Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Συνέντευξη : ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΑΚΟΥ

Καλεσμένη : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΛΑΧΙΑ 

Χ.Ν Καλημέρα σας αγαπημένοι μου φίλοι. Σήμερα στην παρέα μας  στο 
salaminionvima έχουμε  την πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα
Κωνσταντίνα Μαλαχία η οποία έκανε την εμφάνιση της με ένα πολύ ιδιαίτερο
βιβλίο αυτοβοήθειας ¨Νέα Αρχή¨ . Η Κωνσταντίνα γεννήθηκε στην Αθήνα πότε
το 11-3-1994 και έχει σπουδάσει αισθητική και μακιγιάζ αλλά πάντοτε την έλκυεο κόσμος της συγγραφής . Πάμε λοιπόν να την γνωρίσουμε περισσότερο.

==========================================================================
*   Χ.Ν. Κωνσταντίνα μου καλώς ήρθες στην παρέα μας. Πες μας δυο λόγια για το
βιβλίο σου και σε τι πραγματεύεται; Και ποια είναι η δική σου Νέα Αρχή;

             Κ.Μ. Το βιβλίο μου είναι βιωματικό και αναφέρεται πολύ στον ψυχικό μας κόσμο..Η δική μου Νέα Αρχή ξεκίνησε από μένα την ίδια καθώς αποδέχτηκα το πρόβληματης οικογένειας μου και με αυτό τον τρόπο εξιστορώ το πως ένας άνθρωπος βιώνειτην συγκεκριμένη δύσκολη κατάσταση με έναν άνθρωπο που πάσχει από ψυχικήασθένεια. Μέσα από αυτό το βιβλίο λοιπόν θέλω να περάσω πως η ψυχική ασθένεια δεν είναι καθόλου ταμπού και το πως ωριμάζει ένας άνθρωπος μέσα από αυτές τιςκαταστάσεις. Εύχομαι μέσα από το βιβλίο μου να βρείτε τη δύναμη και να κάνετε τηδική σας Νέα Αρχή.

       *    X.N Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διάβασες και θυμάσαι ως παιδί;

            K.M Το πρώτο βιβλίο που διάβασα ήταν «οι περιπέτειες του βασιλιά Μίδα».
Είναι ένα από τα βιβλία που είχα την ευκαιρία τόσο να διαβάσω όσο και ναενσαρκώσω κάποιο ρόλο. Γέλασα πολύ είναι η αλήθεια καθώς οι γκάφες δενήταν μόνο στις πρόβες αλλά και επί σκηνής.

*  X.N Ποια είναι η πιο παλιά ιστορία που έχεις γράψει και την θυμάσαι ακόμα;
K.M Με πας κοντά δεκαπέντε χρόνια πίσω, η πρώτη μου ιστορία ήταν για τονσχολικό εκφοβισμό και τι επιπτώσεις μπορεί να φέρει στο θύμα. Θυμάμαιχαρακτηριστικά πως ο εκφοβισμός δεν ερχόταν μόνο από τους συνομήλικους συμμαθητές της πρωταγωνίστριας αλλά και του ίδιου του δασκάλου. Τότεήμουν δεκατριών ετών όταν την έγραψα. Την έχω ακόμα σε εκείνο το τετράδιο όπου και την έγραψα.

* X.N Ήθελες από μικρός-η ονειρευτεί να γίνεις συγγραφέας; και αν ναι τι σεεμπόδισε από το να ξεκινήσεις αμέσως μετά το σχολείο για παράδειγμα, τη συγγραφή βιβλίων;
K.M Η αλήθεια είναι ότι δεν σκεφτόμουν τίποτα εκείνα τα χρόνια. Η συγγραφή ήρθε από μόνη της. Έγινε μάλιστα πιο αισθητό αυτό το όνειρο όταν ήμουν δεκαεπτά ετών. Τότε ήταν που ένιωσα πως ήθελα να πραγματοποιήσω αυτή μου την επιθυμία. Το σχολείο δεν στάθηκε πουθενά εμπόδιο ίσα – ίσαπου με έκανε να το θέλω πιο πολύ.

*   X.N Πως ένιωσες όταν εκδόθηκε το πρώτο σου βιβλίο βλέποντας ουσιαστικά τις σκέψεις σου να αποκτούν υπόσταση και μάλιστα κρατώντας της στα χέρια σου;
K.M Όταν εκδόθηκε το βιβλίο μου απλά δεν το πίστευα. Νόμιζα πως μου έκαναν πλάκα εκείνη την στιγμή. Λέω δεν μπορεί! Όταν ήρθε για πρώτη φορά στα χέρια μου πραγματικά ήμουν τόσο χαρούμενη. Τελικά όταν κυνηγάς τα
όνειρά σου έρχονται με τον πιο όμορφο τρόπο στα χέρια σου.

  *   X.N Ποιο ήταν το αγαπημένο σου βιβλίο ως έφηβη;
K.M Εκείνο το διάστημα δεν είχα κάποιο αγαπημένο, ίσως επειδή δεν είχα βρει το κατάλληλο βιβλίο.

 *  X.N Είσαι αισιόδοξος-η ως άνθρωπος; Πιστεύεις στα happyends;
K.M Θα έλεγα πως είμαι αισιόδοξη, ξέρεις γιατί; Επειδή ένιωσα το σκοτάδι, την βαθειά μελαγχολία και τον εσωτερικό πόνο. Το αίσιο τέλος μερικές φορές φαντάζει να είναι ουτοπία και άλλες φορές ορίζοντας. Τα Happy end λοιπόνγια μένα είναι κάτι που απλά θα προκύψει καθώς η ίδια η ζωή κάνει τις
ανατροπές.

   *  X.N Έχεις κάποια απάντηση σε όσους κατατάσσουν τα βιβλία σε κατηγορίες με επίθετα όπως “ελαφριά” ή “γυναικεία” λογοτεχνία;
*   K.M Χμ σκέτη πρόκληση η ερώτησή σου αλλά μου αρέσει. «Ελαφριά» λογοτεχνία για μένα είναι ότι δεν μπαίνεις στον κόπο να σκεφτείς την φιλοσοφία πίσω από τις αράδες του εκάστοτε συγγραφέα. Πχ. Ψυχολογία ή
Νίτσε. Όσο για την «γυναικεία» λογοτεχνία δεν έχω να πω κάτι καθώς δεν γνωρίζω τι διαβάζουν οι γυναίκες. Εγώ προτιμώ ψυχολογικά θρίλερ, τρόμου κλπ. Πιστεύω πως λατρεύουν τα κοινωνικά ρομαντικά, τα δράματα και τα
αστυνομικά.

  *  X.N Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σου άλλαξε τη ζωή;
K.M Θα έλεγα πως το βιβλίο που άλλαξε την δική μου οπτική είναι το βιβλίο «τοξικοί άνθρωποι» του Μπερνάντο Σταματέα. Με έκανε να καταλάβω περισσότερο τους ανθρώπους και εμένα την ίδια.


  *     X.N Ποια είναι η πιο περίεργη δουλειά που έχεις κάνει αν φυσικά υπάρχει, πέρα από το συγγραφικό κομμάτι;
K.M Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια περίεργη δουλειά που να έχω κάνει.

 

*    X.N Θεωρείς πως θα μπορούσε να συνδυαστεί μια “κλασική” δουλειά με τη συγγραφή βιβλίων;

K.M Φυσικά και μπορεί. Δεν είναι ούτε ακατόρθωτο ούτε και κάτι άγνωστο εδώ που τα λέμε. Θεωρώ πως μέσα από τις κλασικές δουλείες παίρνουμε ερεθίσματα και τα αποτυπώνουμε στο χαρτί με την δική μας οπτική είτε αυτή
καταλήξει να είναι λογική είτε παράλογη.

  *     X.N Ποιο είναι το μότο ζωής σου;
K.M Το μότο μου είναι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο μέχρι να το κάνουμε εμείς.

 

*      X.N Θα ήθελες να πεις κάτι στους αναγνώστες που σνομπάρουν και δεν διαβάζουν ελληνική λογοτεχνία;
K.M Εγώ θα έβγαζα την λέξη σνομπάρουν, θα έλεγα απλώς ότι δεν έχουν βρεί τον κατάλληλο έλληνα συγγραφέα που θα τους κερδίσει σαν αναγνώστες. Υπάρχουν πολλά διαμάντια εκεί έξω και μας περιμένουν να τα
ανακαλύψουμε. Όπως για παράδειγμα έγινε και με μένα.

Δεν ήξερα ότι αγαπώ τα ψυχολογικά θρίλερ μέχρι που ανακάλυψα τον συγγραφέα Μάριο Καρακατσάνη.

   *   X.N Χάρτινο βιβλίο, ψηφιακό βιβλίο, ή ένας συνδυασμός τους;
K.M Θα έλεγα σε συνδυασμό. Το λέω αυτό γιατί πραγματικά αξίζουν και οιεκδοχές. Είναι στιγμές που προτιμάμε να είναι σε ψηφιακή μορφή επειδή είναι πιο εύκολο στην μετακίνηση, έχουμε συνηθίσει να κρατάμε μια οθόνη στα χέρια μας.

*     X.N Ηλεκτρονικές, online πωλήσεις και ψηφιακά βιβλιοπωλεία: πόσο μπορούν να σταθούν όλα αυτά στην Ελλάδα, με δεδομένη την κρίση και τη δυσπραγία του αναγνωστικού κοινού;
K.M Μπορούν να σταθούν άνετα καθώς πολλοί από εμάς κάνουμε αγορές μέσω διαδικτύου. Αν κάτι τους εμποδίζει σε όλο αυτό είναι η ποιότητα και αξιοπιστίατου κάθε ηλεκτρονικού μαγαζιού.

*      X.N Ποια ήταν η πιο χρήσιμη συμβουλή που σου έχουν δώσει επάνω στηνσυγγραφή;
K.M Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει είναι δοκιμάζω μεν να γράψω σε διάφορες κατηγορίες αλλά να έχω ήδη έστω μία κατηγορία που πάντα θα γράφω, πχ ρομαντικό κοινωνικό. Με λίγα λόγια να έχω μια συγγραφική ταυτότητα.

*   X.N Πες μας ένα βιβλίο που έχεις διαβάσει πολλές φορές (και γιατί).
K.M Έχω ξαναδιαβάσει το βιβλίο με τίτλο «Η πίπα της μάγισσας και άλλες φανταστικές ιστορίες» της Τζάννι Ροντάρι επειδή ανακαλύπτω ξανά και ξανά νέα μηνύματα. Αγαπημένες ιστορίες είναι «το κοριτσάκι με τα χρυσά μαλλιά» και «τα τρία δεμένα αδέρφια»

  *    X.N Ποιο είναι το βιβλίο για το οποίο αισθάνεσαι ένοχος-η που για οποιοδήποτε λόγο ως τώρα δεν έχεις καταφέρει ακόμα να διαβάσεις;
K.M Δεν έχω καταφέρει ακόμα να διαβάσω τον «νεαρό μάγο και το σπαθί του μέρλοου» της Χριστίνας Νάκου.

    *     X.N Εάν δεν ήσουν συγγραφέας, θα ήσουν…
K.M Αν δεν ήμουν συγγραφέας δεν ξέρω τι θα ήμουν. Νιώθω άδεια χωρίς την  συγγραφή. Όμως χαίρομαι που ρωτάς καθώς θα ήμουν αισθητικός όπου και σπουδάζω.

*       X.N Θεωρείς πως ένας νόμος που έχει ξεπεραστεί για τα πλαίσια μιας σύγχρονης κοινωνίας πρέπει να αλλάζει;
K.M Πέσαμε βλέπω στα βαριά. Θα πω το εξής κάποιοι νόμοι ναι πρέπει να αλλάζουν κάποιοι άλλοι όχι. Το λέω πιο πολύ από πλευράς εγκληματικότητας.
*    X.N Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι περισσότερους σταθερούς ή ιδεαλιστές πολίτες;
K.M Θεωρώ πως χρειαζόμαστε και τους δυο. Πιστεύω πως συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον.
*      X.N Υπάρχει κάποιο ασυνήθιστο πάθος ή χόμπι που έχεις και θα ήθελες να το μοιραστείς μαζί μας;
K.M Αν κάτι θεωρώ ασυνήθιστο είναι ότι λατρεύω να γράφω σε χαρτάκια σημειώσεων. Για κάποιο λόγο γράφω περισσότερο από ότι σε ένα κανονικότετράδιο.

*   X.N Οταν σε κρίνουν άδικα για κάτι που δεν έχεις κάνει αισθάνεσαι κάποιας μορφής ενοχή;
K.M Πιο πολύ θυμό μου προκαλεί καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν με ξέρουν πάρα αυτά με κρίνουν με άδικο και αγενέστατο τρόπο και υπάρχουν άνθρωποι που με ξέρουν και έχει υπάρξει εξίσου.

*    X.N Το «φτυάρι» είναι για το «σκάβω» ότι το «μαχαίρι» για το…;
K.M Αν το φτυάρι είναι το σκάβω θα σου έλεγα πως το μαχαίρι για μένα είναι
χαράζω, δημιουργώ, προσφέρω, επιβιώνω (με την καλή έννοια).

 

*    X.N Εάν μπορούσες να έχεις κάποια υπερδύναμη, ποια θα ήταν;

K.M Θα ήθελα να είμαι η wonder woman. Σημαίνει πολλά για μένα από τότε που εγώ η ίδια άρχισα να ωριμάζω και να κοιτώ διαφορετικά την ζωή. Αν κάτι αγαπώ στον συγκεκριμένο χαρακτήρα είναι το λάσο της αλήθειας.

*     X.N Αν τύχει και γραφτεί ένα άδικο άρθρο για εσένα και τα έργα σου, έχεις περισσότερο την τάση να το ξεχάσεις; Να σε πληγώσει; ή να αισθανθείς πως θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι;
K.M Η αλήθεια είναι ότι ίσως αισθανθώ άσχημα όμως πιστεύω ότι ακόμα και μια κακή κριτική γινόμαστε καλύτεροι. Δεν γίνετε να αρέσουμε σε όλους, όποτε ναι θα το ξεχνούσα.

  *      X.N Πολλοί τραγουδάνε στο μπάνιο! Εσύ Διαβάζεις……. η τραγουδάς;
K.M Διάβαζα και καμία φορά έγραφα…

 

*     X.N Αν έβλεπες ένα πεφταστέρι, τι ευχή θα έκανες;

K.M Η ευχή μου θα ήταν απλή, εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλους και θα ήθελα μέσα σε όλα αυτά να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Έχουμε ξεχάσει τι θα πει να είσαι άνθρωπος.

* Χ.Ν Κωνσταντίνα μου σε ευχαριστούμε πολύ που ήσουν σήμερα στην παρέα μας.
Εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σου, να βοηθήσει πολύ κόσμο και να κάνεις
πολλές ακόμα Νέες Αρχές στην ζωή σου.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΑΚΟΥ 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά