Δύο σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα 1.800 ετών ήρθαν στο φως σε μια αρχαιολογική σκαπάνη στην βόρεια Αγγλία.

Μάλιστα, την σημαντική ανακάλυψη έκανε μια συνταξιούχος νοσοκόμα η οποία συμμετείχε σε ανασκαφή για πρώτη φορά στη ζωή της.

Πρόκειται για δύο μεγάλα κεφάλια ρωμαϊκής τέχνης, τα οποία λόγω του μεγέθους τους, χαρακτηρίστηκαν «ευρήματα ζωής». Είναι φτιαγμένα από αμμόλιθο, έχουν 60 εκατοστά μέγεθος το καθένα, δηλαδή τρεις φορές ένα ανθρώπινο κεφάλι, χρονολογούνται γύρω στο 200 μ. Χ. και πιστεύεται ότι είναι μέλη μεγαλύτερων αγαλμάτων ύψους 3,5 με 4,5 μέτρα.

347550981-913317159731507-7403434546531450347-n.jpg

Σύμφωνα με τον επικεφαλής αρχαιολόγο, Frank Giecco, αγάλματα τέτοιου μεγέθους είναι εξαιρετικά σπάνια και πρωτόγνωρα για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα δύο αγάλματα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφής σε ένα ρωμαϊκό λουτρό κοντά στο τείχος του Ανδριαννού, στο Κάρλαϊλ.

Με βάση όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα, πιθανότατα απεικονίζουν είτε ρωμαίους θεούς είτε τον Σέπτιμο Σέβηρο και την Ιουλία Δόμνα, ένα αυτοκρατορικό ζευγάρι.

Ο Frank Giecco, μιλώντας στο BBC, τα χαρακτήρισε «μοναδικά και ανεκτίμητα».

«Στα 30 χρόνια που είμαι αρχαιολόγος δεν έχω ξαναβρεί κάτι τέτοιο.» συνεχίζει «Είναι απλά απίστευτο, είναι εθνικής σημασίας για το Κάρλαϊλ. Τέτοια μνημειακά γλυπτά ανεβάζουν τη αξία του λουτρού και προσθέτουν στο συνολικό μεγαλείο του κτιρίου».

Ο ίδιος σημειώνει επίσης πως η πραγματική αξία των γλυπτών θα αναδειχθεί με περαιτέρω μελέτη, αλλά πιστεύει πως είναι πιθανό να βρεθούν και τα υπόλοιπα μέρη των γλυπτών καθώς η ανασκαφή συνεχίζεται.

Ο κ. Giecco είπε ότι οι φιγούρες δεν ήταν ένα ασυνήθιστο εύρημα σε λουτρά «αλλά τα γλυπτά αυτού του μεγέθους είναι πραγματικά ξεχωριστά».

Ο καθηγητής Martin Henig, κορυφαίος ειδικός στη ρωμαϊκή τέχνη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε στην MailOnline: «Πρόκειται για δύο από τα πιο διακεκριμένα έργα γλυπτικής που έχουν βρεθεί στη Βόρεια Βρετανία».

Γισ τα χαρακτηριστικά των κεφαλιών, όπως το ανοιχτό στόμα και τα μάτια που κοιτάζουν επίμονα, είπε: «Αν έχουν κάποιο σκοπό, είναι πιο πολύ για να τρομάξουν το κακό μάτι. Όταν είσαι στα λουτρά, είσαι γυμνός και ευάλωτος στις κακές δυνάμεις ».

Η ανασκαφή ξεκίνησε στις 22 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουνίου.

Το λουτρό στο Κάρλαϊλ είναι το μεγαλύτερο γνωστό κτίριο κοντά στο Τείχος του Αδριανού. Περισσότερα από 1.000 αντικείμενα – συμπεριλαμβανομένων αγγείων, όπλων, νομισμάτων και ημιπολύτιμων λίθων – έχουν βρεθεί στον χώρο από το 2021

Περισσότεροι από 30 ημιπολύτιμοι λίθοι βρέθηκαν στην τοποθεσία μόνο τον Ιανουάριο του 2023.

https://www.makthes.gr/i-archaiologiki-s