Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΣΑΛΑΜΙΝΩΝ ΒΗΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Απο την Μαρια Τσεβα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  ‘’ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟΝ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ’’

Μ.Τ Αγαπητοί αναγνώστες του Σαλαμινίων βήματος,σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον εικαστικό Γιώργο Βασιλείου, αρχιτέκτονα, εικαστικό και εμπνευστή του Υπερβατικού Σουρεαλισμού.

Γιώργο χαιρόμαστε πολύ για αυτή μας τη συζήτηση στην εφημερίδα μας…

.Γιώργο σε θυμάμαι από πολύ νεαρή ηλικία να ασχολείσαι με την ζωγραφική, αλήθεια πότε σου έγινε αυτό το κλικ ;;αυτό που παθαίνουμε όλοι κάποια στιγμή και αρχίζουμε;;

Γ.Β Το ταξίδι μου στις τέχνες ξεκίνησε από την ηλικία των τριών ετών .Φαίνεται ήμουν προορισμένος για αυτο ακριβως, όταν άρχισα να ζωγραφίζω σαν παιδί και να με εμπνέει ο ήλιος και τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής.
Στο νηπιαγωγείο Κατή πρώτη τάξη ,η δασκάλα μου η κα Βούλα Κοφινά και η κα Καλομοίρα Τόγκα στη Σχολή Ηλιάδη, διέκρινε αυτή την έφεση και μίλησε στους γονείς μου και βεβαίως με τη σειρά τους στήριξαν την ιδιαίτερη αυτή φύση μου.
Η μακροχρόνια μελέτη της Ιστορίας της τέχνης ξεκίνησε από την Τετάρτη Δημοτικού και συνεχίζεται ως τις μέρες μας μαζί με άλλες παράλληλες έρευνες που σχετίζονται με αυτό.
Από τότε είχα οραματιστεί ότι πρέπει να ετοιμάσω το έδαφος για το μέλλον μου στα εικαστικά.
Παρόλα τα στάδια της ανάπτυξης μου,με τις αλλαγές που έρχονταν και έφευγαν, η πλήρη προσήλωση μου στο μελλοντικό στόχο ήταν πάντα παρούσα.


Εκείνα τα χρόνια , συγκεκριμένα το 1982, ο Φάνης Καπαραλιώτης μου είχε κάνει μια πολύ ωραία παρουσίαση -ως μελλοντικό ταλέντο στη ζωγραφική- στην Εφημερίδα του Συλλόγου Επιστημόνων Σαλαμίνας και ο τότε πρόεδρος του συλλόγου και πολύ αγαπητός μέχρι
σήμερα, οικονομολόγος Χρήστος Βιλλιώτης και ο αείμνηστος Αλέξανδρος Κριτικής ,που ήταν γείτονες μου και οι δυο, όταν πήγαιναν ταξίδια στο εξωτερικό μου έφερναν δώρο χρώματα για τη ζωγραφική.
Θυμάμαι σαν όνειρο τη φίλη ζωγράφο Ειρήνη Παπασωτηρίου να ζωγραφίζει στις γειτονιές του νησιού και εγώ να αφήνω το παιχνίδι στη γειτονιά και να την παρακολουθώ καθώς ζωγράφιζε τα γραφικά στενά….
Είχα επισκεφτεί με τον πατέρα μου τα ατελιέ αρκετών ντόπιων ζωγράφων τότε.
Θυμάμαι την Ειρήνη Κρουστάλλη Παπασωτηρίου, το μινιατουρίστα αείμνηστο ζωγράφο Γ. Φανουράκη , τη Ρίτσα Ανδριανού τον αείμνηστο Αχιλλέα Μπερή κ.α.
Νωρίτερα είχε ξεκινήσει η ιδιαίτερη επαφή μου με το Λεονάρντο ντα Βίντσι και λίγο αργότερα με τον πρωτοπόρο του Σουρεαλισμού Σαλβαντόρ Νταλί, επιρροές που είναι θεμελιώδης ως και σήμερα.
Αυτές ήταν οι προτροπές εκείνης της μαγικής εποχής στο ξεκίνημα μου….

Μ.Τ .Από πολύ νεαρή ηλικία επίσης ξεκίνησες να παίρνεις μέρος σε εκθέσεις…πότε ήταν η πρώτη σου συμετοχή και που;;

Γ.Β  Στα δώδεκα μου " σαν εξέχων ταλέντο" με προσκάλεσαν να συμμετέχω για πρώτη φορά στις ομαδικές εκθέσεις Σαλαμινίων ζωγράφων του Συλλόγου Ευριπίδης, στο κτήριο της παλιάς Εθνικής Τράπεζας του Χρήστου Κεχαγιά.
Ήταν το πρώτο βάπτισμα του πυρός και θυμάμαι με πόση χαρά οι καθηγητές μου και ο κόσμος το είχε υποδεχτεί.
Θυμάμαι που επισκέπτομουν συνεχώς για χρόνια , τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου Ευριπίδη, στον τελευταίο όροφο του παλιού Δημαρχείου και να μελετάω με τις ώρες την Ιστορία της Τέχνης και των επιστημών.

Μ.Τ .Από ότι διάβασα σπούδασες αρχιτεκτονική,έκανες και μαθήματα ζωγραφικής;;και αν ναι που;

Γ.Β Σπούδασα Αrchitecture Engineering στο Westminster University στο Λονδίνο και έκανα Life Drawing στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Παρακολούθησα τα υπέροχα Μουσεία του Λονδίνου, που είναι και παραμένει,η μητρόπολη της παγκόσμιας τέχνης, με κορυφαία την αγαπημένη μου National Gallery που φιλοξενεί Λεονάρντο μεταξύ άλλων γιγάντιων μορφών.
Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία της απευθείας επαφής με το μέντορα μου, σαν να κάνεις μαθήματα εκ του φυσικού…!
Θυμάμαι όταν πρωτοείδα την "Παναγία των βράχων" του Λεονάρντο με τον αείμνηστο πατέρα μου Σπύρο , ακριβώς την πρώτη φορά που πήγαμε εκεί ,ένιωσα τόσο συγκλονισμένος, που το ζω ακόμα και σήμερα το ίδιο συναίσθημα.
Θυμάμαι οπότε πήγαινα στη National Gallery να μελετήσω – ζωγραφίσω κυρίως Ντα Βίντσι ,ο κόσμος σαν να ένιωθε κάτι έξω-κοσμικό και πλήθη κόσμου κάθονταν πίσω μου και παρακολουθούσαν με σεβασμό την όλη διαδικασία καθώς ζωγράφιζα.
Ένας τότε φύλακας στην Πινακοθήκη, μου ευχήθηκε από καρδιάς -εκείνη την εποχή – μια μέρα έργα μου να εκτεθούν στη National Gallery", διότι εντυπωσιασμένος δεν είχε ξαναδεί κάποιο παρόμοιο περιστατικό και με άφησε να ακουμπήσω τη Παναγία των Βράχων γιατί του το ζήτησα!!!
Επίσης θυμάμαι το London Museum στα Ελγίνεια μάρμαρα ,που επισκέπτομουν συχνά και μελετούσα , να αγκαλιάζω με τα χέρια μου την έκτη Καρυάτιδα ,αδιαφορώντας για τυχόν συνέπειες του νόμου…!

Μ.Τ .Μετά πως συνέχισες;;Ακολούθησαν και άλλες εκθέσεις;;

Γ.Β  Έκανα μια έκθεση στο φοιτητικά μου χρόνια στο Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας, που την προλόγισε ο αγαπητός φίλος και καθηγητής μου Παύλος Φήμης. Πιστεύω όλοι τη θυμούνται που είχα παρουσιάσει και την πρώτη ποιητική μου συλλογη Εαρινή Ισημερία

Μετά συνεχίζοντας τις έρευνες μου για χρόνια και τη διατύπωση του προσωπικού ύφους συμμετείχα σε πολλές ομαδικές εκθέσεις Πανελλαδικά.
Το 2009 έκανα την πρώτη μου ,εκτός Σαλαμίνας, ατομική μου έκθεση μου στη Gallery DownTown στο Κολωνάκι ,που την προλόγισε στον κατάλογο της ο καθηγητής της Ευρωπαϊκής Ιστορίας της τέχνης Δρ Στέλιος Λιδάκης.
Μετά ακολούθησαν άλλες ατομικές στο Art Space – Κολωνάκι στον Πολυχώρο Τέχνης Διέλευση κ.α.
Έτσι φτάνουμε το 2018 στην πρώτη μεγάλη ιστορική παρουσίαση στο Ιστορικό Μουσείο ΑρχείοΎδρας – Ι.Α.ΜΥ. και τον Υπερβατικό Σουρεαλισμό.
Όπου είχα την τιμή να προλογίσει και στηρίξει για την ιστορική του παρουσία, ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης και της ρυθμολογίας του Ε.Μ.Π., Δρ Γιώργος Προκοπίου, γιος του αείμνηστου κορυφαίου ιστορικού τέχνης Αγγέλου Προκοπίου, μαζί με τη στήριξη της καλής
φίλης και εξαιρετικής διευθύντριας του Μουσείου κας Ντίνας Αδαμοπούλου.
Εκεί πλέον είχα επίσημα παρουσιάσει το πλήρες προσωπικό μου ύφος ,μαζί με μια καινοτομία ,που ανανέωσε εκ βάθρων , τον γερασμένο κλασσικό Σουρεαλισμό πια , με μια νέα προοπτική για το μέλλον της σύγχρονης εποχής μας.

.   Μ.Τ .Είσαι ο εμπνευστής;;ο ιδρυτής;Δεν ξέρω ακριβώς πως να το διατυπώσω…του Υπερβατικού Σουρεαλισμού,θα μας πεις τι ακριβώς είναι;;για να το καταλάβουν οι αναγνώστες μας.

Γ.Β Αυτή η διαδικασία για να φτάσω εκεί ξεκίνησε από πολύ νωρίς και σιγά σιγά στο πέρασμα του
χρόνου έδωσε τους καρπούς της.
Περιλάμβανε μακροχρόνιες μελέτες στην Ιστορία της Τέχνης,τη Φυσική ,τα Μαθηματικά, την Ψυχολογία ,τη Θεολογία , την Αστρονομία καθώς και τη Μεταφυσική.
Μελέτες που ενσωματώθηκαν στη νέα θεωρία.
Ήταν μια ας το πούμε σαν διδακτορική διατριβή στα Εικαστικά στο διηνεκές του χρόνου.!
Ο Υπερβατικός Σουρεαλισμός ήταν σε ασυνείδητο επίπεδο παρόν μέσα μου από την ηλικία των έξι – εφτά ετών και έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια , για να αποκτήσει σάρκα και οστά στη φυσική πραγματικότητα του συνειδητού μου ,ερχόμενος από πολύ μακριά ….
Ο Υπερβατικός Σουρεαλισμός είναι η εξέλιξη του κλασικού Σουρεαλισμού, και στηρίζεται σε μια νέα θεωρία και φιλοσοφία που ανανεώνει το διεθνές αυτό καλλιτεχνικό κίνημα που είχε πια χάσει την πρότερη λάμψη του.
Είναι ο Νέος Σουρεαλισμός" για τον 21ο αιώνα και τις σύγχρονες εξελίξεις στις επιστήμες ,τις τέχνες και το σύγχρονο άνθρωπο που αναζητάει ψυχική ανακούφιση και στήριγμα μέσα στην καθημερινότητα του.

Μ.Τ .Από τι εμπνεύστηκες για να ακολουθήσεις αυτό το ρεύμα;;
Γ.Β Από τη πολύ μικρή ηλικία ένιωθα κάποια προ-μυνήματα και προϊονίσματα για το μέλλον μου σαν εσωτερικές προβολές…

 Ο Λεονάρντο, από τότε, ήταν πάντα ο εμπνευστής μου και αυτό δεν έχει αλλάξει μέχρι τώρα ,όπως και ο Σαλβαντόρ Νταλί.
Από τους εν ζωή τρέφω σεβασμό για τον σπουδαίο υπεραιωνόβιο Γάλλο εικαστικό Pierre Soulages.
Βεβαίως στην ποίηση που επίσης υπηρετώ από τότε, έχω επιρροές κυρίως το μεγάλο μας Οδ.Ελύτη ,το Γιώργο Σεφέρη ,τον T S. Elliot τον Ted Hughes και τη γιγάντια χιλιετή παράδοση της Σουφικής Ποίησης.
Εχω ήδη ξεκινήσει τη παρουσίαση της φόρμας του Υπερβατικού Σουρεαλισμού και στην ποίηση!
Μέσα στα επόμενα χρόνια θα κορυφωθεί και αυτή η νέα παρουσίαση..

Μ.Τ   Έχεις πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό και έχεις τιμήθει με πολλά διεθνή βραβεία για την τέχνη σου,πως αισθάνεσαι αλήθεια;;

Γ.Β Νομίζω ότι έχω ακόμα ένα μεγάλο και μακρύ δρόμο μπροστά μου, όπως μου είχε πει στα νεαρά μου χρόνια ο αείμνηστος Σαλαμίνιος Βυζαντινολόγος Δημήτρης Παλλάς, που το είχε προιωνήσει έτσι ακριβώς, όταν είδε τα νεανικά έργα μου.
Νιώθω ειλικρινά ότι είμαι ένας κρίκος μιας κοσμικής αλυσίδας που λέγεται παγκόσμια τέχνη και φυσικά θέλει πολλή εργασία για τη συνέχεια….
Η εξέλιξη και η πρόοδος του Υπερβατικού Σουρεαλισμού είναι το κύριο μέλημα μου και το έργο ζωής όπως αναφέρεται.
Νιώθω απλότητα ταπεινότητα και διαύγεια να προσφέρω αυτό που μου αναλογεί και βοηθήσω με το λιθαράκι μου την εξέλιξη των ιδεών στα Εικαστικά μαζί με την εξέλιξη της καθημερινής ζωής του μέσου ανθρώπου.
Ο σκοπός του Υπερβατικού Σουρεαλισμού είναι να φέρει αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή και
να αντικαταστήσουμε το όνειρο με το ατομικό όραμα !
Το όνειρο ήταν και είναι η τεράστια συνεισφορά του κλασσικό Σουρεαλισμού στο μέσο άνθρωπο, όμως στην εποχή μας ,μετά σχεδόν 100 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του Σουρεαλισμού, το όνειρο πλέον έγινε επαναλαμβανόμενος εφιάλτης και χρειαζόταν να εμφανιστεί μια καινούρια αναγεννητική πρόταση.
Τώρα αυτή η νέα πρόταση ήρθε και αυτό καλείται να κάνει , με ένα νέο τρόπο,ο Υπερβατικός Σουρεαλισμός με το προτεινόμενο όραμα.
Δηλαδή να μπει στην καθημερινή ζωή μας το όραμα ,κάνοντας τις μικρές αυτές καθημερινές υπερβάσεις όπως προτρέπει η σύγχρονη Ψυχολογία για την αναζήτηση της ψυχικής ανακούφισης και χαράς.
Ο Υπερβατικός Σουρεαλισμός έχει ως κύριο μέλημα του ,τον καθημερινό άνθρωπο και την καλυτέρευση της ψυχικής του κατάστασης, όπως ακριβώς έκανε με έναν άλλο τρόπο τον 20ο αιώνα ο κλασσικός Σουρεαλισμός με το όνειρο.
Μην ξεχνάμε ο κλασσικός σουρεαλισμός έμαθε όλη την ανθρωπότητα να ονειρευεται …τώρα σιγά σιγά έρχεται η ώρα του οράματος να επιτύχει κάτι ανάλογο, και να μάθουμε να οραματιζόμαστε.
Το όνειρο σε σχέση με το όραμα είναι δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις και πρέπει να γίνει μια ανάλογη διεθνή εκπαιδευτική δράση για να μάθουμε να τα διαχωρίζουμε.

Πράγμα που σιγά σιγά γίνεται.
Το όραμα είναι το μέλλον του ανθρώπου…δια μέσου της δημιουργικής φαντασίας.

Μ.Τ .Τώρα τι ετοιμάζεις αυτό το διάστημα;;Κάτι καινούριο;

Γ.Β Συμμετέχω σε εκθέσεις στο εξωτερικό (αυτή την εποχή Γαλλία και Ιταλία) και σε διάφορα διεθνή φόρουμ όπου γίνεται ευρέως γνωστός ο Υπερβατικός Σουρεαλισμός.
Ετοιμαζω τα επόμενα κείμενα του Υπερβατικού Σουρεαλισμού και κυρίως την άμεση εξελικτική σύνδεση του με τον "Πυρηνικό Μυστικισμό του Σαλβαντόρ Νταλί και τις απαντήσεις των αναπάντητων ερωτημάτων του Andre Bretton και του κλασικού Σουρεαλισμού, διότι ο Υπερβατικός Σουρεαλισμός έχει αυτό ακριβώς το σκοπό.
Τα αναπάντητα ερωτήματα που έθεσε η προηγούμενη γενιά να τα απαντήσει η τωρινή, για να συνεχιστεί ο αέναος κύκλος της εξέλιξης μας.

Μ.Τ  .Στη Σαλαμίνα θα σε δούμε;;να θαυμάσουμε τα έργα σου;;

Γ.Β Είναι μέσα στα επόμενα σχέδια μου σιγουρα.

Όταν θα είναι ώριμες οι συνθήκες μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Σαλαμίνα θα γίνει σίγουρα και θα με χαροποιήσει ιδιαίτερα.

Μ.Τ  Η τελευταία μου ερώτηση, που ρωτάω όλους είναι…αν θα έβαζες εσύ ένα τίτλο στην σημερινή μας συνέντευξη ποιος θα ήταν;;

ΓΙΩΡΓΟΣ .ΒΑΣΙΛΙΟΥ  Τίτλος: Στοχεύουμε στο αδύνατον! Είμαστε ρεαλιστές! Θερμά ευχαριστώ από καρδιάς στην εφημερίδα Σαλαμινίων Βήμα για αυτή την παρουσίαση.

ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΒΑ Γιώργο σε ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη κουβέντα,η εφημερίδα Σαλαμινίων Βήμα σου εύχεται τα καλύτερα και θα είναι κοντά σου σε κάθε καινούργιο σου βήμα

ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΒΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Σχόλια στό : “ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  ‘’ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟΝ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ’’ – Απο την Μαρια Τσεβα

  1. Συνχαρητηρια και στον δημιουργό και στην φίλη εικαστικό Μαρία Τσεβά για τον χώρο που δίνει στους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν την δουλειά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά