Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Συνέντευξη: Η συγγραφέας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου καλεσμένη της Χριστίνας Νάκου

     Συνέντευξη: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΑΚΟΥ

     Καλεσμένη: ΚΡΙΣΤΥ ΕΜΙΛΙΟ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Καλημέρα αγαπημένοι μου φίλοι. Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στη παρέα μας την συγγραφέα και ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου.

        Χ.Ν. Πες μας Κρίστυ, ήθελες ή είχες ονειρευτεί από μικρή να γίνεις συγγραφέας;

      Κ.Ε.Ι. Από μικρή μου άρεσε η ιδέα να γράφω και να διδάσκω.. αλλά αυτό θεωρούσα πως ήταν κάτι κοινό στα περισσότερα παιδιά.
Μεγαλώνοντας γοητεύτηκα από την έρευνα, ιδιαιτέρως για θέματα όχι ευρέως γνωστά. Εκ παραλλήλου μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να μιλώ για όσα ανακαλύπτω σε ένα κοινό που θα το ενδιέφερε να μάθει.

      Χ.Ν. Η θάλασσα και η ναυτική ιστορία πως προέκυψαν;
Κ.Ε.Ι Αποτελούν δύο μεγάλες αγάπες που ενώθηκαν και έφτιαξαν κάτι μαγικό. Όσο μεγάλη, γοητευτική και απύθμενη είναι η θάλασσα το ίδιο είναι και η ναυτική ιστορία. Υπάρχουν και στις δύο περιπτώσεις πολλά ανεξερεύνητα στοιχεία. Σου παρουσιάζεται η ευκαιρία να τα ανακαλύψεις και να αποκαλύψεις τα μυστικά τους.

     Χ.Ν. Πως αισθάνεσαι όταν συμμετέχεις σε μια ημερίδα, σε μια παρουσίαση ή γενικώς όταν μιλάς σε μια αίθουσα;
Κ.Ε.Ι. Είναι μεγάλη η χαρά, η τιμή αλλά και η ευθύνη. Φροντίζω με κάθε τρόπο να δίνω στο κοινό ενδιαφέρουσες πληροφορίες καθώς και να τηρώ το χρονικό πλαίσιο που μου έχει δοθεί. Δεν είναι καθόλου ωραίο να σου προσφέρουν, για παράδειγμα, 20 λεπτά ομιλίας κι εσύ να μακρηγορείς επί 40λέπτου.

Κρίστυ Ε. Ιωαννίδου

     Χ.Ν. Ποιο ήταν το αγαπημένο σου βιβλίο ως έφηβη;
Κ.Ε.Ι. Θυμάμαι από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού πόσο με ενθουσίαζε να διαβάζω για την αρχαία Αίγυπτο και την παλιά Αθήνα. Δεν είχα κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο αγαπημένο. Όλα όσα αφορούσαν αυτά τα δύο θέματα φρόντιζα να τα μελετώ.

     Χ.Ν. Σε τι σημείο έχεις τον έλεγχο αυτών που συμβαίνουν στην ζωή σου;
Κ.Ε.Ι. Σε καλό σημείο πιστεύω.

     Χ.Ν. Είσαι αισιόδοξη ως άνθρωπος; Πιστεύεις στα happy ends;
Κ.Ε.Ι. Είμαι αισιόδοξη. Πάντα βλέπω την ομορφιά μέσα από καθετί γύρω μου. Πάντα χαμογελώ και έχω έναν ήλιο συντροφιά μου. Πιστεύω πως όταν έχουμε κερδίσει βασικές ανάγκες στη ζωή δεν είναι δύσκολο να διατηρούμε θετική σκέψη και διάθεση για όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αρκεί να το επιθυμούμε.

      Χ.Ν. Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σου άλλαξε τη ζωή;
Κ.Ε.Ι. Η Αγία Γραφή.

     Χ.Ν. Ποιο είναι το μότο ζωής σου;
Κ.Ε.Ι. Δεν είναι ένα. Φροντίζω καθημερινά να ακολουθώ τουλάχιστον τρία: Να μην ασχολούμαι με ανούσια και φαιδρά: «Τα σπουδαία μελέτα», να μην αφήνω να περνά η μέρα χωρίς να έχω κάνει κάτι όμορφο, δημιουργικό, σημαντικό: «άδραξε τη μέρα» και να φροντίζω να προνοώ, να προπαρασκευάζω ώστε να μην φθάσω στο σημείο να πω ότι αυτό που συνέβη δεν το φανταζόμουν:
«ου στρατηγικόν το ουκ ώμην» [δεν είναι καλή στρατηγική το να λες ‘δεν το φανταζόμουν’] (Πολυαίνου, Στρατηγημάτων- Ιφικράτης Γ’ 9 17).

      Χ.Ν. Χάρτινο βιβλίο, ψηφιακό βιβλίο, ή ένας συνδυασμός τους;

     Κ.Ε.Ι. Λατρεύω το χαρτί, την υφή του, τη μυρωδιά του, την αμεσότητά του.

     Χ.Ν. Πες μας ένα βιβλίο που έχεις διαβάσει πολλές φορές (και γιατί).
Κ.Ε.Ι. Όταν διαβάζεις ιστορικά βιβλία δεν αρκείσαι σε μία ανάγνωση.
Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς ποτέ να διαβάσεις άπαξ τους αρχαίους συγγραφείς. Έχουν τόσα πολλά να δώσουν και κάθε φορά ανακαλύπτεις κάτι νέο που δεν είχες προσέξεις την προηγούμενη φορά που το διάβασες.

Σε αυτό συμβάλει και ο πλούτος της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Από αυτά τα βιβλία τη συχνότερη χρήση φυσικά έχουν, ως εργαλεία, του Θουκυδίδη και του Ηροδότου.

      Χ.Ν. Ποιο είναι το βιβλίο για το οποίο αισθάνεσαι ένοχη που για οποιοδήποτε λόγο ως τώρα δεν έχεις καταφέρει ακόμα να διαβάσεις;
Κ.Ε.Ι. Ω, υπάρχουν τόσα βιβλία να διαβάσει κανείς.. που όμως χρόνος..!

      Χ.Ν. Υπάρχει κάποιο ασυνήθιστο πάθος ή χόμπι που έχεις και θα ήθελες να το μοιραστείς μαζί μας;
Κ.Ε.Ι. Μου αρέσει ο μοντελισμός, έχω κατασκευάσει υποβρύχιο υπό κλίμακα και διάφορα μικρά διοράματα. Αλλά δεν υπάρχει χρόνος ούτε πλέον χώρος για αυτά. Όμως σε κάθε ευκαιρία θα φανώ δημιουργική στο σπίτι.

      Χ.Ν. Υπάρχει ιδανική στιγμή για να γράψει κάποιος ένα ιστορικό άρθρο ή βιβλίο;
Κ.Ε.Ι. Για όσους ασχολούνται με την Ιστορία η ιδανική στιγμή δεν είναι ζήτημα εμπνεύσεως αλλά επάρκεια αρχείων, πληροφοριών και φυσικά χρόνου.

Όταν αυτά τα τρία υπάρχουν τότε οποιαδήποτε στιγμή φαίνεται ιδανική και ο ερευνητής-συγγραφεύς θα μελετήσει, θα διασταυρώσει και θα συγγράψει.

     Χ.Ν. Τι σε γοητεύει και τι σε απωθεί σε έναν ιστορικό συγγραφέα;
Κ.Ε.Ι. Με γοητεύει η εκτενής έρευνα σε συνδυασμό με το γλαφυρό ύφος και με απωθεί η έλλειψη ή η ανεπάρκεια αναφοράς πηγών.

     Χ.Ν. Το «φτυάρι» είναι για το «σκάβω» ότι το «μαχαίρι» για το…;
Κ.Ε.Ι. Κόβω τον γόρδιο δεσμό.

    Χ.Ν. Εάν μπορούσες να έχεις κάποια υπερδύναμη, ποια θα ήταν;
Κ.Ε.Ι. Να μπορούσα να εξαφάνιζα την ανοησία και την κακία.

     Χ.Ν. Πότε ήταν η τελευταία φορά που άκουσες τον χτύπο της καρδιάς σου (από αληθινή συγκίνηση);
Κ.Ε.Ι. Όταν βρισκόμουν στην υπέροχη αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών και λάμβανα το βραβείο για το βιβλίο μου «Η ζωή στα υποβρύχια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». Αισθανόμουν ότι η αίθουσα είχε γεμίσει από όλα τα πληρώματα των υποβρυχίων της εποχής εκείνης, απ΄ όλους
αυτούς για τους οποίους έγραψα. Είχα πραγματικά συγκλονιστεί!

     Χ.Ν. Ποια περίοδο της Ναυτικής Ιστορίας σε ενδιαφέρει περισσότερο για μελέτη;
Κ.Ε.Ι. Κυρίως μελετώ την αρχαία Ελλάδα και τα υποβρύχια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που κάποιο γεγονός μιας άλλης χρονικής περιόδου θα μου κινήσει το ενδιαφέρον και θα με κάνει να ασχοληθώ ιδιαιτέρως με αυτό.

Αυτή είναι εξάλλου και η μαγεία της Ναυτικής Ιστορίας. Κάποια στιγμή βρίσκεσαι σε «άγνωστα ύδατα» και θέλεις να τα εξερευνήσεις.

Για παράδειγμα, η πρόσφατη έκδοση του βιβλίου μου σχετικά με το ναυτικό των Ιωαννιτών Ιπποτών: «Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ στη θάλασσα», από τις εκδόσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).

     Χ.Ν. Ποια συμβουλή θα έδινες στους νέους ερευνητές ή ιστορικούς συγγραφείς;
Κ.Ε.Ι. Να μην κουράζονται να ερευνούν, να διασταυρώνουν στοιχεία, να φροντίζουν να χρησιμοποιούν υποσημειώσεις και πάντοτε να κάνουν αναφορά στις πηγές.

   ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΑΚΟΥ: Κρίστυ σ’ ευχαριστούμε πάρα πολύ για την άμεση ανταπόκριση στην συνέντευξή μας. Σου ευχόμαστε να είναι πάντα καλοτάξιδα τα έργα σου!

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ
==================================================================

 

Κρίστυ Ε. Ιωαννίδου Συγγραφεύς – Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου γεννήθηκε και ζει στην Πόλη των Αθηνών. Σπούδασε ψυχολογία, ετυμολογία και ιστορία. Είναι συγγραφεύς – ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας με εξειδίκευση σε θέματα και μελέτες που αφορούν τη ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα (εμπορικό / πολεμικό ναυτικό, στρατηγική, τακτική σχεδίαση και ανάλυση ναυτικών επιχειρήσεων). Έχει αναπτύξει αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα, εκδίδοντας βιβλία και δημοσιεύοντας περισσότερα από 100 άρθρα-
μελέτες, μονογραφίες και αναλύσεις σε περιοδικά του ειδικού Τύπου, σε πανεπιστημιακά περιοδικά (Archaeology and Sience, Institute of Archaeology, Belgrade), καθώς και σε περιοδικά που εκδίδουν ειδικευμένοι φορείς όπως το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ).

Έχει μετάσχει σε ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, ημερίδες, διαλέξεις και συνέδρια (μεταξύ άλλων στη Σχολή Διοικήσεως Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού (ΣΔΕΠΝ), στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), στην Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ), στη Σχολή Διαβιβάσεων (ΣΔΒ) του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ), καθώς και στο Πανεπιστήμιο PULTUSK (Academy of Humanities της Πολωνίας).

Έχει τιμηθεί κατά καιρούς με επαίνους και βραβεία για την έρευνά της στη Ναυτική Ιστορία, στα οποία περιλαμβάνεται το Βραβείο Α’ Τάξεως Θετικών Επιστημών από την Ακαδημία Αθηνών. Είναι δημιουργός και διαχειρίστρια του ιστολογίου Περί Αλός www.perialos.blogspot.gr., ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.), του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων (ΕΛ.Σ.Υ/Β) και του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών «Κορύβαντες». Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο και αμυντικό αναλυτή Ιωάννη Σ. Θεοδωράτο, με τον οποίο έχουν αποκτήσει μία κόρη, την Κασσάνδρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά