Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Πάνος Καλουδάς

…Γράφει ο σπουδαίος μας λόγιος και  φιλόσοφος, Κωστής Μπαστιάς, σε ένα του κείμενο, για την λατρεμένη του Σαλαμίνα. «…

Κι όταν εκεί βρεθείς, να εύχεσαι ο χρόνος σου να είναι απέραντος. Για να γευτείς γνώση και ομορφιά» Παραφράζοντας το γνωστό ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Ο Κωστής Μπαστιάς  εκτός των πολλών του άλλων λογοτεχνικών ασχολιών, διετέλεσε και Γενικός Διευθυντής του ΕΙΡ, πριν δημιουργηθεί η τηλεόραση και στο λογότυπο προστεθεί και το Τ… Είχε έπαυλη στην Σαλαμίνα, όπου κατοικούσε πολύ συχνά στο νησί μας. Με την υπέροχη σύντροφο της ζωής του.

Και πράγματι. Πόσο δίκιο είχε. Γεμάτη ομορφιές το νησί μας.

Όπου κι αν το γυρίσεις, αρνούμενος το βλέμμα, στις κάποιες τραυματικές εικόνες, που προέρχονται από την αδιαφορία της δημοτικής αρχής… Μόνο ομορφιά και γοητεία θα συναντήσεις. Σε κάθε σου βήμα,  η φωναχτη ευλογία της φύσης, θα σου δώσει και μια νέα ανάγκη επιφωνήματα θαυμασμού.

Προχωρώντας λοιπόν, προς τα νότια, ένα από τα πιο ειδυλλιακά της σημεία, είναι και τα Κανάκια.

Κι εκεί θα στρέψουμε τον «φακό» της ψυχής. Για να κάνουμε ένα zoom, στο ξεχωριστό αυτό τοπίο, που μόνο θαυμασμό προκαλεί. Τα Κανάκια λοιπόν, ειναι χτισμένα στη νοτιοδυτική Ακτή του νησιού. Σε υψόμετρο των 10 μέτρων.

Στην αγκαλιά ενός εκπληκτικού πευκοδάσους. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 τα Κανάκια είχαν 206 κατοίκους.

Και είναι χτισμένα στον μιχό του ομώνυμου κόλπου, στην είσοδο του οποίου βρίσκεται και η όμορφη νησίδα. Που φέρει το ίδιο όνομα. Στην περιοχή αυτή, οι ανασκαφές που έγιναν το 2000, από το πανεπιστήμιο της Ηπείρου, έφεραν στο φως, σπουδαία ιστορικά ευρήματα.

Μεταξύ αυτών, και μια Ακρόπολη. Ένα ανακτορικό συγκρότημα, των Μυκηναικών χρόνων. Καθώς και οικοδομικά τμήματα της ίδιας περιόδου.

Η πρώτη αναφορά της περιοχής με αυτή την ονομασία, γίνεται με την απογραφή του 1971. Καθώς πλέον προσαρτήσθηκε στην κοινότητα Αιαντείου. Με την τότε ονομασία της, που ήταν Καρακιάνη.

Γύρω από τα Κανάκια υπάρχει το υπέροχο πευκοδάσος, του Αγίου Νικολάου. Όπου περικλείει τον όρμο με την μαγευτική του παραλία.

Μέσα στο δάσος υπάρχει η επιβλητική μόνη, του Αγίου Νικολάου Λεμονιών. Κι από κάτω δεσπόζει, η μοναδική παραλία.

Που προσφέρεται όλες τις εποχές, για μια ήσυχη ανάπαυλα. Και μάλιστα τόσο κοντά από το κέντρο δράσης. Την πρωτεύουσα της χώρας. Τα Κανάκια είναι ένα γραφικό ψαροχώρι, στην πίσω πλευρά της Σαλαμίνας.

Την αντίθετη από αυτή που βλέπει προς την Πειραϊκή Ακτή. Μέχρι το 1970, δρόμος προς το όμορφο αυτό παραθαλάσσιο χωριό της Σαλαμίνας, δεν υπήρχε. Και η επικοινωνία γίνονταν μόνο δια θαλάσσης.

Με κόπο, έξοδα και δυσκολία όταν η θάλασσα είχε τις φουσκονεριές της.

Γι αυτό και οι κάτοικοι, ευγνωμονούν αυτούς που αξιώθηκαν και έφτιαξαν τον δρόμο αυτό.

Όπου έδωσε στους καλοκαιρινους κυρίως μήνες, μια πολύ ικανοποιητική επισκεψημότητα.

Παρόλα αυτά, το χωριό έχει καταφέρει και έχει διατηρήσει σε έναν αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, την παρθενικότητα και την ηρεμία του περιβάλλοντος. Αξίζει μια επίσκεψη σας, στο υπέροχο αυτό σημείο της Σαλαμίνας.

Θα μείνετε πραγματικά γοητευμένοι Όπως αξίζει και μια περισσότερη φροντίδα από την δημοτική αρχή. Που πραγματικά μοιάζει σε αρκετά σημεία του νησιού, να είναι ανύπαρκτη. Κι αυτό εκφράζεται με κάθε καλή διάθεση.

Και με συντριβή για την ανάγκη πια της επισήμανσης.

Λοιπόν η Σαλαμίνα σας περιμένει. Τα Κανάκια σας περιμένουν Να πιείτε το ουζάκι σας στο «Μελτέμι» Κι ας έχει όσο μελτέμι θέλει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά