Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Πολυσυλλεκτική και ενδιαφέρουσα η oρεινή Αρκαδία, έχει πάντα κάτι νέο να επιδείξει και καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Στην καρδιά της Πελοποννήσου, δίνει το δικό της τόνο, προσφέρει επιλογές, βάζει πάνω απ` όλα τον άνθρωπο και τελικά είναι ένα μέρος που το αγαπάς και θέλεις πάντα να επιστρέφεις. Επιλέγουμε να φύγουμε από το συνηθισμένα και σας προτείνουμε 4 ιδιαίτερες εμπειρίες που αξίζει να βρείτε χρόνο έστω για κάποιες από αυτές, ενώ δεν παραλείπουμε να αναφερθούμε στις ξύλινες δημιουργίες ενός ανθρώπου που συνειδητά επέλεξε να πάει να ζήσει στο βουνό.

Περπατώντας στα μονοπάτια της Λάστας και της Σφυρίδας

Συναντήσαμε τον Λάμπρο Παπαλάμπρο από το VitinaTrekking, αμέσως μόλις φτάσαμε στη Βυτίνα. Συζητήσαμε μαζί του και πολύ γρήγορα ξεκινήσαμε για μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μονοπάτια της περιοχής. Για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα της περιοχής, προτείνει και το αποδεχόμαστε αμέσως, να κάνουμε δύο διαδρομές οι οποίες κατά κάποιο τρόπο συμπυκνώνουν την ομορφιά και την ποικιλία της Αρκαδίας. Το πρώτο μονοπάτι ξεκινάει από το χωριό Λάστα όπου με αφετηρία την πλατεία του χωριού και τον χαρακτηριστικό αιωνόβιο πλάτανο, κινούμαστε νοτιοανατολικά, σε κατηφορική πορεία, και περνώντας το τελευταίο σπίτι του χωριού, βλέπουμε ένα καλοσυντηρημένο αλώνι.

Στην παρέα έχει προστεθεί ο συνεργάτης του Λάμπρου ο Γιάννης, καθώς και δύο ακόμη έμπειροί συνοδοί βουνού, ο Πέτρος Κόλλιας και ο Θοδωρής Τσίγκανος, όπου όλοι μαζί περπατάμε κρατώντας ένα σταθερό ρυθμό. Συνεχίζουμε κατηφορικά όπως οδηγεί το ίδιο το μονοπάτι, και σχεδόν μετά από 15 λεπτά, περπάτημα, φτάνουμε σε μία από τις πολλές πηγές της περιοχής, δίπλα στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Είναι μία ωραία και ήπια διαδρομή, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Η δεύτερη διαδρομή μας, είναι λίγο πιο απαιτητική, ωστόσο τα τοπία και οι εικόνες που αποκομίζει κανείς από τη συμμετοχή του, είναι τέτοια που αξίζει μία παραπάνω προσπάθεια. Η έμπειρή ματιά του Λάμπρου σε συνδυασμό με την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών του, κάνουν τη διαδρομή ακόμη πιο ενδιαφέρουσα καθώς δίνουμε έμφαση στα σημεία που πρέπει.

Περπατάμε κάτω από τα πανύψηλα έλατα, παράλληλα με ρυάκια, και σε κάποιο σημείο της διαδρομής, προσεγγίζουμε ένα μαγικό σημείο μέσα στο δάσος, με ένα σύμπλεγμα από μικρούς καταρράκτες. Καθώς περπατάμε, απέναντι στους βράχους, διακρίνουμε τις σπηλιές, τις οποίες παλαιότερα αξιοποιούσαν για να σταβλίζουν εκεί τα ζώα τους.

Δεν έχουμε όμως φτάσει ακόμη στο highlight αυτής της διαδρομής, το οποίο δεν είναι άλλο από το ιστορικό ασκηταριό της Σφυρίδας το οποίο γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ένα σημείο που κυριολεκτικά βρίσκεται κρυμμένο κάτω από ένα βράχο, με το εκκλησάκι να είναι σκαρφαλωμένο στο βράχο.

×

PLAY FULL VIDEO

Μην χάσετε την ευκαιρία να προγραμματίσετε μία τέτοια εκδρομή, η οποία όπως μας ενημερώνει ο Λάμπρος, μπορεί ανάλογα με την φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων να έχει διάφορες εκδοχές, ευκολότερες ή μη.

VitinaTrekking, Τηλ.: 6977315223, https://vitinatrekking.com

Διαδρομή μέσα στο ελατοδάσος

Μία μοναδική οδική διαδρομή που αξίζει να την πραγματοποιήσετε με το φως της ημέρας, είναι αυτή που περνάει μέσα από το ελατοδάσος και ξεκινάει από το χωριό Ελάτη. Βρισκόμαστε σε υψόμετρο 1200 μέτρων και στο Δυτικό Μαίναλο, εδώ που η φύση κυριολεκτικά δείχνει τον καλύτερο εαυτό της. Επιλέγουμε μία ημέρα που ο καιρός θα είναι καλός, και ανάλογα με την αφετηρία μας, προσεγγίζουμε τον παραδοσιακό οικισμό της Ελάτης.

Είμαστε έτοιμοι για μία βουτιά στην αυθεντική φύση της Αρκαδίας και ακολουθούμε τον ασφάλτινο δρόμο που περνάει ανάμεσα στα πανύψηλα έλατα. Σε κάθε στροφή του δρόμου, βρισκόμαστε μπροστά σε μία μοναδική έκπληξη, άλλοτε παρατηρώντας τις κατάφυτες πλαγιές άλλοτε μένοντας με το στόμα ανοιχτό βλέποντας το ύψος που μπορεί να φτάσεις κάθε έλατο. Φροντίζουμε να κάνουμε μερικές στάσεις για να έχουμε καλύτερη επαφή με το ελατοδάσος, και παραμένουμε προσεκτικοί, όπως εξάλλου οφείλουμε κάθε φορά που περπατάμε μέσα σε δάσος.

Ένα καφενείο χωρίς καφετζή στη Λάστα Αρκαδίας

Η Λάστα είναι ένα πολύ μικρό χωριό της ορεινής Αρκαδίας, το οποίο βρίσκεται στις πλαγιές του Μαινάλου και έχει μόλις 3 κατοίκους. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, και αξίζει να το επισκεφθείτε για να απολαύστε την ηρεμία που αποπνέει και να θαυμάσετε τη θέα από το προαύλιο της εκκλησίας. Αξίζει μάλιστα να μπείτε στο καφενεδάκι που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, και το οποίο έχει το μοναδικό ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, να μην έχει καφετζή.

Εδώ ο κάθε επισκέπτης σερβίρεται από μόνος του, φτιάχνοντας τον καφέ του η το τσάι του, και φροντίζοντας για την καθαριότητα του χώρου, ώστε να παραμένει καθαρός. Σε ένα κουμπαρά που βρίσκεται πάνω στον πάγκο της κουζίνας, ο καθένας, μπορεί να αφήσει ένα συμβολικό ποσό, το οποίο χρησιμοποιείται για την αγορά των αναλώσιμων.

Μάθημα αργυρoχρυσοχοϊας στις Βυτινουργίες

Μπορεί η Στεμνίστα να είναι συνυφασμένη με την ασημουργία και την αργυροχρυσοχοϊα, ωστόσο εδώ στη Βυτίνα επισκεπτόμαστε τις «Βυτινουργίες», όπου έχουμε μία ωραία ευκαίρια να μάθουμε πράγματα που σχετίζονται με την επεξεργασία του ασημιού αλλά και τον τρόπο που μπορεί μία άμορφη μάζα, να μεταμορφωθεί σε ένα όμορφο κόσμημα.

Σε έναν όμορφο χώρο, λίγα μέτρα από την πλατεία της Βυτίνας, βλέπουμε το παρόν και το παρελθόν της ασημουργίας, συγκρίνοντας τεχνικές και προσπαθώντας να φτιάξουμε το δικό μας μικρό κόσμημα. Το σεμινάριο αυτό γίνεται κατόπιν συνεννόησης και είναι ιδανικό για παιδιά και όχι μόνο.

Βυτινουργίεςτηλ: 2795022849 info@dalcasart.com

Ένας ξυλογλύπτης στην Ελάτη

Ένα μικρό δεντρόσπιτο φαίνεται από το δρόμο λίγο έξω από την Ελάτη. Λίγο πιο πέρα, μία ολόκληρη εγκατάσταση και μία χειροποίητη ξύλινη επιγραφή που λέει Δημιουργίες Ξύλου. Ο ξυλογλύπτης Χρήστος Σιμοπουλος, είναι ένα άνθρωπος που αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει και δίνει την ψυχή του για να βρει ένα ωραίο ξύλο, να φτιάξει ένα όμορφο αντικείμενο. Είναι μία κρύα ημέρα του Φεβρουαρίου και έχουμε μόλις φτάσει στο εργαστήριό του. «Γεννήθηκα σε ένα χωριό της Μεγαλόπολης και όταν ήμουν 10 ετών πήγα με τα μεγαλύτερα αδέρφια μου και έμεινα στην Αθήνα, στην Ηλιούπολη» θα μας πει καθώς τον ρωτάμε λίγα πράγματα για την πορεία του. Κάθε καλοκαίρι επέστρεφε στο Βουτσαρά Μεγαλόπολης όπου οι γονείς του ήταν κτηνοτρόφοι. «Είχα στενή επαφή με τη φύση, με το χωριό, με τη ζωή αλλιώς».

«Μία μέρα εκεί που εργαζόμουν στην Αθήνα, αποφάσισα ότι είχε έρθει η ώρα να φύγω. Και έφυγα». Το 2003, έρχεται στην Ελάτη και βρίσκει αυτό το εγκαταλελειμμένο κτίριο το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε ως σχιστήριο του τοπικού συνεταιρισμού υλοτόμων. Με τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού, αλλά και του τότε δημάρχου το ενοικιάζει και σταδιακά ξεκινάει την παραγωγή μικροεπίπλων και αντικειμένων. Κοιτάζοντας γύρω θα δει κανείς εκατοντάδες ξύλινες κατασκευές, μικρές ή μεγαλύτερες. Θα δει σημεία που οι αράχνες έχουν φτιάξει τους πιο όμορφους ιστούς τους. «Δεν χαλάω τους ιστούς καθώς μοιάζουν με έργα τέχνης. Δίνουν και στη δική μου τη δουλειά μία επιπλέον οπτική, η οποία τα μετατρέπει. Αυτοί οι ιστοί δίνουν άλλη πνοή και δυναμική». Μία στάση στις Ξύλινες Δημιουργίες, μας φέρνει πιο κοντά στην αλήθεια αυτού του τόπου. Ο Χρήστος είναι χείμαρρος όπως εξάλλου έτσι είναι και οι δραστηριότητες. Εκτός από τα ξύλινα, έχει και 12 άλογα, καθώς και 7 γαϊδουράκια.

Ξύλινες Δημιουργίες Ελάτη, 2795029017

https://www.travel.gr/experiences/oi-empeiries-poy-prepei-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά