Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γυναίκες που πίνουν τουλάχιστον 2 σακχαρούχα ροφήματα την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να διπλασιάζουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο έντερο πριν την ηλικία των 50 ετών, αναφέρει έρευνα στο Gut.

Επίσης, κάθε επιπλέον μερίδα σε καθημερνή βάση συνδέεται με 16% υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο.

Επειδή η έρευνα εστίασε κυρίως στις γυναίκες, πιστεύεται ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τους δυνητικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών.

Η Cao, του Washington University School of Medicine, ανέλυσε στοιχεία 95.000 νοσηλευτριών στις ΗΠΑ.

Οι γυναίκες ανέφεραν τι και πότε έπιναν απαντώντας σε ερωτηματολόγια κάθε 4 χρόνια με έναρξη το 1991.

Επίσης, περισσότερες από 41,000 από αυτές ανέφεραν την κατανάλωση μεταξύ 13 και 18 ετών.

Η έρευνα παρακολούθησε την υγεία των γυναικών για 24 χρόνια και 109 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο στο έντερο πριν τα 50.

Σε σύγκριση με όσες έπιναν λιγότερα από 1 σακχαρούχα ροφήματα την εβδομάδα, όσες κατανάλωναν 2 ή περισσότερα ημερησίως είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο στο έντερο.

Στις συμμετέχουσες που ανέφεραν την κατανάλωση στην εφηβεία, κάθε καθημερινή μερίδα συνδεόταν με 32% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου πριν την ηλικία των 50.

Η αντικατάσταση τέτοιων ροφημάτων με καφέ, γάλα ή ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά συνδεόταν με 17% έως 36% χαμηλότερο κίνδυνο πρώιμης εμφάνισης καρκίνου στα έντερα.

Ωστόσο είναι πιθανό η έναρξη παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 που συνδέονται με υψηλή πρόσληψη να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου, δήλωσε η ερευνήτρια.

Αυτά τα ροφήματα μπορεί επίσης να επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος- που θα μπορούσε να προάγει την ανάπτυξη καρκίνου, πρόσθεσε.

Η Cao δήλωσε ότι υψηλότερη πρόσληψη σακχαρούχων ροφημάτων συνδέεται με παχυσαρκία η οποία έχει συσχετιστεί με καρκίνο στο παχύ έντερο.

Πηγές: Gut.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά