Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ  MAGNA GRÆCIA

Αυτό που κάνει το ναό της Αθηνάς των Συρακουσών μοναδικό, είναι το γεγονός ότι εξακολουθεί να χρησιμεύει ως τόπος λατρείας για την πόλη του μετά από σχεδόν 2.500 χρόνια.

Ο Ναός της Αθηνάς ήταν ένας αρχαίος ελληνικός δωρικός ναός που χτίστηκε στις Συρακούσες τον 5ο αιώνα π. Χ. από τον τύραννο Γέλων, μετά τη νίκη του επί των Καρχηδονίων στη Μάχη της Ιμέρας (480 π. Χ.).

Ανακαινίστηκε ως χριστιανική εκκλησία γύρω στο 600 μ.Χ., αργότερα χρησίμευσε ως τζαμί και τώρα είναι ο Ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός των Συρακουσών.

Κρυμμένη πίσω από μια περίτεχνη μπαρόκ πρόσοψη, ο επισκέπτης βρίσκει ουσιαστικά μια παλαιοχριστιανική βασιλική χτισμένη μέσα και γύρω από τη βασική δομή ενός ύστερου αρχαϊκού δωρικού ναού.

Ο καθεδρικός ναός αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του ιστορικού πυρήνα των Συρακουσών. Από το 2005, ολόκληρη η πόλη των Συρακουσών, μαζί με τη  Νεκροπολη της Πανταλικης , εντάχθηκε στη λίστα ως των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ

Οι ανασκαφές του αρχαιολογικού χώρου από τον Παολο Ορσι  το 1907 ως το 1910 έδειξαν ότι ο ελληνικός ναός είχε χτιστεί σε ακόμη παλαιότερα θεμέλια και αποκάλυψαν πληθώρα αρχαϊκών και προελληνικών έργων τέχνης. Πολλά εξ αυτών βρίσκονται στο Αρχαιολογικο Μουσειο του Ορσι   στις Συρακούσες ..

Επιμέλεια ΦιλιπποςΚαρακωστας

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%

Patrizio Palermo Merlo

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά