Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Έχουν περάσει 101 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ταννού Τιβά, ενός έθνους για το οποίο οι περισσότεροι δεν είχαμε ακούσει ποτέ, αλλά το οποίο έδρασε ανεξάρτητα για 23 χρόνια προτού το κοινοβούλιο του ψηφίσει τη διάλυση του.

Ιδρύθηκε πάνω στα πρώην εδάφη του τιβανικού προτεκτοράτου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, το Κράι Ουργιανχάισκι (έπειτα από την μογγολική επανάσταση), ενώ αποτέλεσε μέρος της δυναστείας των Τσινγκ από το 1759 μέχρι το 1911.

Μετά την επανάσταση του 1917, η χώρα παρέμεινε προτεκτοράτο της Ρωσίας, αλλά καταλήφθηκε από την Κίνα και τον αντι-μπολσεβικικό Λευκό Στρατό.

Καθώς η Σοβιετική Ένωση αναπτύχθηκε και οι Κινέζοι και ο Λευκός Στρατός αποσύρθηκαν, πολλοί πολίτες της Τιβά στράφηκαν προς τη Ρωσία για προστασία και ασπάστηκαν τον σοσιαλισμό σοβιετικού τύπου, με το Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα Της Τιβά (ΛΕΚΤ) να ιδρύεται στις αρχές του 1921. Με ενθάρρυνση από τη ρωσική ηγεσία και τον Κόκκινο Στρατό έτοιμο να βοηθήσει ανά πάσα στιγμή, η ρωσική μειονότητα εντός της Τιβά σύντομα οδήγησε ολόκληρη τη χώρα προς την ανεξαρτησία.

Στις 12 Αυγούστου 1921, ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Ταννού Τιβά και η ΛΕΚΤ αναλαμβάνει τον έλεγχο, αναγνωρίζοντας αμέσως τη Σοβιετική Ένωση ως κυρίαρχό κράτος. Μόνο οι Σοβιετικοί και οι Μογγόλοι αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της χώρας.

 

Η ανεξαρτησία έφερε νέα πνοή. Κομμουνιστικό και φιλοσοβιετικό στην αρχή, το νέο κράτος υπέγραψε συμφωνίες με τη Σοβιετική Ρωσία (ο Κόκκινος Στρατός αποσύρθηκε) και του επετράπη να έχει τη δική του σημαία, έμβλημα και νόμισμα. Το όνομα της πρωτεύουσας Khem-Beldyr άλλαξε σε Kyzyl που σημαίνει «κόκκινο» στην τοπική γλώσσα.

 

Η πρώτη επίσημη αντιπροσωπεία της Τιβά στη Μόσχα τον Ιούνιο του 1925, υπογράφοντας μια Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών (πηγή: thenational.scot)
Η πρώτη επίσημη αντιπροσωπεία της Τιβά στη Μόσχα τον Ιούνιο του 1925, υπογράφοντας μια Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών (πηγή: thenational.scot)

Στη συνέχεια ήρθε ο Donduk Kuular, ένας βουδιστής λάμα, ο οποίος δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς και με άλλους λάμα της χώρας και ξεκίνησε τη μετονομασία της χώρας σε Λαϊκή Δημοκρατία της Τιβά το 1926.

Παρέμεινε κομμουνιστικό κράτος, ένα από τα τρία στον κόσμο εκείνη τη εποχή, αλλά ο Kuular είχε φιλοδοξίες να εγκαθιδρύσει μια βουδιστική θεοκρατία με ένα πιο εθνικιστικό μανδύα.

Στη Μόσχα, ο Ιωσήφ Στάλιν είχε αντιληφθεί τις δραστηριότητες του Kuular και το 1929, οι Σοβιετικοί υποστήριξαν ένα πραξικόπημα που ανέτρεψε το καθεστώς του Kuular με τον ίδιο εκτελείται αργότερα.

Ο άνθρωπος που συνέλαβε τον Kuular ήταν ο Salchak Toka, ο οποίος έγινε γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος το 1932.

Για τα επόμενα 12 χρόνια, ο Toka ηγήθηκε της σοβιετοποίησης της Τιβά, φέρνοντας τη συλλογική γεωργία σε έναν λαό του οποίου ο τρόπος ζωής για αιώνες ήταν η νομαδική γεωργία.

Άλλαξε ακόμη και τη γλώσσα, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να υιοθετήσουν τη ρωσική κυριλλική γραφή, και κατέστειλε τις κύριες θρησκείες του Βουδισμού και του Σαμανισμού.

Όπως και σε άλλες δικτατορίες, ενθάρρυνε την λατρεία στο πρόσωπο του και είχε τέτοια δύναμη που άλλαξε τα εθνικά σύμβολα σε σημαίες και εμβλήματα τύπου Στάλιν.

Πως εξαφανίστηκε η Ταννού Τιβά;

Η Τιβά έπαψε να υφίσταται ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος το 1944. Η εξάρτησή της από τη Σοβιετική Ένωση ολοένα αυξανόταν, ειδικά μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στη Ρωσία στην επιχείρηση Barbarossa τον Ιούνιο του 1941.

Η Τιβά «έδωσε» αμέσως τα αποθέματα χρυσού της στη Μόσχα και έστειλε την ασήμαντη αεροπορία της για να βοηθήσει στην υπεράσπιση της Ρωσίας. Πιο συγκεκριμένα, χιλιάδες στρατιώτες εντάχθηκαν στον Κόκκινο Στρατό και πολέμησαν σε πολλές μεγάλες μάχες. Ο Στάλιν «άφησε να εννοηθεί» ότι ως ανταμοιβή, θα επέτρεπε στο ανεξάρτητο έθνος να γίνει μέρος της ΕΣΣΔ και ο Toka είχε ήδη διαπραγματευτεί μαζί του. Έτσι, την 1η Νοεμβρίου 1944, οι ψηφοφορίες του κοινοβουλίου και της ολομέλειας του κόμματος τέθηκαν σε ισχύ και η Τιβά έγινε αυτόνομη περιοχή της ΕΣΣΔ, με τον Toka να παραμένει επικεφαλής.

Η Δημοκρατία της Τιβά της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι το διάδοχο έθνος. Ο καθηγητής Tomasz Kamusella ο οποίος ασχολήθηκε με τη σύγχρονη ιστορία της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο του St Andrews, έγραψε: «Ούτε οι δυτικοί ηγέτες ούτε το δυτικό κοινό αντιλήφθηκαν την εξαφάνιση μιας ολόκληρης χώρας στη μέση της Ασίας».

«Παρουσιάστηκαν αδιάφοροι, αν και δεν έγινε το ίδιο με την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία του μεσοπολέμου, κράτη που ομοίως «εξαφανίστηκαν» το 1940».

«Στην περίπτωση των βαλτικών χωρών, η σοβιετική ηγεσία προχώρησε προσεκτικά και αποφάσισε να διατηρήσει τη ιδιαιτερότητα τους, επιτρέποντάς τους να γίνουν συστατικές σοβιετικές σοσιαλιστικές δημοκρατίες. Δεν επιφυλάχθηκε τέτοια ειδική μεταχείριση και για την Τιβά».

https://www.geografikoi.gr/tan

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά