Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Μόσχα, 23 Μαΐου 2023

 

Αγαπητοί φίλοι, αξιότιμοι συμπατριώτες,

Σε ατμόσφαιρα έντονης συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας η καθιερωμένη εκδήλωση «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ… 101 ΧΡΟΝΙΑ από τη ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ… ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ», αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, της Οθωμανικής Τουρκίας, της γης του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Ανατολίας.  Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. και πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Σύλλογο Ελλήνων ΜόσχαςΣενάριο, σκηνοθεσία:  Δώρα Γιαννίτση, δ/ντρια Κ.Ε.Π., διδάκτωρ ιστορίας, ηθοποιός.

 

  

 

Στην εισαγωγική της ομιλία η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε ότι η διατήρηση και ο σεβασμός της ιστορικής μνήμης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα κοινωνιών και εθνών τόσο μεμονωμένα όσο και στο σύνολό τους, εφόσον εξασφαλίζουν τη συνέχεια της παράδοσης και του πολιτισμικού κληροδοτήματος, αλλά και την αρμονική ύπαρξη και ειρηνική συνύπαρξη εθνών, στα πλαίσια πάντα κρατικών δομών που διέπονται από το κράτος δικαίου. Ο σεβασμός, η δικαίωση της ιστορικής μνήμης και η αποκατάσταση της ηθικής τάξης πραγμάτων δεν είναι, ή μάλλον δεν πρέπει να είναι, έννοιες επιλεκτικές, αλλά καθολικές. Παρ΄όλα αυτά σήμερα, από τη διεθνή κοινότητα, εκκρεμεί η αναγνώριση της γενοκτονίας του ελληνικού-χριστιανικού πληθυσμού του Πόντου, της Μικράς Ασίας αλλά και της ενδοχώρας της Ανατολίας  την περίοδο 1908-1923.

2023_05_23_15

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης – Ημέρας Μνήμης, περιλαμβάνει:

  • Σύντομη ιστορική επισκόπηση: Η παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους (8ος αι. π.Χ. -1923 μ.Χ.) «Η γενοκτονία του χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1908-1923). Έλληνο-τουρκικός πόλεμος 1919-1923 – Μικρασιατική Καταστροφή – 101 χρόνια.
  • Γεγονότα και ήρωες, μάρτυρες μίας ολόκληρης εποχής, μέσα από τις σελίδες του ιστορικού μυθιστορήματος του εξαιρετικού Έλληνα συγγραφέα, μελετητή Χάρη Τσιρκινίδη «ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ».
  • Με τη συμμετοχή καθηγητών και σπουδαστών του Κ.Ε.Π., της Χορωδίας του Κ.Ε.Π. (καλλιτεχνική δ/νση – Ινέσσα Εφραιμίδου) και του Χορευτικού Συγκροτήματος του Κ.Ε.Π. (καλλιτεχνική δ/νση Οξάνα Ρακτσέγιεβα).
  • Παρουσίαση και διανομή στο κοινό του βιβλίου μας «Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής» (ISBN 978-5-6045800-4-2), Συγγραφείς: Θεοδώρα Γιαννίτση, Θεοφάνης Μαλκίδης, εκδόσεις Κ.Ε.Π., Σεπτέμβριος 2022.

Σενάριο εκδήλωσης-Ημέρας Μνήμης – Δώρα Γιαννίτση, δ/ντρια Κ.Ε.Π., διδάκτωρ ιστορίας, ηθοποιός.

Χορηγός επικοινωνίας – διαδικτυακή κοινωνικο-πολιτιστική πλατφόρμα  yagrek.ru

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά