρών συνθηκών που προκλήθηκαν από τα πολιτικά τότε γεγονότα. Γυναίκες οι οποίες προκειμένου να σώσουν την οικογένεια τους, αναγκάστηκαν να κάνουν  στην άκρη τα συναισθήματα τους και να λειτουργήσουν με την σκληρή λογική για να επιβιώσουν. Γυναίκες που αγαπήθηκαν πολύ μα δεν αγάπησαν ή δυσκολεύτηκαν να αγαπήσουν. Γυναίκες που ο μικροκαμωμένος σωματότυπος τους σε ξεγελά και νομίζεις πως είναι εύθραυστες σαν πορσελάνη, εντούτοις όμως δεν σπάνε ποτέ. Αυταρχικές αλλά και πανέξυπνες, ικανές να κρατήσουν μια ολόκληρη επιχείρηση, πράγμα ανήκουστο για τα αυστηρά δεδομένα εκείνης της συντηρητικής εποχής.

«Στην ζωή πρέπει να μάθουμε να δεχόμαστε τις αλλαγές, αλλιώς δεν έχουμε ελπίδα να προχωρήσουμε μπροστά»

Η ιστορία τους με δίδαξε πολλά και ταυτίστηκα με τις ηρωίδες. Έκλαψα μαζί τους. Βίωσα κι εγώ τις φοβερές απώλειες. Αισθάνθηκα τον πόνο στην ψυχή τους. Ταξίδεψα επίσης σε ιστορικές θάλασσες και ένιωσα την αγωνία τους για την καινούρια ζωή που τις περίμενε μετά τις τρικυμίες τους.
Μόνο σεβασμό και θαυμασμό ένιωσα για εκείνες…


«Ο σεβασμός δεν είναι απόρροια των κανόνων και των πρέπει. Ο σεβασμός κερδίζεται μέσα από πράξεις»

Η συγκλονιστική πένα της συγγραφέως είναι πέρα για πέρα αληθινή και βγαλμένη από το απύθμενο της ψυχής της. Η γραφή και ο λόγος της καθαρός, ώριμος και άψογος και ας είναι νέα στον χώρο της λογοτεχνίας. Στο εξώφυλλο του βιβλίου απεικονίζονται δύο από τις ηρωίδες του βιβλίου καθώς και το ιστορικό βραχιόλι με την συγκινητική ιστορία του.
«Η ζωή κερδίζεται με σεμνότητα και ο θάνατος με σοφία ώστε να βαδίζουν  πάντα αρμονικά χέρι- χέρι μέσα στην αιωνιότητα»

Αυτό το βιβλίο είναι  πραγματικά ένα διαμάντι γιατί πιστεύω πως αξίζει να θυμηθούμε , να εκτιμήσουμε και να διδαχτούμε εκ νέου όλα όσα λησμονήσαμε ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους την γαλήνη.
Νατάσα μου σε ευχαριστώ για αυτό το υπέροχο δώρο.

 

 

 

Νάκου Χριστίνα

Για το Σαλαμινιων ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά