Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Θέμα: ΠΕΝΗΝΤΑ [50] ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΟΥ Α/Τ ΒΕΛΟΣ.
Σαν σήμερα, πριν 50  χρόνια, ο Κυβερνήτης, αείμνηστος Ναύρχος Ν. Παππάς και το πλήρωμα του Α/Τ Βελος, έγραφαν την πιο σημαντική αντιδικτατορική ιστορία, στα Διεθνή Yδατα, έξω απο το λιμάνι του Φιουμιτσίνο της Ιταλίας.
Το Κίνημα του Ναυτικού είχε αποτύχει κι οι Αξιωματικοί που συμμετείχαν, είχαν συληφθεί και βασανιζόντουσαν στα κολασττήρια της χούντας.
Ήταν φυσικό ο Ν. Παππάς, ένας από τους πρωτεργάτες του Κινήματος, να μην μείνει αδρανής, αλλά να διατρανώσει την αντίθεσή του στο δικτατορικό καθεστώς των επίορκων ξενοκίνητων «αναξιωματικών» και να διατρανώσει σ’ όλο τον κόσμο την πίστη του στην Δημοκρατία και το Σύνταγμα.
Το γεγονός της Ανταρσίας πήρε παγκόσμιο χαρακτήρα/δημοσιότητα κι αποτέλεσε τοο «βέλος στην καρδιά της χούντας»  διέσπειρε δε κλίμα αισιοδοξίας στον βασανισμένο Ελληνικό Λαό.
Έτσι ανάγκσε το καθεστώς, να κόψει την χορηγία από τον τότε εξόριστο βασιλιά, να κλείσει τα ξερονήσια και ν’ ανοίξει τις φυλακές.
Παράλληλα, προκήρυξε το δημοψήφισμα του Ναι και του Όχι του Ιουλίου του ’73.
Μετά την έξοδο στην Ιταλία των 31 Αξιωματικών-Υπαξιωματικών κι ενός Ναύτη, όπου μας δόθηκε πολιτικό άσυλο, το πλοίο συνέχισε την άσκηση στην οποία συμμετείχε, με Αξιωματικούς κι Υπαξιωματικούς που ήρθαν απο την Νάπολη της Ιταλίασ κι από την Ελλάδαα.
Το ’93, όταν το πλοίο παροπλίστηκε και το είχαν έτοιμο να πουληθεί για παλιοσίδερα, καταφέραμε να το σώσουμε και να το μετατρέψουμε σε Μουσείο του Αντιδικτατορικού Αγώνα, με έδρα το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο του Παλ. Φαλήρου.
Τα τελευταία χρόνια και μετά τον θάνατο του Καπετάνιου του Ν. Παππά,
το ΜΑΑ ΒΕΛΟΣ είναι στην «εξορία», εκτεθειμένο  στο ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ στην Θεσσαλονίκη, όπου έχει κινδυνεύσει αρκετές φορές.
Έτσι και μετά τον διωγμό του από την θέση του στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, με πρόσφατο νόμο του Φεβ. του ’23, εξακολουθούμε, μετ’ από 30 χρόνια, ν’ αγωνιζόμαστε για την σωτηρία του Ιστορικού Πλοίου.
Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους όσους επιθυμούν την εξαφάνηση του Ιστορικού πλοίου, οτι η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΤΑΙ.

Παν. Χατζηπέρος.

 
Περ. Σύμβουλος Αττικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά