Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Ηράκλειο, η άγνωστη σήραγγα 1.100 μέτρων στο Σκαλάνι, ένα εκπληκτικής ομορφιάς και σπουδαιότητας έργο, το «Ευπαλίνειο Όρυγμα της Κρήτης».

Το μήκος της αλλά και η άριστη κατάσταση στην οποία διασώζεται, εντυπωσιάζουν!
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα υπόγεια υδραγωγεία στον Ελλαδικό χώρο.
Η εν λόγω σήραγγα υπερβαίνει σε μήκος τα 1.100 μέτρα και κατά πάσα πιθανότητα εξυπηρετούσε τις ανάγκες υδροδότησης του Χάνδακα, πιθανότατα τη Ρωμαϊκή εποχή, είτε ακόμη και νωρίτερα, ενώ επαναχρησιμοποιήθηκε την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας στο νησί.
Το μνημείο εντυπωσιάζει για το μέγεθος του, που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία υδραγωγεία της Μεσογείου, αλλά και για την άριστη κατάσταση στην οποία είναι διατηρημένο.
Όπως εξηγεί ο γεωλόγος – ερευνητής, Στέλιος Μανωλιούδης, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα υπόγεια υδραγωγεία της Ελλάδας, που κρύβεται στα έγκατα της γης, στην περιοχή ανάμεσα στο Σκαλάνι και τα Σπήλια. Ακόμη πιο εντυπωσιακό δεδομένο που σώζεται σε σχεδόν άρτια κατάσταση, είναι το μέγεθός της. Έχει μήκος 1.130 μέτρα, κάτι που την καθιστά από τα μεγαλύτερα υδραγωγεία στην Ελλάδα και ευρύτερα στο χώρο της Μεσογείου, ίσως και η πιο μεγάλη σήραγγα σε όλη τη Μεσόγειο .
cretalive.gr
neaKriti.gr

Φωτογραφίες :

Στέλιος Μανωλιούδης  – Μανώλης Αφραθιανάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά