Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΤΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Οι συνεννοήσεις έγιναν, οι σχεδιασμοί καταστρώθηκαν και επι τέλους το Σάββατο στις 27 Μαίου 2023, δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά τους φίλους και συμπατριώτες για μία όσο πιο δυνατόν πυκνή περιήγηση στην αγαπημένη μας Σαλαμίνα.

Ο Μάνος και η Κατερίνα υποδέχτηκαν τους επισκέπτες μας στα φέρρυ, επιβιβάστηκαν και αυτοί στο πούλμαν και έβαλαν πλώρη για τον πρώτο σταθμό, τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων.

Εκει μας περίμενε ο έτερος του Σαλαμινίων Βήματος, ο Φίλιππος.

Οι δουλειές είχαν μοιραστεί απο πριν.

Ο Μάνος σαν ξεναγός. Ο Φίλιππος σαν βιντεολήπτης. Η Κατερίνα (μαζί με τους καλούς μας φίλους ) τις φωτογραφίες.

ΤΥΜΒΟΣ :

Πάντα η εισαγωγή στην ξενάγηση στον Τύμβο και τον αρχαιολογικό χώρο, είναι ένα συγγνώμην προς τους επισκέπτες μαςγια το αισχρό θέαμα που αντικρύζουν αντί για έναν αρχαιολογικό χώρο. Και ναι ! Για τα ναυπηγεία μιλάμε που έχουν καταλύσει κάθε έννοια νομιμότητας!!!

Η περιγραφή της Ναυμαχίας είναι πάντα δύσκολη όσο το φόντο αποτελείται απο πλοία, γερανούς, πλωτές δεξαμενές, ναυάγια κλπ.

Εν κατακλείδι, η ομιλία εκλεισε (οπως κάθε φορά) με την διαπίστωση πως μετά απο 2000 χρόνια οι Σαλαμινομάχοι έχασαν ! Έχασαν απο τους νέους βαρβάρους! Τους γερανούς, τους “επενδυτές” και κυρίως απο το νεοελληνικό κράτος!

Έγινε πάντως η προσπάθεια και οι επισκέπτες μας επιβράβευσαν με το χαμόγελό τους.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΤΑΦΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ:

Συνεχίσαμε για την Κούλουρη και στην διάρκεια της διαδρομής βρήκαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε στους φίλους επισκέπτες μας μία συνοπτική ιστορία της Σαλαμίνας, απο την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα.

Και φτάσαμε στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου, όπου βρισκεται ο τάφοε του ήρωα , στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη, τόσο στενά συνδεδεμένου με την Σαλαμίνα.

Εκεί, ο πατέρας Ανάργυρος Ευδαίμων, εφημέριος του ναού και πρωτοστατήσας στην ανακάλυψη του κρυμένου για πολλά χρόνια τάφου του ήρωα, ενημέρωσε τους φίλους μας πως βρέθηκε ο τάφος , τι συνέβη για να χαθεί για πολλά χρόνια και τελικά τι σήμαινε ο Καραϊσκάκης για την Σαλαμινα και τι σήμαινε η Σαλαμίνα για τον Καραϊσκάκη…

Ενα σύντομο διάλειμμα για καφέ στην πλατεία του Αγίου Μηνά έδωσε την ευκαιρία σε όλους να συζητήσουν και να εμπεδώσουν όσα μέχρι τότε είδαν και άκουσαν.

ΜΟΝΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ:

Η συνέχεια είχε μετάβαση στην Φανερωμένη. Πάλι κατα την διάρκεια της διαδρομής οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ακουσουν την ιστορία της μονής (χτισμένης πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού, που κι αυτος χτίστηκε επάνω στα ερείπια του ναού της Σκυράδος Αθηνάς…).

Φτάνοντας περιηγήθηκαν του ναού, και του τάφου του ιδρυτή της μονής του Οσίου Λαυρεντίου και προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης.

Η ηγουμένη εξιστόρησε τα της μονής και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν νοστιμότατα προϊόντα (τραχανά κλπ, γλυκά κουταλιού, μέλι και χειροποίητα λιβάνια) που φτιάχνουν οι μοναχές.

ΣΠΙΤΙ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ:

Να πας στην Φανερωμένη και να μην ακουμπήσεις λίγο τον Αγγελο Σικελιανό, δεν γίνεται ! Περάσαμε απέναντι λοιπόν και μιλήσαμε για την ζωή του Σικελιανού σε αυτό το κουκλίστικο σπιτάκι δίπλα στο κύμα.

Η επιστροφή έγινε περιφερειακά μέχρι τον κόλπο του Αγίου Γεωργίου για να απολαύσουν οι φίλοι μας τα υπέροχα ακρογιάλια αυτού του τμήματος της Σαλαμίνας και φτάσαμε στην Κούλουρη, στην Μεγάλη Σκάλα, όπου φάγαμε, ήπιαμε, ξανακουβεντιάσαμε όσα επισκευθήκαμε και είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις εντυπώσεις των επισκεπτών για την Σαλαμίνα μας.

Δυο πράγματα απο αυτά που ακούσαμε μας έκαναν εντύπωση (οχι οτι δεν τα περιμέναμε !!).

Το ένα : Απογοήτευση και θυμός για την κατάντια του αρχαιολογικού χώρου των Σαλαμινομάχων.

Βρήκαμε κι άλλους συμμάχους. Κι όμως όσοι και να είμαστε προφανώς τα “συμφέροντα” είναι περισσότερα για να μπορέσει η φωνή μας να φτάσει έστω μέχρι το Δημαρχείο…

Το άλλο: Η έκπληξής για το πόσο αδικημένη είναι η Σαλαμίνα. Άλλα ειχαν στο μυαλό τους οι επισκέπτες μας και η (ευχάριστη) έκπληξή τους ήταν εμφανέστατη. Πρέπει σιγά σιγά η Σαλαμίνα μας να παίρνει την θέση που της αξίζει και αντι για υποβαθμισμένο χώρο που “δεν πειράζει αν τον υποβαθμίσουμε λίγο ακόμη”, σε ένα πανέμορφο νησί που αξίζει την αγάπη και την φροντίδα μας!

Η εκδρομή των φίλων μας τελείωσε με μία βόλτα στο υπέροχο δάσος της Σαλαμίνας , μέχρι τα Κανάκια. Τα επιφωνήματα των επισκεπτών ήταν η καλύτερη ανταμοιβή μας.

Αποχαιρετήσαμε τους φίλους μας στα Παλούκια και άλλη μία ξενάγηση τελείωσε.

Φίλοι Φιλωτίτες και συμπατριώτες Βουρλιώτες ήταν χαρά μας ! Πάντα είμαστε εδω για να σας δείξουμε κι άλλες ομορφιές της Σαλαμίνας μας.

Το βίντεο που κάναμε απο την εξόρηση των φιλων μας, μπορεί να σας δείξει κάτι απο την εμπειρία:

https://youtu.be/Qo5is66CoeY

Επίλογος: Δεν θα κουραστούμε να δεχομαστε φιλους και να τους δείχνουμε την αγαπημένη μας Σαλαμίνα. Είναι το λιγώτερο που μπορούμε να κάνουμε !

Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Μάνος Κιλημάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά