Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ – Στα ίχνη της Ιστορίας που χάνεται

Απο τον Μανο Κιλημαντζο

Την Κυριακή το πρωί στην αίθουσα Μπόγρη του Δημαρχείου, έγινε η εκδήλωση υπο τον τιτλο Η ΑΡΧΑΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ – Στα ίχνη της Ιστορίας που χάνεται.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο ερευνητής κ. Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, συγγραφέας του βιβλιου “Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ-Το νησί των θρύλων και των παραδόσεων”.

– Την εκδήλωση προλόγησε ο κος Κωνσταντίνος Μαριδάκης (τεως αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σαλαμίνας) με μία σύντομη περιήγηση στις αρχαιότητες της Σαλαμίνας. Αρχαιότητες που έχουν παραμεληθεί και πέσει θύματα συμφερόντων.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κος Κ.Μαριδάκης εξέφρασε την γενική ΑΠΑΙΤΗΣΗ, για σωστή ανασκαφή , ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιοτήτων.

Τα περιθώρια στενεύουν κατέληξε, και η αρχαία Σαλαμίνα χάνεται !!! – Τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας και διοργανωτής της εκδήλωσης κος Ι.Χαραλαμπόπουλος, που προέβη στην προβολή, αλλά και τον σχολιασμό διαφανειών των αρχαιοτήτων που σιγά σιγά, αλλά και τεχνηέντως, λησμονούνται και χάνονται απο την αδιαφορία και τα πολλαπλά συμφέροντα.

Στο τέλος της παρέμβασής του ο ομιλητής αναφέρθηκε στην απάντηση του Υπ. Πολιτισμού σε ερώτημα του ιδίου, που με λίγα λόγια αναφέρει οτι πλέον ο ΟΛΠ (ιδιωτικός πλέον φορέας και διοικουμενος απο την COSCO..)είναι αρμόδιος να συντάξει μελέτη για τον χώρο.

Συντάσσεται δηλαδή το Υπουργείο με το πρόσφατα δημοσιευμένο Master Plan για την περιοχή….μέχρι να απομακρυνθουν τα ναυπηγεία, το 2052, όποτε προφανώς τίποτε, η ελάχιστα θα έχουν απομείνει για διάσωση…

– Ακολούθησε ο κος Χρήστος Μαριδάκης, απόστρατος αξιωματικός του Ναυτικού , στα υποβρύχια και βετεράνος του Κυπριακού Αγώνα, αλλά και πρωτεργάτης και παλιότερος πρόεδρος του Συλλόγου ΑΙΑΝΤΙΣ, εστιάζοντας σε γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο του: “Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ”.

Περιέγραψε τις πολιτικές ενέργειες (πολλαπλώς άθλιες!) μη διστάζοντας να αναφέρει και ονόματα , όπως της υπουργού Λινας Μενδώνη και του κ. Μίχα, που οδήγησαν στην σημερινή κατάταση. Παρ όλες τις αρνητικές, αλλά και καταδικαστικές αποφάσεις των αρμοδίων φορέων, τα Ναυπηγεία κατα περίεργο και μυστηριώδη τρόπο συνεχίζουν να λειτουργούν και οχι μονο να λειτουργούν , αλλά και να επεκτείνονται.

Περιέγραψε τις ενέργειες που εκανε ο Σύλλογος ΑΙΑΝΤΙΣ , μέσω του σχεδίου ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, χωρίς δυστυχώς εμφανή αποτελέσματα, αφού και πάλι τα γνωστά πρόσωπα (πάλι κατονομάσθηκε ο κ. Μιχας ως πρωτεργάτης) εμφανίζονται συνεχώς προβάλλοντας πάσης φύσεως εμπόδια.

Προέκυψε μάλιστα και συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,οτι οι δραστηριότητες στον κόλπο των Αμπελακίων συσσωρεύουν τοξικά , μέχρι και πυρηνικά απόβλητα που προκαλούν καρκίνους διαφόρων κατηγοριών, που ούτε αυτό ελήφθη υπ όψιν απο κανέναν επίσημο φορέα.

Καταλήγοντας, προέτρεψε σε συστράτευση τους νεώτερους , ειδικά όσουν ενδιαφέρονται να αναμιχθούν στα κοινά του νησιού, μπαίνοντας αυτοί πλέον μπροστά και παραλαμβάνοντας την σκυτάλη του αγώνα απο τους παλαιότερους!

– Συνέχισε ο συγγραφέας – ερευνητής κ. Στάθης Βάλλας, σκιαγραφώντας την επίδραση του θρησκευτικού στοιχείου στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ταυτόχρονα με την ομιλία του κου Βάλλα, προβλήθηκε και βίντεο του Μάνου Κιλημάντζου με τίτλο “Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ”.

– Η εκδήλωση έκλεισε με τον επίλογο του διοργανωτή κου Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου.

Μια πολύ πυκνή και ταυτόχρονα διαφωτιστική εκδήλωση!

Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Μάνος Κιλημάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά