Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Μόσχα, 15 Μαΐου 2023

24 Μαΐου – Ημέρα Σλαυικής Γραφής και Πολιτισμού – Ημέρα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Αγαπητοί φίλοι,

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. και ο Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας είναι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σάς καλέσουν την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 (έναρξη 10.00, προσέλευση κοινού 09.30) στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Σλαυικής Γραφής και Πολιτισμού/Ημέρα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, που εκ παραδόσεων πραγματοποιείται στην καρδιά της Μόσχας, στην Σλαυική Πλατεία, μπροστά στο Μνημείο των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Στον εξής κάτωθι σύνδεσμο παρατίθεται δελτίο τλυπου των οργανωτών http://www.hecucenter.ru/up/-релиз 2023 (2)_.pdf

Οι εορτασμοί, στους οποίους συμμετέχουν εκπροσωποι ορθόδοξων χωρών, διοργανώνονται από το Σλαβικό Ίδρυμα της Ρωσίας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Σλαυικής Γραφής και Πολιτισμού – 24ης Μαΐου και περιλαμβάνουν κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών, χαιρετισμούς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Εκτός από την Ελλάδα, στους εορτασμούς συμμετέχουν διπλωματικές αρχές και κοινωνικές οργανώσεις από Ρωσία, Σερβία, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Βοσνία Ερζεγοβίνη,  Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Τσεχία.

Σύμφωνα με τη διαμορφωθείσα ευγενική πρακτική και παράδοση, επί σειρά 10ετίας τη Χώρα μας στην εν λόγω εκδήλωση εκπροσωπεί το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Εφέτος, συσπειρωμένη η ελληνική ομογένεια της Μόσχας, συμμετέχει και εκπροσωπείται από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας και τα Συγκροτήματά μας.

Σάς καλούμε αγαπητοί φίλοι, Έλληνες και Φιλέλληνες, να παρευρεθείτε στην εν λόγω επίσημη τελετή, να μοιραστείτε μαζί μας στιγμές χαράς, κατάνυξης, να βιώσετε αυθεντική πνευματική αγαλλίαση !!!

Καταθέτοντας, κάθε φορά, λουλούδια στο Μνημείο των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου  στη Σλαβική πλατεία, αισθανόμαστε άπλετη υπερηφάνια για το γεγονός ότι σε μία τόσο σημαντική για το χριστιανικό κόσμο ημέρα, εμείς κληθήκαμε να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας, σε μία ομόδοξη χώρα, με το λαό της οποίας μάς συνδέουν ιστορικοί, πολιτιστικοί, πνευματικοί δεσμοί αιώνων, μάς συνδέουν κοινές σελίδες ιστορίας, κοινή αντιμετώπιση του κόσμου και των πραγμάτων. Ως Έλληνες επισημαίνουμε ότι ο σλαυικός και ο ελληνικός κόσμος συνδεόμαστε αφ΄ ενός με γεωγραφική εγγύτητα, αφ΄ετέρου με πολύ-πολιτισμική γειτνίαση, οι απαρχές της οποίας ψηλαφούνται στο χώρο της μυθολογιας, αναπτύσσονται δε από την απαρχή της ιστορικής περιόδου, με την εμφάνιση των ελληνικών κρατών-πόλεων σε όλη την παράκτια ζώνη του Ευξείνου Πόντου, της Μαύρης Θάλαασσας, ενώ με τον ασπασμό του Χριστιανισμού από τους Ρως από το Βυζάντιο, με τη βάπτιση του ηγεμόνα του Κιέβου, πρίγκηπα Βλαδίμηρου το 988 μ.Χ. στη Χερσόνησο της Ταυρίδας, ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ στην ιστορία και στην πορεία των δύο αυτών κόσμων, η ιστορική, πολιτισμική, πνευματική κοινότητά μας ενισχύεται με αδιάλειπτους δεσμούς.

Αναμφίβολα συνδεόμαστε με τους ακατάλυτους δεσμούς του Χριστιανισμού της Ανατολής, της Ορθόδοξης Πίστης, οι αρχές της οποίας βασίζονται στις διαχρονικές αξίες της αγάπης, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού, της πραγματικής αρετής. Σήμερα, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, των πανταχόθεν προκλήσεων, των προσπαθειών διάβρωσης της ιστορικής αλήθειας, αποδυνάμωσης  της εθνικής παράδοσης, εκμηδενισμού της ταυτότητας, είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητο και επιβεβλημένο οι δύο κόσμοι μας να πορεύονται στο διεθνή στίβο συσπειρωμένοι και αλληλέγγυοι.

Κατωτέρω παρατίθενται φωτογραφίες και βίντεο από συμμετοχές μας στην εορταστική τελετή τα προηγούμενα έτη.  https://disk.yandex.ru/i/tJEc3VlNUUNSbw

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/24052022__to_kep_stin_imera_slaiikis_grafis_politismoi.html

Παρατίθεται, επίσης, σε ρωσική και ελληνική ενημερωτικό σημείωμα για την Παγκόσμια Ημέρα Σλαυικής Γραφής και Πολιτισμού/ Ημέρα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους διοργανωτές για την πρόσκληση, ιδίως στον διευθυντή του Σλαβικού Ιδρύματος της Ρωσίας Κιρίλλ Μιρέισκι, καθώς και για την εν γένει  μακρόχρονη εποικοδομητική σύμπραξη-συνεργασία

Καλή αντάμωση, φίλοι μας !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΣΘΕΝΑΡΟΤΕΡΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ και ειλικρινά ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!!

Με εκτίμηση,

Δρ. Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά