Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Φ.Κ :  Βρεθηκα πρόσφατα στο Ιδρυμα Σταυρος Νιαρχος και ειπα να παω να δω σε τι κατάσταση ειναι η  μοναδική ανακαλυψη κατα την κατασκευή του ΄΄Σταυρο Νιαρχου ΄΄στο χωρο του παλαιου ιπποδρομου στο Φαληρο  που εφεραν στο φως οι εργασίες ..

Τους ονομαζομενους .. “Δεσμώτες του Φαλήρου”;

Εναν τεραστιο χωρο ταφης …. με πανω απο 2.00ο ταφους  ολων των τυπων  απο τον 10 αιωνα π.χ

Ιδιαίτερα η  ομαδική ταφή 80 ανδρών  που χρονολογικά τοποθετείται στην εποχή του Κύλωνα (7ος αι. π.Χ.), σε μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της αρχαίας Αθήνας.

Οι νεκροί είναι τοποθετημένοι με τάξη, ο ένας δίπλα στον άλλον οι “δεσμώτες” έχουν μεταλλικά δεσμά στους καρπούς ..

Χαρακτηριστικέ απο διεθνή επιστημονικά ΜΜΕ  μια απο τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις

Και όμως αυτή την τοσο σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη που τράνταξε Ελλαδα και τον κοσμο ολο το Υπουργείο πολιτισμού για μια ακομα φορα  …. Κοιμάται τον ύπνο του δικαίου .. ..

Με απλη περίφραξη με δυο σκεπαστά να καλύπτουν  ευρήματα με μπάζα χώματα αγριόχορτα .. μια εγκαταλειψη ειναι αυτο που απολαμβάνουν Ελληνες και ξένοι επισκέπτες …ΣΗΜΕΡΑ ..

Εντύπωση μεγάλη προκαλεί το οτι λιγα μετρα απο τους σκεπασμένους χώρους που βρίσκονται οι ΄΄δεσμώτες ΄΄υπάρχουν αιωρούμενες πολλες σωληνώσεις και μεγάλων διαμέτρων …

Φυσικά αυτο σε περίπτωση κάποιας ζημιάς σε αυτες θα ειναι ολέθριο για τα αρχαιολογικά ευρήματα …..

 Δεν χρειάζεται να πω κατι παραπάνω …

 Απλα ας δουμε την κατάσταση που υπάρχει σήμερα μετα απο 9 ολόκληρα χρόνια στον χώρο … και ποσο εχουν ΄΄αξιοποίηση ΄΄ αλλα και τιμούν τον λογο που υπηρετούν και υπάρχουν !!!!

Πραγματικά διερωταται κανεις  ;;

Υπαρχει κατι  σκοπιμο  και σε αυτήν την αδριάνεια ;;;

Φωτογραφιες :  Φιλιππος Καρακωστας

 

   

          

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

Το Ιστορικο

Το Μάρτιο του 2016, η Ελλάδα συγκλονίστηκε από την ανακάλυψη της αρχαιολογικής σκαπάνης μιας μαζικής ταφής δεκάδων ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποκαλύφθηκε μία μαζική ταφή ανθρώπων, γνωστοί πλέον ως «Δεσμώτες του Φαλήρου», που χρονολογείται τον 7ο αιώνα π.Χ.

Η  ομαδική ταφή 80 ανδρών  που χρονολογικά τοποθετείται στην εποχή του Κύλωνα (7ος αι. π.Χ.)

Το 50% των σκελετών που εξετάστηκαν δείχνουν ότι είναι άντρες, υγιείς, νεαρής ηλικίας και είναι θαμμένοι με σεβασμό, γεγονός που αποδεικνύει την αριστοκρατική τους καταγωγή και ότι δεν πρόκειται για κάποιους εγκληματίες.

Πηγή εικόνας: lifo.gr

Τι είναι το Κυλώνειο Άγος και πως συνδέεται με τους “Δεσμώτες του Φαλήρου”;

Ο Κύλων, που ανήκε στην τάξη των ευγενών, αναδείχθηκε ολυμπιονίκης. Εκμεταλλευόμενος τη δημοτικότητα που είχε αποκτήσει και έχοντας τη βοήθεια του πεθερού, Τυράννου των Μεγάρων, Θεαγένη, επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία στην Αθήνα για να γίνει τύραννος. Είχε μάλιστα πάρει και χρησμό από το Μαντείο των Δελφών, που έλεγε να καταλάβει την ακρόπολη των Αθηνών στη μεγάλη εορτή του Δία.

Θεώρησε ότι η μεγαλύτερη γιορτή του Δία ήταν τα Ολύμπια. Κατά τη διάρκεια της εορτής των Ολυμπίων, επιτρεποταν στους ολυμπιονίκες στην επέτειο της νίκης τους να πηγαίνουν με συγγενείς και φίλους και να κάνουν θυσίες σε διάφορα ιερά της πόλης.

Εκμεταλλευόμενος τη συνήθεια, μαζί με τον αδελφό του και τους οπαδούς του, κατέλαβε την Ακρόπολη το 632 π.Χ. Δεν πέτυχε όμως το σκοπό του, γιατί ο τότε επώνυμος άρχων της Αθήνας Μεγακλής αντέδρασε δραστήρια και πολιορκώντας την Ακρόπολη, ανάγκασε τον μεν Κύλωνα και τον αδελφό του να διαφύγουν στα Μέγαρα, τους δε οπαδούς του να καταφύγουν ικέτες στο βωμό της Πολιάδος Αθηνάς (όσοι κατέφευγαν στους βωμούς θεωρούνταν προστατευόμενοι των θεών και συνεπώς ήταν απαραβίαστοι).

Οι οπαδοί όμως του Μεγακλή τους υποσχέθηκαν πως αν βγουν από το ιερό, δε θα τους πείραζαν. Οι οπαδοί του Κύλωνα έδεσαν ένα σκοινί στο ναό και άρχισαν να κατεβαίνουν το βράχο της Ακρόπολης, κρατώντας το σκοινί. Μ’ αυτό τον τρόπο ήταν προστατευμένοι και είχαν ακόμα την θεϊκή προστασία. Οι οπαδοί του Μεγακλή κόβουν το σχοινί που τους συνέδεε με τον ναό, άρα δεν “άγγιζαν” το ναό, όποτε τους συνέλαβαν και τους σκότωσαν μπροστά στο ναό των Ευμενίδων.

Αυτή η πράξη θεωρήθηκε άγος (μίασμα) και ονομάστηκε Κυλώνειο Άγος. Ο θάνατος των ικετών προκάλεσε τη φρίκη των Αθηναίων και τη γενική κατακραυγή και εκτός της Αθήνας, οι δε Αλκμεωνίδες θεωρήθηκαν “εναγείς”. Το γεγονός αυτό επακολούθησε σειρά στάσεων και ταραχών μέχρι το 597 π.Χ., που ανέλαβε ο Σόλωνας να συμβιβάσει τα αντιμαχόμενα μέρη, παρακαλώντας τους εναγείς να υποβληθούν οικειοθελώς στην κρίση τριακοσιομελούς δικαστηρίου, που θα αποφασίσει σχετικά. Οι Αλκμεωνίδες προ αυτής της κατακραυγής δέχτηκαν και το δικαστήριο τους καταδίκασε σε εξορία. Αποφάσισε, μάλιστα, να εκταφούν όσοι εν τω μεταξύ είχαν πεθάνει και να θαφτούν έξω από την πόλη.

"δεσμώτες"
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Η ομαδική ταφή των ”Δεσμωτών”, πιθανόν να αποτελείται από τους Αθηναίους που εκτελέστηκαν και χρονολογούνται στην ίδια εποχή. Στον ίδιο χώρο της ταφής έχουν βρεθεί δύο αγγεία, που πιθανώς δίνουν την ακριβή χρονολόγηση του τάφου, που τοποθετείται στο τρίτο τέταρτο του 7ου αιώνα, δηλαδή το 650-625 π.Χ., την εποχή του Κύλωνα. Πρόκειται για τους οπαδούς του Κύλωνα; Πρόκειται για κάποιο άλλο άγνωστο περιστατικό στην ταραγμένη ιστορία της Αρχαίας Αθήνας; Η αρχαιολογική έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, οπότε δε γνωρίζουμε αν σίγουρα πρόκειται για τους οπαδούς του Κύλωνα. Μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών, μπορούμε να κάνουμε εικασίες για τους “δεσμώτες”.  Παρόλα αυτά, η ανακάλυψη των “Δεσμωτών” δημιούργησε ενθουσιασμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, γιατί φέρνει στο φως μια ιστορία της αρχαίας Αθήνας που δεν μας ήταν γνωστή.

Το 2016, σύμφωνα με το περιοδικό Archeology ήταν μέσα στη λίστα με τις δέκα μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της χρονιάς. Στον ίδιο χώρο μαζί με τους “δεσμώτες” εντοπίστηκαν ακόμα 268 ταφές. Οι περισσότερες είναι λακκοειδείς, υπάρχουν κιβωτιόσχημοι τάφοι και μία ταφή αλόγου που διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Επίσης, εντοπίστηκαν ταφικά αγγεία, αμφορείς, πιθαμφορείς, υδρίες, όστρακα κ.ά.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Δύο ελληνικά ευρήματα στις δέκα κορυφαίες ανακαλύψεις για το 2016. Ανακτήθηκε από https://www.maxmag.gr/politismos/istoria/dyo-ellinika-evrimata-stis-deka-koryfees-anakalypsis-gia-2016/

Τι κρύβουν οι «δεσμώτες του Φαλήρου». Ανακτήθηκε από https://www.protothema.gr/greece/article/571177/to-mustirio-me-tous-desmotes-tou-falirou/

Το Κυλώνειο Άγος. Ανακτήθηκε από http://users.sch.gr/avord/KILONEIO%20AGOS.htm

https://www.maxmag.gr/politismos/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά