Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΡΝΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ…..

Η πλέον ευχάριστη είδηση των τελευταίων ημερών για την περιοχή μας προέρχεται από την ανάρτηση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, της Σοφαδίτισσας αρχαιολόγου Μαρίας Βαϊοπούλου. Σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες από πανεπιστήμια της Αγγλίας, του Καναδά, αλλά και του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκαν γεωφυσικές διασκοπήσεις στην Πλατιά Μαγούλα (δίπλα στην ακρόπολη του αρχαίου Κιέριου). Τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς αποδεικνύουν την ύπαρξη κτισμάτων σε μεγάλη έκταση και πυκνότητα. Στη θέση αυτή τοποθετείται η αρχαία Άρνη, μια από τις σημαντικότερες Μυκηναϊκές πόλεις της θεσσαλικής ενδοχώρας. Μακάρι η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει αυτή τη σημαντική προσπάθεια, η οποία θα δώσει πολύτιμα στοιχεία για την μακραίωνη ιστορία της περιοχής των Σοφάδων.

Μακρυά Μαγούλα: η Ομηρική «Άρνη» 

Μία από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές Ακροπόλεις, ίσως και η σημαντικότερη γνωστή, στην δυτική Θεσσαλία. Η ιστορία της έρευνας ξεκινάει από τις αρχές του αιώνα όταν Y. Béquignon κατά την επίσκεψή του στην περιοχή επεσήμανε ότι όταν η Άρνη ανασκαφεί θα αποκαλυφθεί μία Ακρόπολη ισάξια εκείνης των Μυκηνών. Η «Άρνη» είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προθεσσαλική λατρεία της Ιτωνίας και το Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς (Φίλια). Το 2012 μέσα από ένα πρόγραμμα που αφορούσε στον καθαρισμό των αρχαιολογικών χώρων, καταφέραμε να καθαρίσουμε 27μ από το νότιο τμήμα του τείχους της Ακρόπολης, καθώς και μέρος ενός κτιρίου το οποίο εφάπτεται του τείχους. Το 2020 η ομάδα που έχει επιφορτιστεί την γεωφυσική έρευνα στο Πρόγραμμα Παλαμάς, μετά από θερμή παράκληση μας, έκανε μια πρώτη γεωφυσική έρευνα η οποία δεν απέδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα καθόσον δεν είχαμε την δυνατότητα να καθαρίσουμε τον χώρο. Φέτος, οι συνεννοήσεις έγιναν εγκαίρως, οπότε η Εφορεία φρόντισε να βρει τα απαιτούμενα κονδύλια ώστε να καθαριστεί ο χώρος.

Οπότε σήμερα Παρασκευή 5.11.2021 επιτέλους έγινε η διασκόπηση όπως έπρεπε καθώς και φωτογράφηση με drone ώστε να γίνει και η φωτογραμμετρία. Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν. Ολόκληρος ο λόφος φαίνεται να είναι ένα μνημειακό συγκρότημα.  Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε να  εξερευνήσουμε ανασκαφικά και να αναδείξουμε τον χώρο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα :  Dr Robin Rönnlund (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών), Dr Derek Pitman (Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ, Αγγλία), Δρ Στέλιος Ιερεμίας (ανεξάρτητος ερευνητής) Dr Ian Randall (Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, Καναδάς) Lawrence Shaw (Πανεπιστήμιο του Ουίντσεστερ, Αγγλία).

Δείτε εδώ: https://karditsaras.blogspot.com/2023/04/1.html και εδώ: https://karditsaras.blogspot.com/2023/04/2.html

Πηγές:https://karditsaras.blogspot.com/202

Maria Vaiopoulou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά