Ένα ποσό αυξημένο κατά 20% με 25% -τουλάχιστον- αναμένεται ότι θα κληθούν να καταβάλλουν από τον Ιούλιο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την εξόφληση λογαριασμών ενέργειας, βάσει της απόφασης της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής (Australian Energy Regulator – AER).

Ανάλογα από την κατανάλωση ρεύματος εν μέσω χειμώνα -κάτι που εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τα άτομα κάθε νοικοκυριού, τον καιρό και την παλαιότητα της κατοικίας- αλλά και το «πακέτο προσφοράς» η αύξηση αυτή «μεταφράζεται» σε εκατοντάδες δολάρια επιπλέον, σε μία συγκυρία που το κόστος ζωής είναι ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν πλέον από πού να περικόψουν. Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα της UBS για προϊόντα των Coles και Woolworths, μόνο γι’ αυτά ένα μέσο νοικοκυριό κατέβαλε 9,6% επιπλέον τη χρονιά που πέρασε, την ώρα που ο ετήσιος πληθωρισμός κυμάνθηκε περί το 7%.

Μικρή υποχώρηση καταγράφεται στις τιμές καυσίμων τελευταία, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με τα προ πανδημίας επίπεδα, τα ενοίκια είναι στα ύψη και τα επιτόκια εκεί που βρίσκονται ευνοούν μόνο αυτούς που έχουν καταθέσεις, καθώς όσοι αποπληρώνουν χρέος είναι με το… κεφάλι κάτω από το νερό.

Στο… διά ταύτα τα νέα όρια που έθεσε ο AER που καλύπτει Νέα Νότια Ουαλία, Νότια Αυστραλία και νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ, σημαίνουν αυξήσεις για τα μέσα νοικοκυριά από 19,6% έως 24,9% (400 με 500 δολ. σε ετήσια βάση).

Για τη Βικτώρια, που υπάγεται σε άλλο ρυθμιστή, η αύξηση θα είναι 25% (περί τα 350 με 450 δολ. ετησίως για τα νοικοκυριά και ακόμη υψηλότερο για επιχειρήσεις ανάλογα και την προσφορά που έχουν). Μέρος της αύξησης θα «καλυφθεί» από το Power Saving Bonus στην Πολιτεία και αντίστοιχες πρωτοβουλίες ανά την Αυστραλία και με τη στήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, υπολογίζεται ότι για μία μέση οικογένεια που ζει σε σπίτι το οποίο ξεχρεώνει ακόμη, το επιπλέον κόστος διαβίωσης θα είναι 5.000 με 6.000 δολ. μόνο για την αποπληρωμή δανείου, τα καθημερινά ψώνια και την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας.

Ο Australian Energy Regulator προειδοποιεί μάλιστα ότι πρέπει να λέμε «πάλι καλά», καθώς οι αυξήσεις στην ενέργεια είναι οι… μισές από ό,τι θα ήταν χωρίς την κρατική παρέμβαση στην αγορά. Ένα θέμα που προκάλεσε νέα αντιπαράθεση με της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, χωρίς ωστόσο κανένα όφελος σε αυτήν τη συγκυρία για την τσέπη των καταναλωτών.

Επί της ουσίας, οι πιο ευάλωτοι οικονομικά και κοινωνικά, αλλά και νοικοκυριά της μεσαίας τάξης θα την… πληρώσουν πιο ακριβά. Ο υπεύθυνος πολιτικής της φιλανθρωπικής St Vincent de Paul Society, Gavin Dufty, δήλωσε ότι οι οργανώσεις φοβούνται τις αυξήσεις που έρχονται καθώς «ο χειμώνας δαγκώνει».

«Αυτό έρχεται να προστεθεί στην ευρύτερη πίεση του κόστους ζωής και θα ωθήσει ορισμένα νοικοκυριά σε ‘ύπουλες’ αποφάσεις σχετικά με το αν θα βάλουν φαγητό στο τραπέζι ή θα θερμάνουν ένα δωμάτιο, αν θα πληρώσουν για φάρμακα ή όχι και αν θα ανανεώσουν την ασφάλεια κατοικίας και αυτοκινήτου», είπε.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Victorian Council of Social Service, Emma King, ανέφερε η νέα αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος θα εξακολουθήσει να «ογκώνει τη φτώχεια και τις δυσκολίες», με τους ανθρώπους να αναγκάζονται να επιλέξουν «μεταξύ θέρμανσης και φαγητού».

«Άνθρωποι καταλήγουν στο νοσοκομείο με υποθερμία επειδή κρυώνουν τόσο πολύ που δεν έχουν ανάψει τη θέρμανση, και μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους πεθαίνουν».

Ερωτηθείς εάν οι Αυστραλοί θα πληρώνουν ποτέ λιγότερο για ρεύμα κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας της κυβέρνησης, από ό,τι πριν από τις εκλογές, ο υπουργός Ενέργειας Chris Bowen απάντησε: «Δεν θα εγκαταλείψω τις προσπάθειες να μειωθούν οι τιμές … με την ανάπτυξη περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας, διότι η ανανεώσιμη ενέργεια είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας».

Υποστήριξε ότι η παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην αγορά έχει «θωρακίσει» περισσότερα από πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά σε εθνικό επίπεδο από τις «χειρότερες επιπτώσεις». Εκτίμησε πάντως ότι θα χρειαστούν περισσότερες ελαφρύνσεις λογαριασμών στο μέλλον.

Ο «σκιώδης υπουργός» Ενέργειας, Ted O’Brien, σχολίασε ότι «οι σκληρά εργαζόμενοι, απλοί Αυστραλοί πολίτες ξεχάστηκαν από τους Εργατικούς και είναι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα».

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Peter Dutton, που μιλώντας στην εκπομπή Today ότι «η πιθανότητα να υπάρξουν ενεργειακές διαταραχές στη χώρα μας αυξάνεται καθημερινά και η ρυθμιστική αρχή ενέργειας το επισημαίνει αυτό στο πλαίσιο των πολιτικών της κυβέρνησης».

Ο κ. Dutton κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Anthony Albanese ότι είπε ψέματα στους πολίτες, αφού επανειλημμένα υποσχέθηκε πριν από τις τελευταίες εκλογές χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος.

«Ας το ξεκαθαρίσουμε, αυτός (ο πρωθυπουργός) υποσχέθηκε σε 97 περιπτώσεις ότι ο λογαριασμός σας θα μειωθεί κατά 275 δολάρια».

«Το υποσχέθηκε μετά την είσοδο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ξεχάστε το αυτό … αυτό το είδος του ανόητου επιχειρήματος».

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση υποτιμά εντελώς το πόσο πολύ οι οικογένειες και οι μικρές επιχειρήσεις υποφέρουν αυτή τη στιγμή».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Richard Marles, μιλώντας στο Today υπερασπίστηκε την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε ένα «εμπρηστικό περιβάλλον». Κατηγόρησε τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης του Συνασπισμού και τον ευρύτερο πληθωρισμός διεθνώς, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Όταν ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος, κανείς δε φανταζόταν ότι θα συνεχιζόταν ακόμη και σήμερα με τον τρόπο που συμβαίνει», είπε.

«Αυτό διατάραξε τις τιμές της ενέργειας και αυτό έπρεπε να αντιμετωπίσουμε».

«Θέσαμε σε εφαρμογή ένα πραγματικά σημαντικό ‘πακέτο’ μέτρων στα τέλη του περασμένου έτους, το οποίο είχε σημαντικό αντίκτυπο στην άσκηση πιέσεων προς τα κάτω».

https://neoskosmos.com/el