Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Απο τον Γιωργο Σκλαβουνο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της λειτουργίας των Ιονίων ως καταφυγίου και ορμητηρίου του ζώντος και μαχόμενου Ελληνισμού είναι η σχέση του θρυλικού ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΤΣΩΝΗ μετα Ιόνια.

  Εν οψη της αυριανης εκδήλωσης.

  Ο Λάμπρος Κατσώνης Γεννήθηκε στην Λιβάδια 1752 Πέθανε στη Λιβαδειά της Κριμαίας>> στα 1804. Περιοχή της Κριμαίας που της έδωσε ο ίδιος το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας του.

. Ο ΚΑΤΣΩΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΗΚΤΑ ΔΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ.

Ο Κατσώνης στα 1768 καταφεύγει στη Ζάκυνθο με τον πατέρα του. Ο πατέρας εδιώκετο για εκτέλεση Τούρκου αξιωματικού…. Μετά τον θάνατο του πατέρα του στην Ζάκυνθο φεύγει στα 1769 για το Λιβόρνο, όπου κατατάσσεται εθελοντής στο Ρώσικο Ναυτικό.

Μετά από ηρωική παρουσία σε μάχες, στη θάλασσα και στην στεριά , στην Ρωσική υπηρεσία .. με πρόταση του Αρχιστρατήγου Ποτέμκιν στα 1787, προάγεται από την Αυτοκράτειρα Αικατερίνη , τη Μεγάλη, σε Ταγματάρχη.

Με δική του επιθυμία και πρόταση αποστέλλεται, στη Μεσόγειο με ευθύνη την διοργάνωση μάχιμου στόλου εναντίον των Οθωμανών

Στα 1787 αγοράζει το πρώτο του πλοίο, την Αθηνά της Άρκτου, με εισφορές Ελλήνων της Τεργέστης.

Στα 1788 καταπλέει στη Ζάκυνθο τροπαιούχος με την Αθηνά της Άρκτου και 14 τούρκικα πλοία που έχει καταλάβει..

Στα 1789 βαφτίζει στην Ιθάκη τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, γιο του φίλου και συνεργάτη του Αντρέα Ανδρούτσου. Κατά άλλες πληροφορίες τον Οδυσσέα τον βαφτισε η γυναικα του Κατσωνη Μαρουδιά…

Στα 1790 συγκροτεί στην Ιθάκη το πρώτο σώμα πεζοναυτών στη Μεσόγειο με τον ΑΝΔΡΈΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟ και 800 παληκαρια. ./ Επιχειρεί από το Ιόνιο μέχρι το Αιγαίο, μέχρι την Κύπρο και τη Συρία. Ο Κατσώνης αναγνωρίζεται τόσο από τους Ρώσους όσο και τους Οθωμανούς .

Με πρόταση της Αικατερίνης ο στόλος του Κατσώνη ονομάζεται <Στόλος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας>.

Ο Σουλτάνος προσπαθεί να τον εξαγοράσει σε πολύ καλή τιμή… Ο Κατσώνης δεν καταδέχεται ούτε να απαντήσει στις προτάσεις.. Σε συνεχείς Ναυμαχίες κυριαρχεί στο αιγαίο και την Μεσόγειο .

Στα 1791, ο Υποστράτηγος Βασίλης Τομαράς Διοικητής των Ρωσικών Δυνάμεων της Μεσογείου, , ορίζει τον Συνταγματάρχη Λάμπρο Κατσώνη ως Διοικητή του Ρωσικού Στόλου της Μεσογείου, επικεφαλής 22 πολεμικών πλοίων με έδρα στο νησί Κάλαμο του Ιονίου.

Στα 1792 όταν η Αικατερίνη θα υπογράψει, την συμφέρουσα για την Ρωσία, συνθήκη του Ιασίου ο Κατσώνης αρνείται να συμμορφωθεί….. Δημοσίως δηλώνει ότι, <αν η Αικατερίνη υπέγραψε ειρήνη με τους Οθωμανούς ο Κατσώνης ακόμα δεν υπέγραψε την δική του>. .

Με το ιστορικής σημασίας κείμενο του ΦΑΝΕΡΩΣΗ. καταγγέλλει την Ρώσικη πολιτική και αποκαλύπτει τους σκοπούς των δικών του αγώνων.

Μεταξύ άλλων θα δηλώσει  Οθεν οι Ρωμαιοι όπου με το ίδιον τους το αίμα κατεχρωμάτισαν τα ρώσικα σήματα, τότε θέλουν παύσει να εχθρεύονται τους εχθρούς με τους οποίους συνεφιλιώθη η Ρωσία, όταν λάβουν τα δίκαια που τους ανήκουν.

Ο Κατσώνης για να συνεχίσει τον Αγώνα οχυρωνεται στο Πόρτο Καγιο της Μάνης με 11 πλοία, τον πατέρα Ανδρούτσο και τους άνδρες του…

Το οθωμανικό ναυτικό σε συνεργασία με το Γαλλικο θα αναλάβουν την δύσκολη επιχείρηση της συντριβής του Κατσώνη.

Ενας τεράστιος στόλος από 30 τουρκικα πολεμικά πλοία μεταξυ των οποίων 12 θωρηκτά και την Γαλλικη Φρεγάτα <Μετριοφρων> ως εμπροσθοφυλακη , αποκλειουν το Πόρτο Καγιο.

Οι προσπάθειες απόβασης των Γαλλοοθωμανων αποβαίνουν θανατηφόρες και άκαρπες .

Μπροστά στον κίνδυνο μιας ακόμα ταπεινωτικής ητας οι Οθωμανοι απαιτούν εκβιαστικά και απειλητικά από τους Μανιάτες να παραδώσουν τον Κατσώνη και τον Ανδρούτσο.

Για να αποφυγουν αδελφοκτόνο πόλεμο οι Κατσώνης και Ανδρούτσος αποφάσισαν να κάψουν τα πλοια τους και να αποδράσουν .

Ο μεν Κατσώνης θα διαφύγει προς τα Κήθυρα από εκεί στην Πάργα και τελικα θα διασφαλίσει άδεια να πορευθεί στην Ρωσία όπου και θα δικαιωθεί..

Ο Ανδρούτσος θα επιχειρήσει την διαφυγή από την στεριά με το σπαθί στο χέρι.

Θα καταλήξει στα χέρια των Βενετών που θα τον παραδώσουν στους Οθωμανούς για να βρει μαρτυρικό θάνατο στην Κωνσταντινούπολη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά